Άρθρο στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” _Η καταιγίδα έρχεται και σε μας_

                         Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ

 

Κάθε μέρα που περνάει, η χρηματοπιστωτική κρίση γίνεται κρίση και της πραγματικής οικονομίας. Στην ευρωζώνη το 2009 θα είναι έτος ύφεσης. Σε μας, η επιβράδυνση γίνεται εντονότερη.

 

Ο συνδυασμός μιας κρίσης εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μιας ύφεσης στην πραγματική οικονομία, δημιουργεί ένα μίγμα εκρηκτικό. Πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο «κόκκινο». Περισσότερα νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η μάστιγα της ανεργίας θα πλήξει και άλλες οικογένειες. Περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν το κατώφλι της φτώχειας.

 

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αντί να βάζει φρένο στην ύφεση, της δίνει επιτάχυνση. Αντί να προβλέπει αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, τις μειώνει κατά 10%. Αντί να δίνει φοροελαφρύνσεις, αυξάνει τους φόρους. Αντί να δίνει γενναίες αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, τις αφήνει βορρά στην ακρίβεια. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο προϋπολογισμός υπαινίσσεται αύξηση του ΦΠΑ, αν η πορεία του πληθωρισμού το επιτρέψει.   

 

Η κρίση όμως αυτή θέτει γενικότερα και διαρκέστερα διαρθρωτικά προβλήματα. Είναι μια κρίση δομική. Απαιτεί βαθιές, μακράς πνοής, διαρθρωτικές λύσεις.

 

Το ζήτημα δεν είναι η διόρθωση κάποιων «υπερβολών» ούτε η «επιστροφή» στο όποιο παρελθόν. Χρειάζεται μια έφοδος στο μέλλον. Με λύσεις έξω από τους αδιέξοδους μονόδρομους, πέρα από το φθαρμένο δικομματισμό, στον αντίποδα του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού.

 

Η οικονομική πολιτική πρέπει να ξαναγραφτεί με το χέρι της κοινωνίας και όχι με το χέρι των τραπεζιτών, όπως γίνεται ως τώρα. Η εποπτεία των τραπεζών δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και όχι τις «πυραμίδες» και τα αυτόνομα κερδοσκοπικά συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και αναδιανομής είναι αναγκαίο.

 

Όμως, το δικομματικό πολιτικό σύστημα μένει κολλημένο στο παρελθόν και τα κεκτημένα του. Η ΝΔ εφαρμόζει πολιτικές που θα έπρεπε να έχουν μπει στο μουσείο της ιστορίας. Και το ΠΑΣΟΚ αναζητά το μέλλον στο κυβερνητικό του παρελθόν, το οποίο ολοένα και πιο συχνά εκθειάζει.

 

Αυτό το ξεκλείδωμα της σκέψης και της δράσης από τα στερεότυπα του παρελθόντος, αυτή την ώθηση προς τα μπροστά,  αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε ως εργαζόμενοι, ως λαός και ως κοινωνία, μόνο ένα ισχυρό ριζοσπαστικό κοινωνικό κίνημα μπορεί να την εμπνεύσει, μόνο μια μεγάλη παράταξη της Αριστεράς μπορεί να την μετουσιώσει σε πρόγραμμα, πολιτικό σχέδιο και πράξη.  

3 ημέρες πριν

💬 Το τέλος των μνημονίων χαρακτηρίστηκε ως «επιστροφή στην κανονικότητα». Ωστόσο αυτή η κανονικότητα αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη & φτάνει στο τέλος της. Πρόκειται για πολύ αρνητικές τάσεις καθώς αν επιβεβαιωθούν, ενδεχομένως θα θέσουν σε αμφισβήτηση και πάλι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ανατραπούν, οι τάσεις αυτές δείχνουν ότι η κοινωνία θα περάσει ξανά δύσκολες ημέρες.💬 Στον Aπολογισμό του #ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-2019 τονιζόταν η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για συγκεκριμένους θεματικούς απολογισμούς ανά υπουργείο & άλλους τομείς δράσης. Το βιβλίο του Ανδρέα Ξανθού αποτελεί μια υποδειγματική συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση.💬 Τονίζεται -ακόμη και από αντιπάλους- ότι η διακυβέρνηση 2015-2019 ήταν μια έντιμη διαχείριση. Όμως, σε μια ιστορική εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυκρίσεις, μια αριστερή διακυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί από το μετασχηματιστικό βάθος που θα έχει η πολιτική της.💬 Ο κατακερματισμός δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση της Αριστεράς. Προσωπικά έζησα τέτοιες καταστάσεις & στο παρελθόν. Και τις ξεπεράσαμε. Η κοινωνική Αριστερά υπάρχει. Και όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζητά επίμονα όραμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα & αξιόπιστη εκπροσώπηση. 💬 Η σκέψη μας & η δράση μας πρέπει να προσανατολιστούν όχι μόνο στο τώρα αλλά & στο αύριο & στο μεθαύριο με στόχο μια #Αριστερά υψηλών απαιτήσεων που έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα, ήθος, μακροχρόνια στρατηγική, άμεσους ιεραρχημένους στόχους, τεκμηριωμένες προτάσεις, πολιτικό κόμμα μαζικό, δημοκρατικά δομημένο, με συλλογική λειτουργία.* Σημεία από ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Κόκκινο Νήμα. Υγεία - Κοινωνία - Πολιτική»#ΚόκκινοΝήμα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
📕 Ομιλία την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Το κόκκινο νήμα - #Υγεία, #Κοινωνία, #πολιτική» (Εκδόσεις Θεμέλιο). Στις 18:30 στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr