Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Casus Belli», με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαριτίνα Ζαφειριάδου.
Σημεία από τη συνέντευξη
- Μέσα στην πολλαπλή κρίση που ζούμε, βιώνουμε και μια κρίση αξιών. Είναι μια συνθήκη έντονα παρακμιακή, σε πολλά επίπεδα. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να κάνουν τις επιλογές εκείνες που θα αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή στη χώρα.
- Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε έναν «συναινετικό δικομματισμό» που είχε συγκροτήσει και κοινά δίκτυα σχέσεων και διαπλοκής σε πολλά επίπεδα. Αντίθετα σήμερα έχουμε έναν ανταγωνιστικό διπολισμό, με δύο παρατάξεις που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.
- Σήμερα έχουμε προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων, αρκεί ο διάλογος να μετατοπιστεί από τη «μάχη της ατάκας» σε διάλογο επί των προγραμμάτων και των προγραμματικών θέσεων.
- Στο «θέμα Γεωργούλη», εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ευρωομάδα του έδρασαν ως όφειλαν. Πολιτική προέκταση δεν υπάρχει και είναι ανεύθυνοι οι όποιοι συμψηφισμοί.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε μια χώρα «στον γκρεμό» και το 2019 παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2030 και ένα «μαξιλάρι» 30+ δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, λοιπόν, παρέλαβε η ΝΔ το 2019. Και τι παραδίδει το 2023; Ένα νέο χρέος ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Των συνθηκών δηλαδή που το 2010 οδήγησαν στη χρεοκοπία.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα αλλαγής που δυναμώνει στην κοινωνία, ζητεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Όχι γιατί δεν βγαίνουν, αλλιώς, τα «εκλογικά κουκιά», αλλά γιατί οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα απαιτούν ευρεία πλειοψηφία. Ο ορίζοντας της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να είναι όχι τετραετίας αλλά οκταετίας. Γιατί η φύση, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων στη χώρα απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό.
- Λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν στην κάλπη της 21ης Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανταποκριθεί στην εντολή που θα λάβει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.
Το βίντεο της συζήτησης
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
1 εβδομάδα πριν
«Η εποχή μας ζητά και νέες, αλλά και ριζοσπαστικές απαντήσεις»
dragasakis.gr
Συνέντευξη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Dnews.gr και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Εκτιμάτε ότι βρισκόμασ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 εβδομάδες πριν
«Αναστρέψιμος ο κατακερματισμός, η Αριστερά μπορεί να γίνει ξανά πρωταγωνιστική δύναμη»
shorturl.at
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 μήνας πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Αριστεροί μύθοι για το 2015
shorturl.at
Δέκα χρόνια μετά, μεγάλο μέρος της συζήτησης για το 2015 αφορά υποθετικά ερωτήματα («τι θα γινόταν αν...») και υπο...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Ανταγωνιστικές αφηγήσεις για το 2015 & ο ΣΥΡΙΖΑ
dragasakis.gr
Οι ιστορικοί μας έχουν διδάξει ότι τα ιστορικά γεγονότα από τη στιγμή που συντελούνται παύουν να είναι μόνα τ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter