Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Απαιτείται σχέδιο συγκρότησης νέας κοινωνικής πλειοψηφίας_

Γιατί πιστεύετε πως ο πρωθυπουργός δεν έδωσε το περίφημο επίδομα θέρμανσης;  Είναι ζήτημα πολιτικής – οικονομικής φιλοσοφίας ή ισχύει αυτό που είπε «δεν έχουμε»;

Να δούμε πρώτα γιατί έπρεπε να δοθεί. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων πλήττει σχεδόν όλη την κοινωνία.  Για ορισμένα τμήματά της, όμως, δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης. Η αύξηση των τιμών έχει εξανεμίσει την αύξηση του ΕΚΑΣ, αλλά και την όποια αύξηση πήραν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.  Άρα δε μιλάμε για ένα δευτερεύον ζήτημα.

Μπορούσε όμως να δοθεί;

Μα το έδωσαν με τη μια ή την άλλη μορφή και πιο φτωχές χώρες, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία.  Την ανάγκη να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα την αναγνώρισε, έμμεσα, ακόμη και η Κομισιόν, με δηλώσεις εκπροσώπων της.  Άρα η άρνηση του κ. Πρωθυπουργού, αποτελεί μια πολιτική επιλογή, δείγμα της γενικότερης νεοσυντηρητικής φιλοσοφίας του. 

Τι πρέπει να γίνει;

Το άμεσο είναι να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Είτε με εφάπαξ επίδομα, είτε με επιστροφή φόρου, όπως έγινε στο Βέλγιο, είτε με μείωση ΦΠΑ, όπως έκανε η Πολωνία. 

Χρειάζεται όμως και μια πιο μακροπρόθεσμη διαρθρωτική πολιτική, διότι το πετρελαϊκό ΣOΚ μπορεί να διαρκέσει. Το βέβαιο είναι ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών θα συνεχισθούν.

Εμείς, από πέρυσι, έχουμε καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για ένα “Ταμείο Ενέργειας”. Την επανέλαβε πρόσφατα ο Α. Αλαβάνος. Το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτείται με μέρος των φόρων που εισπράττει το κράτος από τα καύσιμα, αλλά και από άλλες πηγές. Μπορεί π.χ. να μπει μια εισφορά στο πετρελαϊκό κύκλωμα που πραγματοποιεί υπερκέρδη.

Πέραν του κοινωνικού του ρόλου, της υποβοήθησης, δηλαδή, ασθενών κοινωνικών ομάδων, σε περιόδους έξαρσης των τιμών, τα ταμείο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός εξομάλυνσης και σχετικής σταθεροποίησης των τιμών καθώς και ως ένα μέσο ενίσχυσης  εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Να μείνουμε λίγο στην εικόνα του πρωθυπουργού. Τι εντύπωση σας  έδωσε η ομιλία του στη ΔΕΘ; Ότι πέταξε το κουστούμι του λαϊκιστή και υιοθέτησε ένα πιο στιβαρό προφίλ, κοντά σε αυτό που καλλιεργούσε όλα τα χρόνια ο Κώστας Σημίτης;

Όχι, ο πρωθυπουργός, υπηρετεί ένα άλλο είδος λαϊκισμού. Στηρίζεται σε μια νεοφιλελεύθερη “αποφασιστικότητα” και “υπευθυνότητα”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι παίρνει σκληρά μέτρα, επειδή θέλει να είναι «υπεύθυνος». Δεν παίρνει μέτρα υπέρ των φτωχών ή των ανέργων, αλλά παίρνει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου,  διότι, και πάλι, θέλει να είναι «υπεύθυνος». Η αναδιανομή είναι υπεύθυνη όταν γίνεται υπέρ των εχόντων και ανεύθυνη όταν γίνεται υπέρ του κόσμου των στερήσεων.

Έχει απήχηση αυτός ο νέος λαϊκισμός; Και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;

Σε κάποια τμήματα έχει. Γι’ αυτό και ο κ. Σημίτης παλιότερα και ο κ. Καραμανλής σήμερα, αλλά και ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου, σε διαφορετικές εκδοχές, τον υιοθετούν.

Το πρόβλημά τους είναι ότι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι επικοινωνιολόγοι τους, υπερεκτιμούν τις διαστάσεις και τη σταθερότητα αυτής της ευρύτερης κοινωνικής βάσης του νεοφιλελευθερισμού.

Ως προς τη δική μας απάντηση, νομίζω ότι πρέπει να δείχνουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, εκτός του ότι είναι ταξικός, είναι και κοινωνικά ανεύθυνος. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή δέσμευση για την ανεργία, τη φτώχεια, το περιβάλλον, τις υποδομές, το μέλλον, γενικότερα. Όλα αυτά τα αναθέτει στους ιδιώτες και τις αγορές.

Το μοντέλο όμως αυτό έστησε, ήδη, το μνημείο του στα ερείπια της Νέας Ορλεάνης.

Μπορεί σήμερα το φάντασμα του κομμουνισμού να μη χαλάει, όπως παλιά, τον ύπνο των νέων μεσοαστικών στρωμάτων, που έλκονται από τις σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού, το φάντασμα, όμως, μιας γενικευμένης ανασφάλειας, δεν τα αφήνει ανεπηρέαστα.

Αυτή τη στιγμή, η Ολυμπιακή χρωστάει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τι μπορεί να γίνει για να μην κλείσει η εταιρεία, από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη της; 

Παρόλο που ο παράγοντας ασφάλεια,  πριμοδοτεί παντού τη θέση υπέρ δημόσιων αερομεταφορέων, σε μια χώρα πεδινή, με πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο και γρήγορα τρένα, η θέση αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί.

Σε μας, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που ενισχύουν την ανάγκη δημόσιου αερομεταφορέα. Είναι η γεωγραφία, τα νησιά, τα βουνά, οι αποστάσεις. Είναι η οικονομία με το μεγάλο ειδικό βάρος του τουρισμού. Ορισμένοι προσθέτουν και μια διάσταση εθνικής ασφάλειας.

Όσοι, λοιπόν, κραυγάζουν, «ας κλείσει να τελειώνουμε», πρέπει να πιεσθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν το έχουν κάνει ως τώρα.

Είναι όμως και εφικτός ο στόχος αυτός;

Υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. 

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μετά το δυστύχημα της «Ήλιος», τέθηκε το ερώτημα: “εξακολουθείτε να θέλετε την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής”; Η πλειοψηφία απάντησε “ΝΑΙ”. Αμέσως μετά, τέθηκε το ερώτημα: «Εμπιστεύεστε περισσότερο τις ιδιωτικές ή τις δημόσιες αερομεταφορές;» Μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία απάντησε: «τις Δημόσιες».

Σύγχυση, αντίφαση; Νομίζω πως όχι. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ασφάλεια των δημόσιων αερομεταφορών. Η  ίδια πλειοψηφία, όμως, δε θέλει τη  «ρεμούλα» που στη συνείδησή της συνεπάγεται το δημόσιο.

Το αίτημα, λοιπόν, να μην κλείσει η Ολυμπιακή είναι αναγκαίο, αλλά όχι αρκετό. Η Ολυμπιακή  δεν πρέπει να  κλείσει ούτε να ιδιωτικοποιηθεί. Το σήμα της δεν πρέπει να χαθεί. Οι εργαζόμενοι -το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της- δεν πρέπει να απολυθούν. Από εκεί  και πέρα, όμως, όλα πρέπει να τεθούν σε νέες βάσεις: Ποια Ολυμπιακή; Με ποια επιχειρησιακή συγκρότηση; Με ποια συγκεκριμένη μορφή δημόσιας και κοινωνικής ιδιοκτησίας; Με ποιο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας; Με ποιες εγγυήσεις διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας; Με ποιες εγγυήσεις δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου;  Για μια τέτοια «νέα Ολυμπιακή», νομίζω, μπορεί να συγκροτηθεί μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Και θα φανεί χρήσιμη και για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες ζητούν αλλαγές –όχι αυτές που προωθεί η κυβέρνηση- τι δυνατότητες παρέμβασης έχει ο ΣΥΝ;

Στο νέο πλαίσιο, η παρουσία του ΣΥΝ γίνεται πιο κρίσιμη. Ο ΣΥΝ και οι ευρύτερες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας μπορούν να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού και ανταγωνιστικού, προς το νεοφιλελευθερισμό και νεοσυντηρητισμό, σχεδίου και στη συγκρότηση   της αναγκαίας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Είναι ένα καθήκον που μας επιβάλλεται αντικειμενικά. Κι’ αυτό δεν έχει καμία σχέση με  κάποιο «κυβερνητισμό».

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βάλουμε τον πήχυ ψηλότερα. Να υπερβούμε αυτό που ο Α. Αλαβάνος ονόμασε «το άγχος του 3%». Όχι μόνο υπό την έννοια ενός εκλογικού ποσοστού, όσο, κυρίως, υπό την έννοια μιας ψυχολογίας, ενός συνδρόμου ή ενός  μέτρου της αυτοαξιολόγησής μας.

Προσωπικά, πιστεύω ότι, αν και δύσκολο, μπορούμε να το επιχειρήσουμε. Αρκεί να το συνδυάσουμε με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στον τρόπο που λειτουργούμε, στον τρόπο που παράγουμε πολιτική και στον τρόπο που την προβάλλουμε και παλεύουμε γι’ αυτήν. 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,822

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr