«Αν συνεχιστεί η πολιτική της τετραετίας 2019-23, ανησυχώ για το μέλλον της χώρας»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά…» με τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Η χθεσινή παρέμβαση για τα δημόσια οικονομικά, του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, είναι σοβαρή και δεν μπορούμε να μην τη λαμβάνουμε υπόψη. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλά ουσιαστικά για «ασύμμετρη πληροφόρηση».

* Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει μια «επικοινωνιακή» εικόνα, μια μονομερή εικόνα. Υπερτονίζοντας τα «θετικά» και αποσιωπώντας τα προβλήματα. Αυτός ο εφησυχασμός θυμίζει το 2008-9, λίγο πριν από τη χρεοκοπία.

* Η Ελλάδα, με τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, κέρδισε έναν «διάδρομο ασφαλείας» για 10+ χρόνια. Την τετραετία 2019-23, όμως, αυξήθηκε το χρέος και το παραγωγικό μοντέλο έγινε ακόμη πιο μη βιώσιμο. Σε αυτά «πάτησε» η χώρα και, εν μέσω πανδημίας και μετά πληθωριστικής κρίσης και αύξησης επιτοκίων, δεν ξαναχρεοκόπησε. Αν όμως συνεχιστεί η πολιτική της τετραετίας 2019-23, οι κίνδυνοι δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι διαχειρίσιμοι.

* Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Και τι περιλαμβάνει αυτό; Επενδύσεις στην υγεία και στις μεταφορές, στα νοσοκομεία και τα τρένα. Στη ζωή και την ασφάλεια. Αυτό είναι «κόστος»;

* Ακούμε από διάφορους, σκόπιμα ή μη, «ίδιοι είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΝΔ». Αλήθεια είναι ίδιοι όσοι θέλουν δημόσια υγεία και όσοι δεν θέλουν; Όσοι θέλουν συλλογικές συμβάσεις και όσοι δεν θέλουν; Τις προάλλες, ένας εργοδότης «συνέστησε» on camera στους εργαζόμενούς του να ψηφίσουν ΝΔ. Δεν τον άκουσε κανείς να λέει «ψηφίστε είτε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είτε ΝΔ». Γιατί, ακριβώς, μόνο ίδιοι δεν είναι. Κι όποιος λέει «ίδιοι είναι» στέλνει κόσμο στα ακροδεξιά, όχι στα αριστερά.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr