Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Λι Νακ Γιόν
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι υπουργοί,
Αγαπητοί διοργανωτές και συμμετέχοντες,
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας γίνεται σε μία σημαντική στιγμή. Η Ελλάδα, βρίσκεται στη τελική ευθεία για να εξέλθει από τα μνημόνια και το καθεστώς ειδικής επιτροπείας. Προτεραιότητα τώρα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και ο σχεδιασμός της νέας, μεταμνημονιακής εποχής, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στην κρίση.
Η οικονομία από τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης που αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η χώρα μας δεν αφήνει πίσω, όμως, μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και τις πολιτικές πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτήν. Σχεδιάζει και διαμορφώνει ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία νέα παραγωγική ταυτότητα, συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της και θα παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις εσωτερικές ανάγκες όσο και στην παγκόσμια ζήτηση.
Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα, δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της γνώσης, στην Έρευνα και στην Καινοτομία, στις εξαγωγές, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη δραστική μείωση της ανεργίας και τη συνεπή καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων.
Η μετάβαση της Ελλάδας προς το νέο παραγωγικό υπόδειγμα γίνεται σε συνθήκες παγκόσμιας επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης.
Η Δημοκρατία της Κορέας είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και πεδία κοινής δράσης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τις τελευταίες δεκαετίες έχετε επιδείξει πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη και σήμερα ανήκετε σε μία από τις πλέον προηγμένες βιομηχανικές οικονομίες παγκοσμίως. Γνωρίζω ότι, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, προσφύγατε και εσείς σε εξωτερική βοήθεια αλλά καταφέρατε να επιτύχετε την εξυγίανση της οικονομίας σας και μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς σας.
Οι εμπειρίες της χώρας σας, συνεπώς, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Διότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, πολλές από τις οποίες και εσείς αντιμετωπίσατε στο παρελθόν. Η Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, μπορεί επομένως να αξιοποιήσει και τις δικές σας εμπειρίες και διδάγματα.
Εγώ, προσωπικά, είχα τη χαρά να συναντήσω προ καιρού τον κ. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα και να συζητήσω μαζί του τρόπους ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Στο Ελληνοκορεατικό Φόρουμ Συνεργασίας, που διεξήχθη στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, έλαβαν μέρος κορεατικές εταιρείες με υψηλή τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες, στις έξυπνες πόλεις και στη διαχείριση αποβλήτων, μεταξύ άλλων.
Θεωρώ ότι υφίστανται πολλά περιθώρια συνεργασίας με κορεατικές εταιρείες στους τομείς των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, των αγρο-διατροφικών προϊόντων, του περιβάλλοντος, των δικτύων μεταφορών και αλλού. Σήμερα, η Δημοκρατία της Κορέας κατατάσσεται στην 11η θέση ως προς τις ελληνικές εισαγωγές και στην 25η ως προς τις ελληνικές εξαγωγές, στοιχείο που αποδεικνύει τις προοπτικές που υφίστανται για ενίσχυση και εξισορρόπηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Βέβαια, η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Κορέας έχουν ήδη μία στενή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυπηγικής. Υφίστανται όμως, και εδώ, περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού μπορούν να συμπεριληφθούν στους πίνακες των επίσημων προμηθευτών νοτιοκορεατικών ναυπηγείων.
Επιπλέον, ως προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην κορεατική αγορά, θα συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση του διμερούς εμπορίου.
Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στις κορεατικές εταιρείες να επωφεληθούν από το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να αναλάβουν νέες παραγωγικές επενδύσεις, συμμετέχοντας σε έργα υποδομών, σε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ. Σας ευχαριστώ.
* Ομιλία στο Ελληνο-Κορεατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
1 ημέρα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
7 ημέρες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 εβδομάδα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 εβδομάδες πριν
«Το καθήκον των αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον προκλήσεων & απειλών»
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 μήνας πριν
Main - Alexis Tsipras Institute Events
rb.gy
Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας & ανταγωνισμόςShare on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter