Άρθρο στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”_Οι ανισότητες μεγαλώνουν τα ελλείμματα_

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Φαινομενικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κοινωνικά ελλείμματα,   είναι δύο ξεχωριστά προβλήματα. Όμως είναι αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα. Όσο η κατανομή των εισοδημάτων γίνεται πιο άνιση, όσο, δηλαδή, το χρήμα συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, τόσο μειώνεται η φοροδοτική ικανότητα της μεγάλης μάζας του πληθυσμού, αλλά και αυξάνει η μεγάλη φοροδιαφυγή, αφού οι έχοντες και οι κατέχοντες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Αυτό έχει και αντιαναπτυξιακές συνέπειες. Σήμερα το χρήμα λιμνάζει στις τράπεζες. Και πολλά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα, καταχρεώνονται στις τράπεζες. Ουσιαστικά ένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας ζει με δανεικά. Η διεύρυνση συνεπώς των κοινωνικών ανισοτήτων δεν οδηγεί μόνο σε κοινωνικά χάσματα. Είναι και μια σημαντική αιτία αύξησης των δημοσίων ελλειμμάτων και ένας περιοριστικός παράγοντας της ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., στους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, έκανε ό,τι μπορούσε για να επιδεινώσει μια ήδη άσχημη κατάσταση.

Περιορίζομαι σε ένα παράδειγμα: Με το φορολογικό νόμο που ψήφισε μείωσε τη φορολογία των μερισμάτων από 35% που ήταν στο 25%. Αν υποθέσουμε ότι τα μερίσματα, δηλαδή τα διανεμόμενα κέρδη, είναι 5 δις ευρώ το χρόνο, τότε, η απώλεια των δημόσιων εσόδων απ’ αυτή τη μείωση ανέρχεται τουλάχιστον σε 500 εκ. ευρώ ή 170 δις δρχ περίπου. Για να καλύψει αυτή τη νέα «τρύπα» στα δημόσια έσοδα, αύξησε τους συντελεστές του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα προσδοκώντας να εισπράξει περίπου 600 με 800 εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση κάνει τους πλούσιους «μερισματούχους» πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, αφού ο ΦΠΑ πλήττει βεβαίως όλους, αλλά, αναλογικά, πλήττει πιο πολύ τους πιο φτωχούς.

Αφού λοιπόν ένα μοντέλο ανάπτυξης και πολιτικής μπορεί να αυξάνει ταυτόχρονα τόσο το δημοσιονομικό όσο και το κοινωνικό έλλειμμα, ένα άλλο μοντέλο μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα, να βελτιώνει δηλαδή ταυτόχρονα και τα δύο ελλείμματα. Μια τέτοια πολιτική μπορεί να ξεκινά από τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και να εκτείνεται σε πολλά άλλα μέτρα.

Μεταξύ αυτών είναι και μέτρα με άμεση στόχευση. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όπως έχει γίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Δυστυχώς σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσα στη Βουλή απορρίφθηκε μετ’ επαίνων(!) από τη Ν.Δ., διότι, όπως είπε, δεν υπάρχουν χρήματα, από το ΠΑΣΟΚ, διότι,  όπως είπε, το θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης, και από το ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, το μέτρο δεν είναι αρκούντως επαναστατικό! Δυστυχώς τα δάκρυα που χύνονται υπέρ των φτωχών αποδεικνύονται κροκοδείλια ακόμη  και από δυνάμεις από τις οποίες θα περίμενε κανείς μια διαφορετική στάση.     

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr