Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” _Η πρόκληση της διεύρυνσης_

 Μετά τη θετική έκβαση του Δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, η Ε.Ε. είναι πιο κοντά στην διεύρυνσή της με 10 νέα μέλη.

 Η Αριστερά, σ’ολη την Ευρώπη, έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν πρέπει να υψωθούν νέα τείχη στο εσωτερικό της Ευρώπης. Η διεύρυνση λοιπόν, πρέπει να γίνει, όμως όπως γίνεται είναι ατελής. Άμεση σημασία για μας έχει η προοπτική των Βαλκανικών χωρών. Χωρίς μια σαφή Ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών η αστάθεια θα εξακολουθεί να ταλανίζει την περιοχή.

 Η διεύρυνση βέβαια είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη.

 Πρώτον γιατί πρέπει να εξασφαλισθεί η ισότιμη ένταξη των νέων μελών. Η δημιουργία μελών δεύτερης κατηγορίας, θα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και για τις χώρες μέλη και για την Ε.Ε. θα έπρεπε λοιπόν η διεύρυνση να συνδυασθεί με μια γενική αύξηση των πόρων και του ρόλου των διαρθρωτικών ταμείων.

 Δεύτερον γιατί, η διεύρυνση θα αναδείξει και θα οξύνει τα θεσμικά και δημοκρατικά ελλείμματα της Ε.Ε.

 Και για τους δυο αυτούς λόγους η διεύρυνση θα κάνει οξύτερα τα διλήμματα στρατηγικής ως προς την οικοδόμηση της Ε.Ε. Η επικράτηση κοντόφθαλμων και συντηρητικών αντιλήψεων εμπεριέχει κινδύνους μερικοί από τους οποίους αφορούν άμεσα και στη χώρα σας όπως είναι το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αλλά και η μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των μικρότερων χωρών.

 Από την άλλη πλευρά όμως η διεύρυνση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που είναι μικρές σε μέγεθος και έχουν εν πολλοίς κοινά προβλήματα. Διανοίγεται συνεπώς και ένα πεδίο συμμαχιών και κοινών διεκδικήσεων για μια πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, δυνατότητα ωστόσο που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποδειχθεί στην πράξη.

 Στη χώρα μας, ως τώρα, το ζήτημα της διεύρυνσης έχει τεθεί και συζητείται κυρίως μέσα από το πρίσμα της εξασφάλισης της ένταξης της Κύπρου. Αυτό είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί.

 Η διεύρυνση δημιουργεί και νέα πεδία οικονομικού ανταγωνισμού. Σχετικές μελέτες επισημαίνουν το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα μας σε ορισμένους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας. Ταυτόχρονα όμως, η διεύρυνση μπορεί κι έχει θετικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές (κάθετους άξονες).

 Τέλος, οι συνέπειες στη μετανάστευση, και γενικά οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση θα είναι άνισες και θα επηρεάσουν με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

 Όσο λοιπόν η προοπτική της διεύρυνσης ισχυροποιείται, τόσο το ενδιαφέρον μας πρέπει να μετατοπισθεί προς τους συγκεκριμένους όρους με τους οποίους αυτή θα πραγματοποιηθεί και προς τις πρακτικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της. Αν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της αδράνειας και παρακολουθήσουμε ως χώρα την όλη διαδικασία παθητικά ενδέχεται να κυριαρχήσουν οι αρνητικές συνέπειες.

 Με μια έγκαιρη και ενεργητική στάση όμως και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων και αξιοποίησης των δυνατοτήτων το ισοζύγιο για τη χώρα μας υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να καταστεί θετικό.

 

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr