Άρθρο στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Το “προγραμματικό συνέδριο” πρέπει να έχει συνέχεια_

Το Προγραμματικό Συνέδριο του Συνασπισμού ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του. Η επιτυχία ωστόσο του Συνεδρίου θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις αποφάσεις του, αλλά και από τη συνέχειά του. Από το βαθμό δηλαδή, και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επηρεάσει την περαιτέρω πορεία του ΣΥΝ. Για το λόγο αυτό, δεν είναι εκπρόθεσμη νομίζω, η διατύπωση ορισμένων σκέψεων, έστω και τώρα στο τέλος της Συνεδριακής διαδικασίας.

                    Δεδομένου ότι «προγραμματικό συνέδριο» οργανώνει ο ΣΥΝ για πρώτη φορά, ένα πρώτο ερώτημα αφορά τις αιτίες που το προκάλεσαν, τη θέση που αυτό έχει στη σύντομη ιστορία του ΣΥΝ, τους σκοπούς που καλείται να επιτελέσει.

                   Πρέπει, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι η ανάγκη για ένα τέτοιο συνέδριο, αναγνωρίσθηκε μετά τις εκλογές του 2000. Ήταν συνέπεια της διαπίστωσης, ότι σημαντική ευθύνη για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ σ’αυτές, είχε η θολή του ταυτότητα, η ασάφεια της φυσιογνωμίας του, οι διαρκείς ταλαντεύσεις και αμφισημίες ως προς την πολιτική του. Και είναι γεγονός ότι η δράση του ΣΥΝ για μεγάλα διαστήματα της ύπαρξής του αντί να αναπτύσσει τη δική του «προσωπικότητα» έπεσε στην παγίδα ενός ετεροκαθορισμού και μιας συνεργασιολογίας θέτοντας έτσι ο ίδιος σε αμφισβήτηση την αυτόνομη ύπαρξή του. Έπρεπε να απειληθεί η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση στις εκλογές του 2000 για να αναζητηθεί εκ νέου το ιδεολογικό στίγμα και η αυτόνομη φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Το γεγονός αυτό καθόρισε ως κύριο στόχο του συνεδρίου την αποσαφήνιση και όπου χρειάζεται τον επανακαθορισμό της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ. Αυτόν το στόχο υπηρέτησαν τα «προσυνέδρια» που οργανώθηκαν σ’όλη τη διάρκεια του 2002, αλλά και αυτόν υπηρετούν οι «προτάσεις», με βάση τις οποίες διεξήχθη το Συνέδριο.

                   Το Προγραμματικό Συνέδριο δεν αγνοεί και άλλες προγραμματικές ανάγκες όπως είναι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων του ΣΥΝ, σε διάφορους τομείς αλλά, στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτές και άλλες ανάγκες να μπορούν να απαντηθούν στη βάση κάποιων κοινών αξιών και σταθερών στρατηγικών επιλογών.

                   Τη διορθωτική προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια για τον φυσιογνωμικό επανακαθορισμό του ΣΥΝ, αναζητά το Προγραμματικό Συνέδριο σε πιο ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες βάσεις. Και το κάνει αυτό θέτοντας προς συζήτηση, τους γενικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της Αριστεράς της εποχής μας, τις σχέσεις της με τα κοινωνικά κινήματα, τις αντιστάσεις στους πολέμους και στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, τους αγώνες για μια διαφορετική Ευρώπη και για μια εναλλακτική πολιτική για τη χώρα μας. Το Προγραμματικό Συνέδριο καλείται έτσι, πριν απ’όλα να βάλει οριστικό τέλος σ’ένα κύκλο φθοράς και μιζέριας που τον χαρακτήριζαν προσωπικές στρατηγικές, ανούσιες – όπως άλλωστε αποδείχθηκε – προτάσεις (διαχείρισης) της εξουσίας, προτάσεις «ομοσπονδιοποίησης» με το ΠΑΣΟΚ κ.λ.π. Να θέσει τον ΣΥΝ, ακόμη πιο σταθερά και δυναμικά, σε μια πορεία μεγαλύτερης αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης και αυτοκαθορισμού της πολιτικής του. Να τον αναδείξει στη σύγχρονη και ριζοσπαστική εκδοχή της Αριστεράς στη χώρα μας.

                   Αυτό από μόνο του, δεν συνιστά απάντηση στα προγραμματικά ελλείμματα του ΣΥΝ, αλλά αποτελεί την στοιχειώδη αναγκαία προϋπόθεση, για να ασχοληθεί στα σοβαρά με την αντιμετώπισή τους.

Η ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

                   Κάθε συζήτηση όμως για το είδος ή τον τύπο του προγράμματος που χρειάζεται η Αριστερά σήμερα, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια εξαιρετικά σύνθετη πολλαπλότητα αναγκών. Κάθε επαφή με τον κόσμο της Αριστεράς μας δείχνει, ότι, ο σημερινός αριστερός πολίτης θέλει μια αριστερά ικανή να αγωνίζεται με συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες λύσεις. Αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος αυτός αριστερός πολίτης θέλει μια αριστερά εναλλακτική και ανταγωνιστική προς το σύστημα και όχι ενσωματωμένη σ’αυτό, ικανή να επικαιροποιήσει την προοπτική για ένα κόσμο ειρηνικό, κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο, για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

                    Αυτές οι διαφορετικές πολλαπλές αξιώσεις δεν αποτελούν αυθαίρετους υποκειμενισμούς κάποιων «μπερδεμένων αριστερών» όπως μερικές φορές αφ’υψηλού λέγεται, ούτε είναι οι αξιώσεις αυτές ανταγωνιστικές μεταξύ τους, αλλά συνθέτουν στην πολλαπλότητά τους, ανάγκες υπαρκτές και συμπληρωματικές μεταξύ τους.

                   Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να «ψηφίσουμε» υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης από τις αξιώσεις αυτές, αλλά να κατανοήσουμε την κοινή τους αφετηρία, τις κοινές τους αιτίες και να ανταποκριθούμε σ’αυτές.

                   Αυτή την πολλαπλότητα των αναγκών, μπορούμε να την κατανοήσουμε με όρους παρελθόντος ως αποτέλεσμα, δηλαδή, των χρόνιων προγραμματικών και θεωρητικών ελλειμμάτων και της ιδεολογικής ήττας της Αριστεράς.

                   Ωστόσο αυτή η πολλαπλότητα των αναγκών, τροφοδοτείται και από τη σύγχρονη απαίτηση να εκπροσωπηθούν στον προγραμματικό λόγο της Αριστεράς οι νέες ανάγκες καθώς και η οικολογική και φεμινιστική προβληματική, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αθροιστικά, αλλά μέσα από ουσιαστικότερους επανακαθορισμούς. Ακόμη, αυτή η πολλαπλότητα των αναγκών αντανακλά τις ανάγκες αντιπαράθεσης στον νεοφιλελευθερισμό, η οποία δεν εξαντλείται στο επίπεδο των συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά επεκτείνεται στο πεδίο των αξιών και της στρατηγικής με στόχο την ηγεμονία. Τέλος, αυτή η πολλαπλότητα των αναγκών δεν είναι άσχετη με το μορφωτικό επίπεδο, την κριτική σκέψη και τελικά με τις αυξημένες απαιτήσεις του σημερινού αριστερού από τους φορείς που θέλουν να τον αντιπροσωπεύουν.

                   Ορισμένα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προσπαθούν να απαντήσουν σ’αυτές τις πολλαπλές ανάγκες μ’ένα συνδυασμό προγραμμάτων, για παράδειγμα προγράμματα «θεμελιώδη» ή γενικών κατευθύνσεων, και προγράμματα άμεσων στόχων, ή παρέμβασης στη συγκυρία. Αυτό είναι ασφαλώς αναγκαίο.

                   Κατά την άποψή μου, όμως αυτή η πολλαπλότητα των αναγκών δεν μπορεί να απαντηθεί από κανένα στατικό πρόγραμμα ή συνδυασμό προγραμμάτων αν αυτά δεν συνοδεύονται και δεν στηρίζονται σε μια κουλτούρα διαλόγου, αυτοσεβασμού και συλλογικότητας, σε μια συνολικότερη δηλαδή αναβάθμιση, της «Αριστερής Παιδείας», καθώς και σε μια συλλογική ικανότητα διαρκούς προγραμματικής ετοιμότητας.

                   Η προσπάθεια του Προγραμματικού Συνεδρίου, να θέσει σε κίνηση τις δυνάμεις του ΣΥΝ σε μια τροχιά θεωρητικού και προγραμματικού εξοπλισμού ως ένα έργο διαρκές και με διεθνή ορίζοντα, απαντά σ’αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση. Δεν γίνεται, δηλαδή, για να αποφύγει τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, όπως λανθασμένα έγραψε η «Εποχή», αλλά για να θέσει το πλαίσιο και τους όρους, ώστε οι όποιες αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΝ, αλλά στην ευρύτερη αριστερά να έχουν κατεύθυνση και γόνιμο αποτέλεσμα. Ούτε αναζητά η προσπάθεια αυτή μια νέα «ιδεολογική μονολιθικότητα», όπως ορισμένοι εντός του ΣΥΝ κινδυνολογούν, αφού ο θεωρητικός και προγραμματικός εξοπλισμός της Αριστεράς είναι η καλλίτερη απάντηση τόσο στην αποιδεολογικοποίηση όσο και στο δογματισμό, και το φορμαλισμό.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

                   Η απαρίθμηση όμως των αναγκών δεν έχει και πολύ νόημα αν οι ανάκγες δεν συσχετίζονται με τις υπαρκτές δυνατότητες. Και τούτο γιατί υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι η προσπάθεια να επιλυθούν σοβαρά προγραμματικά ή θεωρητικά ζητήματα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, παρήγαγε μεγαλύτερη ιδεολογική σύγχυση, διχασμούς και αναίτιες διασπάσεις. Αυτό οδήγησε τον Μαρξ να πει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «κάθε βήμα του πραγματικού κινήματος είναι πιο σπουδαίο από μια δωδεκάδα προγράμματα».

                   Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι λύση και μάλιστα «επαναστατική» η επιλογή του «κινήματος» έναντι του «προγράμματος» όπως ορισμένοι παρερμήνευσαν αυτή τη παρατήρηση του Μαρξ, αλλά δείχνει την ανάγκη για διαρκή βελτίωση των θεωρητικών, αλλά και των πολιτισμικών προϋποθέσεων της Αριστεράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ώριμες ανάγκες.

                   Η παρατήρηση του Μαρξ είναι επίκαιρη, διότι πράγματι, και σήμερα, ανάμεσα στις πολλαπλές προγραμματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της υπαρκτής Αριστεράς υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία. Βέβαια κατά τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης συνοδεύεται από μια αναζωπύρωση των θεωρητικών αναζητήσεων διεθνώς, ενισχύονται οι συσπειρωτικές τάσεις σε τμήματα τουλάχιστον της Αριστεράς, ενώ η ως τώρα προσπάθεια του ΣΥΝ αντιμετωπίζεται με τρόπο θετικό όχι μόνο από τα μέλη του, αλλά και από ένα ευρύτερο κύκλο σκεπτόμενων αριστερών. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση βελτίωσης των δυνατοτήτων οι οποίες ωστόσο παραμένουν ακόμη ισχνές, σκόρπιες και αποσπασματικές.

                   Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ο αναγκαίος θεωρητικός και προγραμματικός εξοπλισμός πρέπει και μπορεί να προχωρήσει αυτό όμως απαιτεί ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις στο στόχο αυτό και συνειδητή προσπάθεια, τουλάχιστον από όσους και όσες αναγνωρίζουν τη σημασία του. Ότι άρχισε, λοιπόν, με τα «προσυνέδρια» και το προγραμματικό συνέδριο πρέπει να συνεχισθεί με μεγαλύτερη εμπλοκή των μελών του κόμματος, αλλά και άλλων αριστερών και κινηματικών δυνάμεων, περισσότερο ως ένα δημόσιο γεγονός παρά ως μια εσωτερική διαδικασία, σε συνδυασμό με τα επίκαιρα προβλήματα και με τις ανάγκες της δράσης και όχι σε αντιπαράθεση μ’αυτές.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr