Άρθρο στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Φάρμακο και παγκοσμιοποίηση: ένα δολοφονικό σύστημα παραγωγής_

 Η Νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έχει ήδη επιφέρει δραματικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και ειδικότερα του φάρμακου.

Η συρρίκνωση ή/και πλήρης κατάργηση της δημόσιας δαπάνης για έρευνα κατέστησε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως τους μοναδικούς χρηματοδότες της φαρμακευτικής έρευνας.  Η κατάργηση των ενισχύσεων στις εθνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπου υπάρχουν τέτοιες τις οδηγεί στην καταστροφή. Στην χώρα μας, για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του αντιπροέδρου του Συνδέσμου των Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, κου Σακελαρίδη, τα τοπικά παραγόμενα φάρμακα τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν από το 80% στο 25% (Οικονομικός Ταχυδρόμος, 18/1/2003). Η χαλάρωση των εθνικών συστημάτων εποπτείας και ελέγχου έχει απελευθερώσει έναν σκληρό κερδοσκοπικό ανταγωνισμό στον ευαίσθητο αυτό χώρο με επικίνδυνες παρενέργειες. Γενικότερα η «παγκοσμιοποίηση» της αγοράς φαρμάκων τροποποιεί το «άριστο μέγεθος» των επιχειρήσεων και τους όρους πρόσβασης στην αγορά προς όφελος των μεγάλων διεθνοποιημένων επιχειρήσεων.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Από αυτές και άλλες αλλαγές ωφελήθηκαν οι λεγόμενες πολυεθνικές εταιρείες. Οι 10 πιο μεγάλες από τις οποίες αύξησαν το ποσοστό ελέγχου τους πάνω στην παγκόσμια παραγωγή από 32% που ήταν το 1995 στο 51% το 2002. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ανέλθει στο 67% το 2006. Σε συντομότατο χρόνο ο κλάδος έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ενός παγκόσμιου ολιγοπωλίου. Το όλο σύστημα παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων υποτάσσεται πλέον στα ειδικότερα συμφέροντα και  ανάγκες των διεθνών επιχειρήσεων. Και το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σ’ ένα κοινό εμπόρευμα και σε χρηματιστηριακό τίτλο.

Οι αλλαγές λοιπόν που έχουν συντελεστεί έχουν αναδείξει τις αγορές, και τις διεθνείς επιχειρήσεις ως τους νέους ρυθμιστές για το ποια φάρμακα θα παραχθούν, και για ποιους. Αλλά ποια είναι τα φάρμακα αυτά;

Κατά τον πρόεδρο μιας από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες της Νovartis, «για να διατηρηθούν οι υψηλές χρηματοοικονομικές επιδόσεις του ομίλου, πρέπει να διαθέτουμε φάρμακα με παγκόσμιο τζίρο 300-400 δισεκατ. Δραχμές.  Τέτοια φάρμακα ζητούν οι αγορές και οι επενδυτές».  Τέτοιο «καλό» φάρμακο, εξηγεί, είναι το Sandimmun Neopal, το οποίο πραγματοποιεί πωλήσεις 450 δις δραχμές διεθνώς.  Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του ίδιου ομίλου, συμπληρώνει πως «είναι επείγον να παράγουμε και άλλα φάρμακα παρόμοιας εμβέλειας, τα οποία κρίνονται ελκυστικά από τους Αγγλοσάξονες επενδυτές» (Οικονομικός Ταχυδρόμος, 11/8/2001). Το υπό τον έλεγχο λοιπόν των διεθνών ομίλων σύστημα παραγωγής φαρμάκων ενδιαφέρεται μόνο για φάρμακα που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικά κέρδη. Και τέτοια κέρδη μπορούν να υποσχεθούν κυρίως φάρμακα που έχουν δυνατότητα μαζικής κυκλοφορίας και μόνο αν τα φάρμακα αυτά αφορούν πληθυσμούς με ικανή αγοραστική δύναμη για να τα αγοράσουν.

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΩΝΕΙ ΝΕΑ ΤΕΙΧΗ

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν αυτό το τρόπο παραγωγής φαρμάκων, τον χαρακτηρίζαμε δολοφονικό.

Πρώτο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες, που ο πληθυσμός των αρρώστων δεν συνιστά μια «κρίσιμη μάζα» ικανή να συγκινήσει τους «Αγγλοσάξονες επενδυτές».  Ποιος θα παράγει φάρμακα γι’ αυτούς τους πληθυσμούς;

Δεύτερο διότι υπάρχουν ασθένειες οι οποίες πλήττουν πληθυσμούς μεγάλους, αλλά χωρίς επαρκή αγοραστική δύναμη. Άρα, δεν υπάρχει κίνητρο έρευνας και παραγωγής των αναγκαίων φαρμάκων, αφού και αν παραχθούν τέτοια φάρμακα, δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη για να τα αγοράσει, ούτε από τους αρρώστους, ούτε από τα κράτη, αφού κι’ αυτά είναι φτωχά.  Αυτό ισχύει π.χ. με την τροπική ζώνη του πλανήτη.  Εκεί ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, τους θερίζουν θανατηφόρες μορφές ελονοσίας, αλλά ούτε οι πολίτες, ούτε τα κράτη τους μπορούν να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για τα αναγκαία φάρμακα.

Τρίτο, τα φάρμακα που κυκλοφορούν, δεν είναι προσιτά σε όσους τα έχουν ανάγκη.  Ούτε μπορούν να τα παράγουν οι ενδιαφερόμενες χώρες, διότι οι πολυεθνικές το απαγορεύουν στο όνομα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν κατοχυρώσει με μια διεθνή συμφωνία που επέβαλλαν οι ίδιες.

Τα φάρμακα, λοιπόν, σκοτώνουν με την απουσία τους.  Μια απουσία, όμως, που οφείλεται όχι στα όρια της επιστήμης, αλλά στα σύνορα και τα νέα τείχη που υψώνει αυτός ο τρόπος παραγωγής τους.

Έτσι, η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και των αγορών ουσιαστικά αποπαγκοσμιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης, αφού αποκλείει από τη χρήση τους το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. 

Ενδεικτικό είναι ότι το 96% της παγκόσμιας κατανάλωσης φαρμάκων γίνεται στις ΗΠΑ (70%), την Ε.Ε. (20%) και την Ιαπωνία 6%). Για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που κατοικούν στον υπόλοιπο κόσμο μένει το 4%.

Δυστυχώς, όμως, τα φάρμακα  μερικές φορές σκοτώνουν και με την παρουσία τους. Είναι απόρροια του ίδιου μηχανισμού που περιγράψαμε. Το κερδοσκοπικό κίνητρο βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή των ανθρώπων.

Οι «Αγγλοσάξονες επενδυτές» ή όποιοι άλλοι, που πείσθηκαν να επενδύσουν σ’ ένα νέο φάρμακο αδημονούν να δουν τα κέρδη τους.  Το φάρμακο, όμως, πρέπει να δοκιμασθεί, να ελεγχθούν οι πιθανές παρενέργειές του. Πότε ολοκληρώνονται η έρευνα και οι δοκιμές;  Εδώ είναι μια περιοχή διλημμάτων που πρωταγωνιστούν οι ανάγκες των ανθρώπων η επιστημονική ηθική και η πολιτική οικονομία του κέρδους.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η σύγκρουση επιλύεται ολοένα και πιο συχνά υπό την πίεση των επενδυτών και των συμφερόντων τους.

Χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό, παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του φαρμάκου Baycon της βιομηχανίας Μπάγιερν. Το φάρμακο αυτό κατηγορήθηκε ως ένοχο θανάτων λόγω επικίνδυνων παρενεργειών και η Μπάγιερν υποχρεώθηκε να το αποσύρει μετά από διεθνή σάλο.  Ήδη 7.500 άτομα έχουν υποβάλλει μηνύσεις για βλάβες που υπέστησαν ή για θανάτους συγγενών τους  (Ελευθεροτυπία, 19/1/2003).

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πίσω από τα προβλήματα που επιγραμματικά αναφέραμε, υπάρχουν πολλές αιτίες η πιο θεμελιώδης από τις οποίες είναι ότι το φάρμακο δεν μπορεί να είναι ένα κοινό εμπόρευμα.

Και τούτο γιατί οι ανάγκες για τις υπηρεσίες υγείας, γενικά, και ειδικότερα οι ανάγκες σε φάρμακα, δεν προκύπτουν, από την αγορά, ούτε μπορούν να ρυθμίζονται από την αγορά. Οι ανάγκες υγείας και η ζήτηση των μέσων για την ικανοποίησή τους είναι εντελώς ιδιαίτερου τύπου. Έχουν να κάνουν με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό δεν μπορούν να υπαχθούν στους κανόνες της αγοράς.

Γνωρίζουμε, ήδη, και από άλλους τομείς, ότι αν ένα σύστημα παραγωγής (προσφοράς) λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, ενώ η ζήτηση διέπεται από το κριτήριο της ανάγκης, το αποτέλεσμα θα είναι μια περιοδική ποσοτική και ποιοτική δυσαναλογία προσφοράς και ζήτησης. Μόνο που εδώ η αναντιστοιχία αυτή είναι διαρκής και κυριολεκτικά θανατηφόρα. Δεν εκδηλώνεται με μια συνήθη οικονομική κρίση, όπως σε άλλες αγορές, αλλά με την καταδίκη εκατομμυρίων ανθρώπων στην εξαθλίωση και το θάνατο.

Για μια ριζική λύση, λοιπόν, πρέπει να στραφούμε σε προτάσεις που κινούνται σε μια λογική αποεμπορευματοποίησης του φάρμακου. Όπως υποστηρίζει ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “φάρμακα χωρίς σύνορα” κος Μόρτεν Ρόστραπ, το ζητούμενο είναι “ένα σύστημα στο οποίο η δημόσια υγεία θα προστατεύεται παρά να θυσιάζεται στους νόμους της αγοράς». Κι ένα άμεσο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι “οι διεθνείς κανόνες εμπορίου να αντιμετωπίζουν τα φάρμακα με ένα τρόπο θεμελιωδώς διαφορετικό από τα άλλα εμπορεύματα” (Human Development Report, 2001, p.117). Ο δρόμος για μια προοπτική αποεμπορευματοποίησης έστω και μερικής ασφαλώς θα είναι μακρύς αλλά σημασία έχει ότι το πρόβλημα έχει τεθεί και γίνεται υπόθεση των κοινωνικών κινημάτων όπως εύστοχα εκφράζεται και με το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ή «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα».

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟ

Η πλήρης εμπορευματοποίηση του φάρμακου, εκτός όλων των άλλων, καθιστά το φαρμακείο αναχρονιστικό θεσμό και τους φαρμακοποιούς μια περιττή ειδικότητα. 

Η λογική της εμπορευματοποίησης ευθέως οδηγεί το φάρμακο στα ράφια των σουπερ μάρκετς. Ασφαλώς, δεν είναι αυτός ο κυριότερος λόγος, αλλά για τους φαρμακοποιούς είναι ένα λόγος επιπλέον για να υπερασπισθούν το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν, να συμβάλλουν με τις ειδικές γνώσεις τους στη συνειδητοποίηση των κινδύνων που εγκυμονεί η πλήρης εμπορευματοποίηση του φάρμακου, και να έχουν ένα ενεργό ρόλο στο ευρύτερο κίνημα κατά της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης.

* Ο Γιάννης Δραγασάκης, είναι οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής του Συνασπισμού. Το άρθρο αυτό βασίζεται σε εισήγησή του σε συζήτηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το ποσοτικά στοιχεία για τη διεθνή αγορά φαρμάκων προέρχονται από εργασία του κου Α. Γαλανόπουλου, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr