«Αίτημα αλλαγής στην κοινωνία – Εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης»

Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Casus Belli», με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Μέσα στην πολλαπλή κρίση που ζούμε, βιώνουμε και μια κρίση αξιών. Είναι μια συνθήκη έντονα παρακμιακή, σε πολλά επίπεδα. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να κάνουν τις επιλογές εκείνες που θα αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή στη χώρα.
  • Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε έναν «συναινετικό δικομματισμό» που είχε συγκροτήσει και κοινά δίκτυα σχέσεων και διαπλοκής σε πολλά επίπεδα. Αντίθετα σήμερα έχουμε έναν ανταγωνιστικό διπολισμό, με δύο παρατάξεις που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.
  • Σήμερα έχουμε προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων, αρκεί ο διάλογος να μετατοπιστεί από τη «μάχη της ατάκας» σε διάλογο επί των προγραμμάτων και των προγραμματικών θέσεων.
  • Στο «θέμα Γεωργούλη», εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ευρωομάδα του έδρασαν ως όφειλαν. Πολιτική προέκταση δεν υπάρχει και είναι ανεύθυνοι οι όποιοι συμψηφισμοί.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε μια χώρα «στον γκρεμό» και το 2019 παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2030 και ένα «μαξιλάρι» 30+ δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, λοιπόν, παρέλαβε η ΝΔ το 2019. Και τι παραδίδει το 2023; Ένα νέο χρέος ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Των συνθηκών δηλαδή που το 2010 οδήγησαν στη χρεοκοπία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα αλλαγής που δυναμώνει στην κοινωνία, ζητεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Όχι γιατί δεν βγαίνουν, αλλιώς, τα «εκλογικά κουκιά», αλλά γιατί οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα απαιτούν ευρεία πλειοψηφία. Ο ορίζοντας της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να είναι όχι τετραετίας αλλά οκταετίας. Γιατί η φύση, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων στη χώρα απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν στην κάλπη της 21ης Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανταποκριθεί στην εντολή που θα λάβει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

 

Το βίντεο της συζήτησης

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr