«Να μην βγούμε όπως-όπως από την κρίση, αλλά να αποτρέψουμε την επανάληψή της στο μέλλον»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Τι επιπτώσεις εκτιμάτε ότι μπορεί να έχει στην αξιολόγηση και, κυρίως, στη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η πολιτική κρίση στη Γερμανία; Σας ανησυχούν οι εξελίξεις κ. Αντιπρόεδρε;

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Όμως ό,τι και αν γίνει στη Γερμανία, εμείς πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα με βάση το σχέδιό μας. Δεν μας συμφέρει ούτε η στάση αναμονής ούτε η αναβλητικότητα. Θα προσέθετα δε, ότι το ίδιο ισχύει και συνολικά για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Είναι μια ευκαιρία για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να δείξουν, στην πράξη, ότι η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γερμανία, και ότι οι συμφωνημένοι σχεδιασμοί δεν αναστέλλονται αλλά προχωρούν κανονικά.

Τυχόν έξοδος από τα Μνημόνια εκτιμάτε ότι θα είναι «καθαρή»; Ή μήπως Θα απαιτηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή, πιθανόν και ένα light πρόγραμμα;

Εργαζόμαστε μεθοδικά για τον τερματισμό των μνημονίων χωρίς  νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ειδική επιτροπεία ή προληπτική πιστωτική γραμμή. Άλλωστε, έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές να βγούμε στις αγορές έχοντας δημιουργήσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα αντί της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Τα αποθέματα αυτά θα τα δημιουργήσουμε με την εκταμίευση αυξημένων δόσεων από τον  ESM, καθώς και με δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων την άνοιξη του 2018. Από τη στιγμή που και οι δανειστές συμφωνούν με αυτόν το σχεδιασμό και το συγκεκριμένο «οδικό χάρτη», θεωρώ ότι ορισμένοι από την αντιπολίτευση, που οι ίδιοι ζητούν επίμονα πιστοληπτική γραμμή, όχι μόνο δεν επιδεικνύουν σωφροσύνη αλλά δεν προσφέρουν και καλή υπηρεσία στη χώρα.

Με το ελληνικό χρέος τι πρέπει να γίνει κ. Δραγασάκη; Είναι, όντως, λύση το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί»;

Αν εννοείτε τη «ρήτρα ανάπτυξης», αυτή πράγματι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης αφού προσδιοριστεί και συγκεκριμενοποιηθεί κατάλληλα. Συνολικά όμως, εμείς επιμένουμε στη θέση ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα χωρίς ένα σύστημα αμοιβαιοποίησης των κίνδυνων, όπως ασφαλώς και των ωφελειών. Άρα επιμένουμε σε μια πανευρωπαϊκή λύση τόσο για το πρόβλημα του χρέους όσο και για την εγγύηση των καταθέσεων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτήν.

Στο μεταξύ, άμεσος στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια ρύθμιση που θα μας φέρνει λίγο πολύ στην ίδια θέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, ώστε μαζί να διεκδικήσουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων χρειάζεται κ. Αντιπρόεδρε; Και το ρωτώ επειδή το θέτουν στο τραπέζι όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και κορυφαία σας στελέχη, όπως οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης…

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά πρότεινε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Στη συνέχεια με δεδομένη τη συμπαγή άρνηση των δανειστών προτείναμε 2,5% συν 1% το οποίο όμως θα έπρεπε να διατεθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς. Δυστυχώς οι δανειστές επέμειναν στο 3,5% για 10 χρόνια. Η διαπραγμάτευση έκλεισε στο 3,5% για 5 χρόνια.

Ο στόχος είναι δύσκολος αλλά είναι μέρος της συμφωνίας που μας βγάζει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Συνεπώς, οι όποιες εναλλακτικές ιδέες και προβληματισμοί είναι θεμιτό και χρήσιμο να συζητούνται, όμως κατά την άποψη μου αφορούν την επόμενη μεταμνημονιακή φάση και τις συνθήκες που έως τότε θα έχουν διαμορφωθεί.

Με τις τράπεζες τι γίνεται κ. Αντιπρόεδρε; Υπάρχει όντως θέμα ανακεφαλαιοποίησης, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένοι;

Ουδείς αμφισβητεί την κεφαλαιακή  επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, επιτρέπει την απορρόφηση του κόστους που θα επιφέρει η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων που τίθενται σε εφαρμογή για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ως προς τα stress tests που θα γίνουν, δεδομένου ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση έγινε υπό πολύ αυστηρές παραδοχές, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αναμένουμε ότι και τα νέα tests θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών.

Τι σηματοδοτεί κατ’ εσάς η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς; Από τι εκτιμάτε ότι θα εξαρτηθεί η επιτυχία της;

Είτε για νέο φορέα μιλάμε είτε για παλιό, ο χώρος της παραδοσιακής Σοσιαλδημοκρατίας χαρακτηρίζεται σε όλη την Ευρώπη από κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Η κυρία Γεννηματά, η οποία αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητη ηγέτη του κόμματός της, είναι αντιμέτωπη λοιπόν με διλήμματα.

Το «ούτε ούτε» σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης δεν είναι λύση. Κάποτε κι εμείς στον Συνασπισμό είχαμε αυτή τη γραμμή, κινδυνεύοντας να μείνουμε εκτός Βουλής. Η κυρία Γεννηματά καταγγέλλει τις ανισότητες και υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος. Αυτό όμως δεν υπηρετείται με τη λογική των «ίσων αποστάσεων». Είτε τους κοινωνικούς στόχους που επαγγέλλεται θα εγκαταλείψει είτε θα κοιτάξει προς τα Αριστερά. Και προσωπικά πιστεύω πως αυτό αντιστοιχεί στις ανάγκες του κόσμου που η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι θα ήθελε να εκπροσωπεί.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι καίριο: «Μετά το Μνημόνιο τι;» – ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, την οικονομία της, την παραγωγική της βάση;

Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει το τέλος των προβλημάτων, αλλά την επανασύνδεσή μας με τα πιο ουσιώδη από αυτά. Διότι τα μνημόνια δεν υπήρξαν μόνο οδυνηρά από κοινωνική και οικονομική άποψη αλλά υπήρξαν και αποπροσανατολιστικά. Επέβαλαν μια «δημοσιονομική» θεώρηση της κρίσης και μια «μισθολογική» κατανόηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ αυτή πρωτίστως αφορούσε το παραγωγικό υπόδειγμα, τη λειτουργία του κράτους, την ποιότητα της επιχειρηματικότητας, τους όρους αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίας και του πολιτικού συστήματος. Τώρα λοιπόν που το τέλος των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης γίνεται ορατό, η πολιτική μας ζωή, οι διαχωριστικές γραμμές και οι συμμαχίες θα αναδιαταχθούν στο έδαφος αυτών των θεμάτων κυρίως.

Όμως, μέτρο των φιλοδοξιών και των στόχων μας δεν πρέπει να είναι μόνο η υπέρβαση του παρελθόντος, αλλά και οι ανάγκες που έρχονται από το μέλλον. Το θέμα δεν είναι να βγούμε όπως-όπως από αυτή την κρίση, αλλά να αποτρέψουμε την επανάληψή της στο μέλλον.

Εθνικός διάλογος για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα» πρέπει να υπάρξει; Κατά τη γνώμη σας πρέπει η κυβέρνηση να καλέσει σε συζήτηση τα άλλα κόμματα και, κυρίως, την αξιωματική αντιπολίτευση;

Το τέλος των μνημονίων σημαίνει αυξημένες ευθύνες για το πολιτικό σύστημα φυσικά και για τη δική μας κυβέρνηση και θα έλεγα πρωτίστως για την Αριστερά.

Οι αναγκαίες αντιπαραθέσεις ανταγωνιστικών  προγραμμάτων και πολιτικών σχεδίων δεν αναιρούν την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων ή κοινής στάσης  σε κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Η ίδια η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα και ο χαρακτήρας του μεταμνημονιακού καθεστώτος θα εξαρτηθούν και από τη δυνατότητά μας να δείξουμε προς τα έξω ενιαία στάση υπέρ των συμφερόντων της χώρας.

Εκτός αυτών όμως, η κρίση έφερε το τέλος των -ελέω εκλογικού συστήματος- «αυτοδύναμων κυβερνήσεων». Η χώρα κυβερνάται πλέον από κυβερνήσεις συνεργασίας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα ισχύει και στο ορατό μέλλον.

Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και θεσμούς που να προάγουν συνθέσεις και συναινέσεις με διαφάνεια και στη βάση αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων. Χρειάζεται επίσης να θέσουμε σε εφαρμογή αξιόπιστους τρόπους κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, ώστε η ανασυγκρότηση της χώρας να γίνει υπόθεση της κοινωνίας. Το θέμα που θέτετε επομένως δεν είναι στιγμιαίο αλλά μια διαρκής ανάγκη. Αφορά μονιμότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό σύστημα και η άσκηση της πολιτικής στη χώρα μας.

Πρόσφατα είχαμε την τραγωδία στη Μάνδρα. Επίσης δεν έχει περάσει πολύ καιρός από το ατύχημα στο Σαρωνικό. Πως αξιολογείτε τα φαινόμενα αυτά;

Τα γεγονότα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Θα μπορούσα μάλιστα να προσθέσω  και άλλες κατηγορίες προβλημάτων, όπως τα πορίσματα ελέγχων για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Ταμείο Aρχαιολογικών Πόρων, την ΑΕΠΙ κ.ά., που οι ίδιοι οι Υπουργοί έστειλαν τους σχετικούς φακέλους στη Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι με το τέλος των μνημονίων  η χώρα έχει ανάγκη από μια γενική επιθεώρηση και αξιολόγηση φορέων, πολιτικών, διοικήσεων και υπευθύνων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συγκροτημένες δημόσιες πολιτικές, πολλοί φορείς δεν διαθέτουν επιχειρησιακά σχέδια, όπως ο νόμος και οι ανάγκες απαιτούν, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει μόνο στα οργανογράμματα κάποιων υπουργείων. Σε άλλες περιπτώσεις οι όποιες πολιτικές ή επιχειρησιακά σχέδια υπάρχουν δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της εποχής μας ή δεν είναι εναρμονισμένα με τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τέλος δεν υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης φορέων, πολιτικών, διαδικασιών.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου κατά την οποία στο όνομα ενός ανούσιου «αντικρατισμού» υποτιμήθηκε ο ρόλος του σχεδιασμού, των δημοσίων πολιτικών, των ρυθμιστικών και κανονιστικών πλαισίων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα θερμοκήπιο σκανδάλων, ασυδοσίας συμφερόντων και εστιών διαπλοκής και διαφθοράς σε όλη την πυραμίδα του κράτους, με μεγάλο θύμα την κοινωνία και τους ίδιους τους πολίτες, ενίοτε με δραματικά αποτελέσματα, όπως στη Μάνδρα.

Με σαφείς κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού προχωράμε στην επεξεργασία ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση φορέων, πολιτικών και διοικήσεων ώστε να προχωρήσουμε συγκροτημένα στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων  ως μέρος του συλλογικού σχεδιασμού της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Όντως υπάρχουν σκιές στις σχέσεις κυβέρνησης και Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος; Τι πρέπει να γίνει για να κλείσει αυτή η «βεντέτα»;

Δεν υπάρχει καμία «βεντέτα». Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί μια ανεξάρτητη αλλά όχι ανέλεγκτη αρχή, όπως ισχύει για όλους τους αντίστοιχους θεσμούς.

Και πρέπει να πω ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικαστικές έρευνες και δημοσιογραφικές αντεγκλήσεις, υπάρχει διαρκής και πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Και τούτο γιατί η ΤτΕ επιτελεί κρίσιμες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος λειτουργίες. Τίποτα επομένως δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την εύρυθμη συνεργασία κυβέρνησης και Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,888

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr