«Αίτημα αλλαγής στην κοινωνία – Εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης»

Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Casus Belli», με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Μέσα στην πολλαπλή κρίση που ζούμε, βιώνουμε και μια κρίση αξιών. Είναι μια συνθήκη έντονα παρακμιακή, σε πολλά επίπεδα. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να κάνουν τις επιλογές εκείνες που θα αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή στη χώρα.
  • Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε έναν «συναινετικό δικομματισμό» που είχε συγκροτήσει και κοινά δίκτυα σχέσεων και διαπλοκής σε πολλά επίπεδα. Αντίθετα σήμερα έχουμε έναν ανταγωνιστικό διπολισμό, με δύο παρατάξεις που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα.
  • Σήμερα έχουμε προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων, αρκεί ο διάλογος να μετατοπιστεί από τη «μάχη της ατάκας» σε διάλογο επί των προγραμμάτων και των προγραμματικών θέσεων.
  • Στο «θέμα Γεωργούλη», εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ευρωομάδα του έδρασαν ως όφειλαν. Πολιτική προέκταση δεν υπάρχει και είναι ανεύθυνοι οι όποιοι συμψηφισμοί.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε μια χώρα «στον γκρεμό» και το 2019 παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2030 και ένα «μαξιλάρι» 30+ δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, λοιπόν, παρέλαβε η ΝΔ το 2019. Και τι παραδίδει το 2023; Ένα νέο χρέος ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Των συνθηκών δηλαδή που το 2010 οδήγησαν στη χρεοκοπία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα αλλαγής που δυναμώνει στην κοινωνία, ζητεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Όχι γιατί δεν βγαίνουν, αλλιώς, τα «εκλογικά κουκιά», αλλά γιατί οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα απαιτούν ευρεία πλειοψηφία. Ο ορίζοντας της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να είναι όχι τετραετίας αλλά οκταετίας. Γιατί η φύση, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων στη χώρα απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν στην κάλπη της 21ης Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανταποκριθεί στην εντολή που θα λάβει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

 

Το βίντεο της συζήτησης

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr