Η Ελλάδα ζητεί ισότιμη μεταχείριση, όχι ειδική μεταχείριση – Άρθρο στους FT

Πολλοί θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης. Δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση, ζητούμε ισότιμη μεταχείριση. Από την αρχή της κρίσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26%. Η ανεργία εκτοξεύθηκε από 8% σε 26%. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 33%.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι χειρότερα από εκείνα που καταγράφηκαν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας του ʼ30, και πολύ δυσμενέστερα των προβλέψεων που έγιναν στο πλαίσιο των δύο Προγραμμάτων Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση άσκησε κριτική στα προγράμματα αυτά. Η δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από εκείνη άλλων χωρών. Από το 2009, τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η Ελλάδα για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των φόρων αντιστοιχούσαν στο 45% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, έναντι 20% του εισοδήματος των νοικοκυριών της Πορτογαλίας, και 15% της Ιρλανδίας και της Ιταλίας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι τα μέτρα ήταν περισσότερα, αλλά και ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής η συρρίκνωση της ελληνική οικονομίας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες οικονομίες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανοιχτή σε σχέση με άλλες, ως εκ τούτου η μείωση της εσωτερικής ζήτησης πλήττει τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα περισσότερο απʼ όσο πλήττει τις εισαγωγές.Οι διαδοχικές φάσεις της λιτότητας επιδείνωσαν την πτώση του ΑΕΠ, αυξάνοντας το λόγο χρέους/ΑΕΠ και κάνοντας τη δυναμική του χρέους μη διαχειρίσιμη. Αυτό είχε ως συνέπεια η Ελλάδα να δανείζεται όλο και περισσότερο για να αποπληρώσει παλαιά χρέη.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, μπήκε στην κρίση με μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να κινείται κοντά στο μηδέν, η μείωση των τιμών που ήταν απαραίτητη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστισε πάρα πολύ σε οικονομίες που ήταν ήδη πιεσμένες. Το παραγόμενο προϊόν έπρεπε να μειωθεί ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τον αποπληθωρισμό και επιδεινώνοντας τη δυναμική του χρέους. Όταν το χρέος είναι μεγάλο, είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί, ιδιαίτερα όταν ο πληθωρισμός αυξάνει την πραγματική αξία του. Στη δεκαετία του ʼ20, η Μεγάλη Βρετανία είχε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά ο αποπληθωρισμός αύξησε το λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Ενώ η κρίση χειροτέρευσε τα πράγματα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, είχε παράπλευρες -θετικές- συνέπειες για τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία και άλλες χώρες επωφελήθηκαν από συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια ευνοϊκότερα από εκείνα που θα απολάμβαναν αν είχαν ακόμα το δικό τους νόμισμα. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP) της ΕΚΤ είχε στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού των πιεζόμενων οικονομιών μέσω της αγοράς κρατικού χρέους. Μείωσε επίσης σημαντικά το ελληνικό χρέος που διατηρούσαν οι τράπεζες του κέντρου.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να κρατούν μεγάλα κομμάτια χρέους, ενώ το κόστος της αναδιάρθρωσης έπεσε στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων. Η εκροή κεφαλαίων από τις οικονομίες της περιφέρειας στέγνωσε τη ρευστότητα των τραπεζικών τους συστημάτων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών του κέντρου. Παράλληλα, η φυγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μείωσε την παραγωγική τους δυνατότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρειαστούν μια ολόκληρη γενιά για να αντιστραφούν.

Οι εμπνευστές του ευρώ φαντάστηκαν μια νομισματική ένωση που θα έμοιαζε με τον κανόνα του χρυσού, σύμφωνα με τον οποίο η προσαρμογή των χωρών με εξωτερικά πλεονάσματα και εκείνη των χωρών με εξωτερικά ελλείμματα ήταν συμμετρική. Με το ευρώ όμως το βάρος της προσαρμογής πέφτει στις ελλειμματικές χώρες. Μεταξύ 2008 και 2014, τα εξωτερικά ισοζύγια των χωρών της περιφέρειας πέρασαν από τεράστια ελλείμματα σε πλεονάσματα. Τα εξωτερικά πλεονάσματα των χωρών του κέντρου παρέμειναν αμετάβλητα.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα να μοιάζει με αυτή του Σίσυφου -ενός άντρα καταδικασμένου να ανεβάζει ένα βράχο στην κορυφή ενός λόφου μόνο και μόνο για να τον βλέπει να κυλά ξανά προς τα πίσω. Οι Έλληνες πολίτες εφάρμοσαν τα μέτρα λιτότητας και υπέφεραν πολύ περισσότερο απʼ όσο περίμεναν. Ένα μεγάλο μέρος του 60% των άνεργων νέων σύντομα θα μετατραπεί σε μακροχρόνια άνεργους. Για να το αποφύγουμε αυτό, ζητάμε από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ισότιμα και να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτή τη σισύφεια παγίδα.

* Το άρθρο συνυπογράφουν ο Γιάνης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr