Συνέντευξη στην Les Echos

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Οι κυβερνώντες στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαροι ως προς την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία να πραγματοποιήσει φέτος μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας της και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%. Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά της σταθεροποίησης. Έχουμε τιμήσει μέχρι εδώ όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας, αλλά, για να συνεχίσουμε να το κάνουμε, έχουμε ανάγκη τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε, οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή που γνωρίζετε. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, που πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο συμβόλαιο με την ΕΕ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνεται να σχεδιάζουν ούτε κάποια ελάφρυνση του χρέους ούτε δημοσιονομική χαλάρωση. Πώς θα αντέξετε οικονομικά εάν δεν λάβετε ευρωπαϊκή βοήθεια;

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είχαμε απόσυρση καταθέσεων και έλλειψη ρευστότητας. Η κατάσταση ήταν γνωστή. Γιʼ αυτό και ζητήσαμε μια περίοδο μετάβασης προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την οικονομία με την εποικοδομητική συνεργασία όλων. Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτή τη συνεργασία δεν τη βλέπουμε.

Από τη μεριά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, δεν βρίσκουμε όμως το αντίστοιχο των προσπαθειών μας στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές μας ανάγκες αφορούν εντούτοις μικρά ποσά. Η οικονομία μας εξακολουθεί να έχει πλεόνασμα, και έχουμε ένα σημαντικό σχέδιο για να επιταχύνουμε τα οικονομικά έσοδα, κυρίως χάρη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Αλλά για αυτά έχουμε ανάγκη κάποιων μηνών.

Οι εταίροι σας όμως αμφιβάλλουν για την ικανότητα σας να εφαρμόσετε γρήγορα μεταρρυθμίσεις προκειμένου να φέρετε γρήγορα και δημοσιονομικά έσοδα…

Εμείς λυπούμαστε που το διευθυντήριο της Ευρώπης δεν μας αφήνει να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Τα νομοσχέδιά μας είναι έτοιμα για να κατατεθούν στη Βουλή. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με τους εταίρους μας. Σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, η κυβέρνηση τυγχάνει μιας μαζικής υποστήριξης από τον ελληνικό λαό, και η κοινωνία βλέπει το μέλλον με ελπίδα. Αυτό το θετικό σενάριο πιστεύουμε ότι πρέπει να μας επιτρέψουν να το υλοποιήσουμε.

Αναφερθήκατε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Έχουμε στη διάθεσή μας πολλές λίστες με ονόματα Ελλήνων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε ωστόσο να είμαστε σίγουροι ότι όλοι είναι ένοχοι φοροδιαφυγής. Γιʼ αυτό γίνονται εκτενείς έρευνες, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι. Θα κατατεθεί νομοσχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, στόχος μας δεν είναι μόνο να προβούμε σε αυτά τα άμεσα μέτρα.

Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούριο σύστημα, σταθερό και δίκαιο. Θα δημιουργήσουμε αυτό που ονομάζουμε Περιουσιολόγιο, ώστε να ξέρουμε ο κάθε Έλληνας πόση περιουσία διαθέτει και άρα τι φόρο πρέπει να πληρώνει. Έχουμε αναρτήσει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που αφορά στις τριγωνικές συναλλαγές, μέσω των οποίων επιχειρήσεις αποκρύπτουν κέρδη.

Έχετε στα χέρια σας τη λίστα Λαγκάρντ με τους 2.000 πιθανούς φοροφυγάδες;

Ναι, το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη λίστα. Αλλά πρόκειται αποκλειστικά για μία λίστα από μία μόνο τράπεζα. Εμείς διεξάγουμε μια ευρύτερη έρευνα και θα χρησιμοποιήσουμε δεδομένα και από άλλες τράπεζες. Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε μια συνεργασία με την Ελβετία αλλά και με άλλες χώρες.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει προτείνει να βοηθήσει την Ελλάδα στη δημιουργία ενός ενοποιημένου μηχανισμού είσπραξης και μιας βάσης δεδομένων αδήλωτων λογαριασμών.

Εξετάζουμε σοβαρά αυτές τις προτάσεις. Εγκαινιάσαμε μάλιστα μια συνεργασία με τον ΟΟΣΑ σε αυτό τον τομέα. Η κυβέρνησή μας έχει πολλές ιδέες και διακρίνεται από αποφασιστικότητα σε αυτό το μείζον, για εμάς, θέμα. Πρόκειται για ένα πεδίο μάχης στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι, για να αποφέρουν καρπούς αυτά τα μέτρα, χρειάζεται ένα ελάχιστο κλίμα σταθερότητας και όχι διαρκείς απειλές και επιταγές εκ μέρους ορισμένων.

Δεν υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής;

Είμαστε εν μέσω συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο με το Γιούρογκρουπ προκειμένου να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι ορισμένες χώρες θέτουν εν αμφιβόλω αυτή τη συμφωνία ή την ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Αναφέρεστε στη Γερμανία;

Δεν έχει να κάνει με αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας. Οι αποκλίσεις αφορούν στην πολιτική της λιτότητας που διέλυσε τη χώρα μας. Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις, ωστόσο δεν τίθεται θέμα να προδώσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Λέμε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, λέμε όμως «όχι» στη λιτότητα.

Ποιο είναι το μεταρρυθμιστικό σας πρόγραμμα;

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα εξαγγείλετε το επόμενο διάστημα; Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης του κράτους, έτσι ώστε να είμαστε στο ευρώ με τρόπο βιώσιμο. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Η δεύτερη αφορά στις επενδύσεις και την εργασία. Η τρίτη στην οργάνωση του κράτους και τη δημόσια διοίκηση. Η τέταρτη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στη βέλτιστη αναδιανομή των πόρων. Πρόκειται για τους στόχους μας, αλλά είναι και στοιχεία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.

Αναφέρεστε σε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, όμως ετοιμάζεστε να επαναπροσλάβετε δημοσίους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό;

Στην Ελλάδα έγιναν απολύσεις που κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει 15.000 προσλήψεις αυτό το έτος. Θα επιθυμούσαμε να υπάρξουν 15.000 νέες προσλήψεις, αλλά η αίσθηση ευθύνης έναντι της δημοκρατίας μάς προστάζει να επανεντάξουμε τους πολίτες που αδικήθηκαν.

Θέλουμε λοιπόν να επανεντάξουμε αυτούς που απολύθηκαν παράνομα όπως, για παράδειγμα, τους απολυμένους της ΕΡΤ και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Αλλά τα άτομα αυτά στο σύνολό τους δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό μέρος των 15.000. Οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν θα αφορούν κυρίως τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε επίσης εφοριακούς.

Πώς κρίνετε τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης; Η Γαλλία σάς στήριξε όσο το επιθυμούσατε;

Συμμετείχα στο πρώτο Γιούρογκρουπ της 11ης Φεβρουαρίου. Τέθηκε λοιπόν ένα θέμα αρχής: ένα μέρος των συμμετεχόντων έλεγε ότι αυτό που συνέβη μετά τις εκλογές στην Ελλάδα δεν αφορούσε το Γιούρογκρουπ και ότι η νέα κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει την εφαρμογή κατά γράμμα της πολιτικής και του προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης. Άλλοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών.

Αυτή η άποψη υποστηρίχθηκε από τον Μισέλ Σαπέν. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιʼ αυτό. Σε αυτήν τη βάση πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Αυτή ακριβώς η θέση, την οποία υποστήριξε η Γαλλία και άλλες χώρες, επικράτησε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων είναι πραγματική απειλή;

Σε ό,τι αφορά στις γερμανικές επανορθώσεις, αυτές δεν συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Να επαναλάβω ότι δεν διαπραγματευόμαστε μονομερώς με τη Γερμανία αλλά με το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων και τους θεσμούς. Οι επανορθώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο έχουν μεγάλη συμβολική αξία, είναι λοιπόν ένα πραγματικό ζήτημα, ακόμη και αν είναι ανεξάρτητο από άλλα ζητήματα.Δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει κακοφωνία στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δεν υπονομεύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα; Δεν έχω πρόθεση να δικαιολογήσω κανέναν.

Ωστόσο, δεν γνωρίζω καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη που να λειτουργεί με απόλυτη ομοφωνία. Μερικές φορές μάλιστα ένα μέλος ευρωπαϊκής κυβέρνησης μπορεί να δηλώνει κάτι τη μια μέρα και κάτι άλλο την επόμενη. Φυσικά ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εργάζομαι για να αποκτήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερη συνοχή.

Διαβάστε την πρωτότυπη δημοσίευση εδώ

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,823

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
"Χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων, μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Ο κόσμος των επαγγελματιών & των Μμ… https://t.co/f5i9Lt1Xqf
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr