«Απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας η προοδευτική συνεργασία, όχι “χάρη” στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ»

Ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Το ηχητικό της συνέντευξης 

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Στην τετραετία Μητσοτάκη το ΑΕΠ αυξήθηκε ονομαστικά, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε όμως. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ονομαστικά, όμως η πραγματική του δύναμη μειώθηκε λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Φόροι μειώθηκαν, αλλά το φορολογικό βάρος αυξήθηκε λόγω έμμεσων φόρων.

* Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ήταν μη βιώσιμο. Την τετραετία Μητσοτάκη παροξύνθηκαν τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του. Το φορολογικό μας σύστημα ήταν στρεβλό, την τετραετία Μητσοτάκη έγινε πιο άνισο και πιο άδικο.

* Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέτυχε έξοδο από τα μνημόνια, μεσοπρόθεσμη ρύθμιση χρέους, «μαξιλάρι» ασφαλείας. Η τετραετία 2019-23 «χάθηκε». Έχουμε όμως ακόμη χρόνο και δυνατότητες. Που μια νέα προοδευτική πλειοψηφία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας.

* Ένα ενδεχόμενο νέας θητείας Μητσοτάκη όμως θα σήμαινε νέα λιτότητα, με εργαλείο τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Τότε οι κίνδυνοι που χουμε μπροστά μας, ως χώρα και κοινωνία θα φούντωναν απειλητικά. Κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί μόνο και πρέπει να αποτρέψει η λαϊκή εντολή.

* Η προοδευτική συνεργασία δεν είναι κάποια «χάρη» προς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι η πολιτική ευθύνη που θα δείξουν ή όχι τα κόμματα στις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, των μικρομεσαίων και στις αγωνίες όσων ζητούν απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη.

* Ο πληθωρισμός λειτουργεί διαβρωτικά για το εισόδημα. Και η ακρίβεια μειώνει την αγοραστική δύναμη, κυρίως των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Αυτές είναι συνθήκες που ιστορικά οδηγούν σε οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Και από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια οι πολλοί χάνουν, κάποιοι όμως, λίγοι και κυρίως ισχυροί κερδίζουν.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr