Άρθρο στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Γιατί όχι συγχώνευση Εμπορικής Τράπεζας-Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;_

Η Εμπορική Τράπεζα έχει γίνει το μήλο της έριδος. Αν και η αιφνιδιαστική δημόσια προσφορά της Credit Agricole δυσκολεύει την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι μνηστήρες είναι περισσότεροι απ’ όσους φαίνονται.

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να ευνοεί την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας σε ξένη τράπεζα, δηλαδή στην Credit Agricole, θεωρώντας πως έτσι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός. Όμως, αυτό δεν ισχύει. Οι τράπεζες δεν καταργούν αλλά αξιοποιούν τις διαφορές των εθνικών τραπεζικών συστημάτων για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Άλλωστε οι ιθύνοντες της γαλλικής τράπεζας στις δηλώσεις τους ήταν σαφείς. Στόχος τους δεν είναι να  ανταγωνιστούν τις ελληνικές τράπεζες. Αγοράζουν την Εμπορική, είπαν, κυρίως για να έχουν ένα δίκτυο, μέσω του οποίου θα διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της μητρικής τους τράπεζας.

Όσοι προσδοκούν, λοιπόν, μείωση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων με αυτό τον τρόπο, είτε έχουν αυταπάτες, είτε συνειδητά παραπλανούν.

Η εξαγορά πάλι της Εμπορικής από κάποια ελληνική ιδιωτική τράπεζα δεν υπόσχεται κάποια οφέλη ούτε για τους καταναλωτές ούτε για τους εργαζόμενους. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η ενίσχυση της συγκέντρωσης και της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το να αναζητούμε, όμως, τα υπέρ ή τα κατά των λύσεων που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και τις αγορές δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

Το σωστό ερώτημα είναι ποιες λύσεις υπάρχουν για την Εμπορική και ποια είναι η πιο θετική από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος.

Από την άποψη αυτή, η αυτόνομη πορεία της Εμπορικής παραμένει μια δυνατότητα. Η τάση προς τον τραπεζικό γιγαντισμό είναι βέβαια κυρίαρχη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για μικρές ή μεσαίες τράπεζες, εφόσον αυτές πετύχουν την κατάλληλη εξειδίκευση.

Μια δεύτερη λύση είναι η συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία έχει ως στόχο τη μεγέθυνσή της ώστε να αποκτήσει το μέγεθος μιας περιφερειακής ευρωπαϊκών διαστάσεων τράπεζας. Δεν έχει εξηγηθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη διοίκηση της Εθνικής γιατί η συγχώνευσή της με την Εμπορική δε θα υπηρετούσε αυτό το στόχο.

Μια τρίτη λύση είναι η συγχώνευση της Εμπορικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η λύση αυτή, από πολλές απόψεις, συγκεντρώνει τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα.

Πρώτον, υπηρετεί το κριτήριο της μεγέθυνσης. Η συνένωση Εμπορικής και Τ.Τ. θα “γεννήσει”, ένα  ισχυρότατο τραπεζικό όμιλο με μεγάλες δυνατότητες ισχυρής ανάπτυξης.

Δεύτερον, μια τέτοια συγχώνευση δημιουργεί “προστιθέμενη αξία” λόγω της συμπληρωματικότητας των δύο ιδρυμάτων. Το Τ.Τ. από ειδικό πιστωτικό ίδρυμα που ήταν μέχρι πρόσφατα είναι τώρα σε μια φάση μετεξέλιξής του σε τράπεζα. Έχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων, ευρεία πελατειακή βάση κυρίως μικροκαταθετών και εκτεταμένο δίκτυο. Δεν είναι όμως ακόμη σε θέση να προσφέρει ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών. Δε διαθέτει τραπεζική εμπειρία ούτε διεθνή δικτύωση. Έτσι δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Η Εμπορική Τράπεζα έχει πολλά από όσα λείπουν από το Τ.Τ. Κυρίως έχει πλούσια τραπεζική εμπειρία, έμπειρο δυναμικό και κάποια διεθνή περιουσία. Η συνένωσή τους, λοιπόν, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Επίσης, ο νέος όμιλος, δε θα χρειασθεί να κάνει απολύσεις, αντίθετα θα απαιτήσει πρόσθετο προσωπικό.

Τρίτον, η μετοχική σύνθεση της Εμπορικής, εξασφαλίζει στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία τον έλεγχό της. Στο Τ.Τ. το δημόσιο ελέγχει πάνω από το 65% των μετοχών. Η προτεινόμενη, συνεπώς, λύση θα οδηγήσει σ’ έναν ισχυρό όμιλο υπό δημόσιο έλεγχο και με ισχυρή παρουσία των ασφαλιστικών Ταμείων, άρα ο όμιλος αυτός, μπορεί να δράσει καταλυτικά υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, των μικρών επιχειρήσεων και συνολικότερα της οικονομίας.

Τέταρτο, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες που έχουν ως βάση τους τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια αποτελούν ισχυρότατους τραπεζικούς ομίλους. Σε πολλές μάλιστα, οι τράπεζες αυτές, λειτουργούν όχι ως κερδοσκοπικοί ληστρικοί οργανισμοί, αλλά με μια κοινωνική διάσταση στη δράση τους. Στη χώρα μας, ιδιοτελή συμφέροντα και κάθε λογής κερδοσκόποι, από κοινού με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έχουν διαγράψει τη δυνατότητα αυτή. Η προτεινόμενη όμως εδώ λύση την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Τα πλεονεκτήματα, λοιπόν, της λύσης αυτής είναι ορατά και ισχυρά  τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική και κοινωνική άποψη.

Από τεχνική άποψη, η λύση είναι απλή. Αν η κυβέρνηση και τα Ταμεία δεν πουλήσουν τις μετοχές τους, η δημόσια προσφορά της Credit Agricole (ή όποια άλλη) θα αποδειχθεί μια προσφορά χωρίς αποδέκτες. Άρα θα ακυρωθεί στην πράξη.

Με δεδομένη τη στάση της Ν.Δ. και την αυτοπαγίδευση του ΠΑΣΟΚ στο ένοχο παρελθόν του, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ περί άλλων τυρβάζει, οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί. Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Εμπορικής και του Τ.Τ., και η ΟΤΟΕ ως σύνολο, έχουν τη δυνατότητα, αν δράσουν ενιαία και αποφασιστικά, να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα, να ταρακουνήσουν τα κόμματα, να ανατρέψουν το σκηνικό και να διεκδικήσουν μία λύση που και τεχνοκρατικά άρτια είναι και η πιο επωφελής είναι για τους ίδιους τους εργαζόμενους και για την κοινωνία: να μην πουληθεί η Εμπορική, αλλά από κοινού με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να συγκροτήσουν ένα νέο, ενιαίο τραπεζικό όμιλο, που να λειτουργεί με ευρύτερα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. 

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,822

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr