Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΥΡΙΑΝΗ”_Ολυμπιακή: έγκλημα χωρίς τιμωρία;_

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ;

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, αναμένεται να δεχθεί τον κ. Α. Αλαβάνο, μετά από αίτημα του τελευταίου. Με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί, αναμένεται ότι ο Α. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, θα επαναδιατυπώσει την πρότασή του για σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για την Ολυμπιακή, σύμφωνα με το άρθρο 149 του Κανονισμού της Βουλής.

Γιατί είναι αναγκαία μια τέτοια επιτροπή και τι μπορούμε να προσδοκούμε από αυτή, εφόσον, φυσικά, η πρόταση του Συνασπισμού υιοθετηθεί;

Η αναγκαιότητα προκύπτει από το θολό τοπίο, τους μπερδεμένους αριθμούς, την απόφαση της Κομισιόν που επιβάλει πρόστιμο. Τα ερωτήματα για το τι έγινε, είναι πιο πολλά από τις απαντήσεις. Προκύπτει επίσης από τις βαριές κατηγορίες και τους ακόμη βαρύτερους υπαινιγμούς που διατυπώνονται από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Ολυμπιακής. Ο τελευταίος έχει μιλήσει για άνομα συμφέροντα, που απαξιώνουν την Ολυμπιακή. Ο πρώην Υπουργός κ. Βερελής,  υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ενεργεί υπέρ των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής. Ο υπεύθυνος Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Βενιζέλος, έχει μιλήσει για “κρυφό σχέδιο” της κυβέρνησης και για “τσάμπα ιδιωτικοποίηση”. Δε θα πρέπει να διερευνηθούν αυτές οι κατηγορίες;

Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη που έδωσε στη διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής: Μιλούμε για μια εταιρεία, είπε, όπου υπήρξε “κακή διοίκηση, κακή διαχείριση εσφαλμένες πολιτικές επιλογές και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”. “Δύο δήθεν προγράμματα εξυγίανσης”, πρόσθεσε, “στοίχισαν πάνω από 3δις € στους Έλληνες φορολογούμενους”.

Τα ερωτήματα είναι προφανή. Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες. Τα ποσά τεράστια. Δε θα πρέπει, οι κατηγορίες αυτές, να τεκμηριωθούν; Δε θα πρέπει να αναζητηθούν υπεύθυνοι; Ο Πρωθυπουργός μίλησε, ακόμη, για “κακές διοικήσεις” και για “κακή διαχείριση”. Από την Ολυμπιακή πέρασαν δεκάδες διοικήσεις. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της υπήρξαν παράγοντες της δημόσιας ζωής, πολιτικοί, καθηγητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκδότες. Ήσαν όλοι άχρηστοι; Το ίδιο υπεύθυνοι; Ίσως, ναι, θα πει κάποιος, αφού κανείς, ως τώρα, δεν έχει διαμαρτυρηθεί.

Ωστόσο, μπορεί και να μην είναι έτσι. Ίσως κάποιοι, σήμερα, να θέλουν να δώσουν πληροφορίες και εξηγήσεις που να μας επιτρέψουν να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, τέλος, για “εσφαλμένες πολιτικές επιλογές”. Από ποιους έγιναν; Μόνον από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Τι έγινε την περίοδο 1990-1993; Και τι έπραξε η νέα κυβέρνηση από την ανάληψη της εξουσίας;

Η ειδική Εξεταστική Επιτροπή, συνεπώς, δεν είναι μόνον αναγκαία. Αποτελεί, η σύστασή της, και μια ηθική και πολιτική υποχρέωση, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το αντικείμενο της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, αυτό μπορεί και πρέπει να προσδιορισθεί με σαφήνεια.

Το πρώτο κεφάλαιο είναι το παρελθόν και το παρόν. Ιδού μερικά ερωτήματα: Τι χρωστά η ΟΑ στο κράτος, κατά την Ε.Ε. και γιατί; Τι χρωστά το κράτος στην Ολυμπιακή; Πώς δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα; Πώς χρησιμοποιήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις; Γιατί δεν απέδωσαν; Ποιος ο ρόλος διαφόρων παραγόντων και επιρροών;

   Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στο μέλλον. Πώς διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών; Τι κάνουν οι διάφορες χώρες; Ποιες οι ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας μας και πώς μπορούν να ικανοποιηθούν; Ποιες οι προϋποθέσεις και ποιες οι συνέπειες των εναλλακτικών λύσεων; Υπό ποιους όρους μπορεί να υπάρξει μια δημόσια, αξιόπιστη και οικονομικά βιώσιμη Ολυμπιακή;

 Ακόμη και αν η επιτροπή δεν καταλήξει σε κοινό πόρισμα, ακόμη και αν, όπως συμβαίνει συνήθως, το κάθε κόμμα, καταθέσει το δικό του πόρισμα, και πάλι, κάποιο θετικό αποτέλεσμα θα υπάρξει. Κάποιες γκρίζες ζώνες θα φωτισθούν.

 Αυτά είναι τα δεδομένα. Ποια είναι τα ενδεχόμενα;

Για να συζητηθεί η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, πρέπει να την προτείνουν τουλάχιστον 60 βουλευτές. Εμείς δεν τους διαθέτουμε. Άρα, η πρόταση πρέπει να γίνει από τη Ν.Δ. ή από το ΠΑΣΟΚ ή και από τους δύο.

Αν η πρόταση γίνει από τη Ν.Δ., σημαίνει ότι και θα ψηφισθεί, αφού διαθέτει την πλειοψηφία. Αν γίνει από το ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφισθεί, όλη η ευθύνη θα ανήκει στη Ν.Δ.

Αν δε γίνει τίποτε, η ευθύνη θα βαρύνει και τους δύο. Και θα είναι μια σαφής απόδειξη ενοχής και συνενοχής τους. Όμως δεν είναι αυτό που, πρωτίστως, μας ενδιαφέρει. Το θέμα είναι το βιώσιμο μέλλον της Ολυμπιακής. Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το φώτισμα του θολού, αν όχι και αμαρτωλού, παρελθόντος και η ρεαλιστική εκτίμηση των αναγκών του μέλλοντος.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr