«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Χαιρετισμός στην ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα: «MiFID II – MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον».

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Ημερίδας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «MiFID II – MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον». Η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια συγκυρία σημαντική, καθώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.

Η οικονομία έπειτα από μια πρωτοφανή παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη. Με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον τερματισμό των μνημονίων και του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας. Πέρα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προτεραιότητα τώρα είναι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο, το πολιτικό σύστημα και τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτήν.

Σε αυτήν τη φάση, της ανάκαμψης αλλά και μετάβασης στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, η ανάγκη πρόσβασης σε κεφάλαια και σε νέα χρηματοδοτικά προϊόντα είναι περισσότερο επιτακτική. Πρώτον, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας και δεύτερον, για να στηριχθεί ο αναγκαίος μετασχηματισμός της τεχνολογικής βάσης, των παραγωγικών δομών και των θεσμών της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδίασε και υλοποιεί ένα σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευρύτατου φάσματος ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο αφενός τη μόχλευση πολλαπλάσιων ιδιωτικών πόρων και αφετέρου τη διάθεση των πόρων αυτών για τη στοχευμένη χρηματοδότηση, κατά προτεραιότητα, επενδύσεων και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την απασχόληση, τη διακλαδική συνεργασία και τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας, με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήδη (το πρώτο εξάμηνο του 2017) υλοποιήθηκε με επιτυχία η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για διοχέτευση πόρων από το ΕΣΠΑ άνω των 320 εκατ. ευρώ, που, μέσω της απαιτούμενης συμμετοχής των διαχειριστών και της επιδιωκόμενης μόχλευσης, εκτιμάται πως στην αγορά θα εισέλθουν πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα έχουν τη μορφή συμμετοχών στα ίδια κεφάλαια, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιακή βάση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η στόχευσή τους, καθώς θα απευθύνονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις με αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης.

Συγχρόνως η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία Ταμείου Υποδομών, μέσω της αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επενδυτικών έργων. Ειδικότερα, οι πόροι του θα ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ και μέσω της συμμετοχής ευρωπαϊκών οργανισμών (όπως π.χ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και της επιδιωκόμενης μόχλευσης, εκτιμάται πως στην αγορά θα διοχετεύουν πόροι με τη μορφή επιστρεπτέας χρηματοδότησης άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, αξιοποιώντας αποτελεσματικά πόρους από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, οι τρεις βασικές χρηματοοικονομικές του λειτουργίες (το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Συμμετοχών) θα συμβάλουν καταλυτικά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων. Μέσω των ταμείων αυτών υπολογίζεται πως κεφάλαια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις δράσεις των ΜμΕ.

Ειδικό ταμείο έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση της έρευνας και νεοφυών επιχειρήσεων, που θα αποσκοπούν στην αξιοποίηση αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τέλος, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομής, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ενώ βέβαια προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα διευρύνει τις δυνατότητες αναπτυξιακής χρηματοδότησης. Πέρα από το συντονισμό και τη βαθμιαία την ενσωμάτωση σ’ ένα ενιαίο σχέδιο ποικίλων θεσμών, ταμείων και προγραμμάτων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό όχημα για τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, καθώς και για την αναπτυξιακή αξιοποίηση μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών.

Ένας άλλος πυλώνας αναπτυξιακής χρηματοδότησης είναι η αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού των εταιρικών ομολόγων, καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για την εισαγωγή ομόλογων έργων (Project Bonds) για τη χρηματοδότηση υποδομών. Ειδικά για τα εταιρικά ομόλογα, μετά τις επιτυχείς εκδόσεις από μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς διερευνά τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις ώστε το μέσο αυτό να γίνει προσιτό και στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Διαμορφώνεται, λοιπόν, ένα παράλληλο πλέγμα χρηματοδοτικών μέσων και θεσμών που συμπληρώνουν τη τραπεζική χρηματοδότηση και που στην παρούσα μεταβατική φάση αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Στόχος είναι κάθε αξιόπιστο επιχειρηματικό επενδυτικό σχέδιο να βρίσκει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, έπειτα από χρόνια συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν πλέον αρχίσει τη σταδιακή μείωση των «κόκκινων» δανείων με βάση συμφωνημένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, με τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού διακανονισμού και άλλες ρυθμίσεις, διαμόρφωσε τις θεσμικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με ταυτόχρονη μέριμνα για τις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ταυτόχρονα, εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταθέσεων, μειώνεται η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ ενισχύεται, παράλληλα, η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τους επιτρέπει να ανακτήσουν το ρόλο τους ως βασικός πυλώνας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και να τον ασκήσουν χωρίς τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Διότι δεν αρκεί να καλύψουμε το χρηματοδοτικό και επενδυτικό κενό. Ούτε πρέπει να γίνει αυτό με τον τρόπο που έγινε στο παρελθόν. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης και της χρεοκοπίας. Κι αυτό γιατί, εκείνο που χαρακτήριζε τα χρόνια πριν από την κρίση δεν ήταν η έλλειψη αλλά η ύπαρξη τεράστιων πόρων οι οποίοι, αντί να επενδυθούν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας δίκαιης κοινωνίας, σπαταλήθηκαν με τρόπο κερδοσκοπικό και παρασιτικό από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα σε μια οδυνηρή και ταπεινωτική χρεοκοπία.

Δεν αρκεί να εκθειάζουμε το ρόλο των αγορών και του ιδιωτικού τομέα, γενικώς, σαν μην υπήρξε ποτέ η κρίση ή σαν να μην υπήρξαν ευθύνες γι’ αυτήν. Πρέπει να προσδιορίσουμε τις κοινωνικές ευθύνες της επιχειρηματικότητας και τα ρυθμιστικά πλαίσια για την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Δεν αρκεί, λοιπόν, να μιλάμε για ανάπτυξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους όρους που θα την καταστήσουν οικονομικά διατηρήσιμη, οικολογικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής και βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η βελτίωση και η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή ασκούν επενδυτικές δραστηριότητες αποκτά ουσιώδη βαρύτητα. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις επενδύσεων, που προβλέπουν και οι υπό συζήτηση οδηγίες, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια που προωθούνται σήμερα και τις ευρύτερες αναπτυξιακές δράσεις, θα δημιουργήσουν ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον, ικανό να διατηρήσει την οικονομία σε τροχιά αυξημένης μεγέθυνσης και μείωσης της ανεργίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω και από το βήμα αυτό ότι οι αναμενόμενες αλλαγές θα έχουν την ολόπλευρη στήριξή μας.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr