«Απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας η προοδευτική συνεργασία, όχι “χάρη” στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ»

Ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Το ηχητικό της συνέντευξης 

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Στην τετραετία Μητσοτάκη το ΑΕΠ αυξήθηκε ονομαστικά, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε όμως. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ονομαστικά, όμως η πραγματική του δύναμη μειώθηκε λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Φόροι μειώθηκαν, αλλά το φορολογικό βάρος αυξήθηκε λόγω έμμεσων φόρων.

* Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ήταν μη βιώσιμο. Την τετραετία Μητσοτάκη παροξύνθηκαν τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του. Το φορολογικό μας σύστημα ήταν στρεβλό, την τετραετία Μητσοτάκη έγινε πιο άνισο και πιο άδικο.

* Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέτυχε έξοδο από τα μνημόνια, μεσοπρόθεσμη ρύθμιση χρέους, «μαξιλάρι» ασφαλείας. Η τετραετία 2019-23 «χάθηκε». Έχουμε όμως ακόμη χρόνο και δυνατότητες. Που μια νέα προοδευτική πλειοψηφία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας.

* Ένα ενδεχόμενο νέας θητείας Μητσοτάκη όμως θα σήμαινε νέα λιτότητα, με εργαλείο τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Τότε οι κίνδυνοι που χουμε μπροστά μας, ως χώρα και κοινωνία θα φούντωναν απειλητικά. Κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί μόνο και πρέπει να αποτρέψει η λαϊκή εντολή.

* Η προοδευτική συνεργασία δεν είναι κάποια «χάρη» προς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι η πολιτική ευθύνη που θα δείξουν ή όχι τα κόμματα στις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, των μικρομεσαίων και στις αγωνίες όσων ζητούν απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη.

* Ο πληθωρισμός λειτουργεί διαβρωτικά για το εισόδημα. Και η ακρίβεια μειώνει την αγοραστική δύναμη, κυρίως των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Αυτές είναι συνθήκες που ιστορικά οδηγούν σε οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Και από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια οι πολλοί χάνουν, κάποιοι όμως, λίγοι και κυρίως ισχυροί κερδίζουν.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr