«Αίτημα αλλαγής στην κοινωνία – Εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης»

Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Casus Belli», με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Μέσα στην πολλαπλή κρίση που ζούμε, βιώνουμε και μια κρίση αξιών. Είναι μια συνθήκη έντονα παρακμιακή, σε πολλά επίπεδα. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να κάνουν τις επιλογές εκείνες που θα αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή στη χώρα.
  • Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε έναν «συναινετικό δικομματισμό» που είχε συγκροτήσει και κοινά δίκτυα σχέσεων και διαπλοκής σε πολλά επίπεδα. Αντίθετα σήμερα έχουμε έναν ανταγωνιστικό διπολισμό, με δύο παρατάξεις που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.
  • Σήμερα έχουμε προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων, αρκεί ο διάλογος να μετατοπιστεί από τη «μάχη της ατάκας» σε διάλογο επί των προγραμμάτων και των προγραμματικών θέσεων.
  • Στο «θέμα Γεωργούλη», εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ευρωομάδα του έδρασαν ως όφειλαν. Πολιτική προέκταση δεν υπάρχει και είναι ανεύθυνοι οι όποιοι συμψηφισμοί.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε μια χώρα «στον γκρεμό» και το 2019 παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2030 και ένα «μαξιλάρι» 30+ δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, λοιπόν, παρέλαβε η ΝΔ το 2019. Και τι παραδίδει το 2023; Ένα νέο χρέος ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Των συνθηκών δηλαδή που το 2010 οδήγησαν στη χρεοκοπία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα αλλαγής που δυναμώνει στην κοινωνία, ζητεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Όχι γιατί δεν βγαίνουν, αλλιώς, τα «εκλογικά κουκιά», αλλά γιατί οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα απαιτούν ευρεία πλειοψηφία. Ο ορίζοντας της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να είναι όχι τετραετίας αλλά οκταετίας. Γιατί η φύση, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων στη χώρα απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν στην κάλπη της 21ης Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανταποκριθεί στην εντολή που θα λάβει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

 

Το βίντεο της συζήτησης

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr