«Αν συνεχιστεί η πολιτική της τετραετίας 2019-23, ανησυχώ για το μέλλον της χώρας»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά…» με τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Η χθεσινή παρέμβαση για τα δημόσια οικονομικά, του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, είναι σοβαρή και δεν μπορούμε να μην τη λαμβάνουμε υπόψη. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλά ουσιαστικά για «ασύμμετρη πληροφόρηση».

* Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει μια «επικοινωνιακή» εικόνα, μια μονομερή εικόνα. Υπερτονίζοντας τα «θετικά» και αποσιωπώντας τα προβλήματα. Αυτός ο εφησυχασμός θυμίζει το 2008-9, λίγο πριν από τη χρεοκοπία.

* Η Ελλάδα, με τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, κέρδισε έναν «διάδρομο ασφαλείας» για 10+ χρόνια. Την τετραετία 2019-23, όμως, αυξήθηκε το χρέος και το παραγωγικό μοντέλο έγινε ακόμη πιο μη βιώσιμο. Σε αυτά «πάτησε» η χώρα και, εν μέσω πανδημίας και μετά πληθωριστικής κρίσης και αύξησης επιτοκίων, δεν ξαναχρεοκόπησε. Αν όμως συνεχιστεί η πολιτική της τετραετίας 2019-23, οι κίνδυνοι δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι διαχειρίσιμοι.

* Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Και τι περιλαμβάνει αυτό; Επενδύσεις στην υγεία και στις μεταφορές, στα νοσοκομεία και τα τρένα. Στη ζωή και την ασφάλεια. Αυτό είναι «κόστος»;

* Ακούμε από διάφορους, σκόπιμα ή μη, «ίδιοι είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΝΔ». Αλήθεια είναι ίδιοι όσοι θέλουν δημόσια υγεία και όσοι δεν θέλουν; Όσοι θέλουν συλλογικές συμβάσεις και όσοι δεν θέλουν; Τις προάλλες, ένας εργοδότης «συνέστησε» on camera στους εργαζόμενούς του να ψηφίσουν ΝΔ. Δεν τον άκουσε κανείς να λέει «ψηφίστε είτε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είτε ΝΔ». Γιατί, ακριβώς, μόνο ίδιοι δεν είναι. Κι όποιος λέει «ίδιοι είναι» στέλνει κόσμο στα ακροδεξιά, όχι στα αριστερά.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr