Άρθρο στην εφημερίδα “Ο Κόσμος του Επενδυτή” _Πώς θα βγούμε από την ύφεση_

1. Για να μιλήσουμε για λύσεις πρέπει να προσδιορίσουμε το πρόβλημα και τις αιτίες του. Για να ορίσουμε τα βήματα πρέπει να είναι σαφής η κατεύθυνση. Διαφορετικά το φάρμακο μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρρώστια.

 

Τη διέξοδο πρέπει να την αναζητήσουμε, στην ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση. Στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και η εφαρμογή ενός νέου  αναπτυξιακού υποδείγματος, αφού το υφιστάμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

 

2. Με ποια μέσα, με ποιες πολιτικές; Οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες. Διότι αυτή είναι η πρώτη κρίση που ζούμε με τη συναλλαγματική ασφάλεια που μας παρέχει το ευρώ, αλλά και από τους περιορισμούς που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σ’ αυτό.

 

Έτσι, δεν έχουμε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της συναλλαγματικής και της νομισματικής. Αλλά και οι δυνατότητες της δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

Υπό τις συνθήκες αυτές, η διέξοδος από την κρίση είναι ταυτόσημη με μια στρατηγική που διευρύνει τους βαθμούς ελευθερίας και αναδεικνύει νέους μοχλούς ανάπτυξης και νέα εργαλεία πολιτικής.

 

Αυτό απαιτεί την αναστολή ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας, τον κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και τη λειτουργία του τελευταίου με κριτήριο τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, την ακύρωση όλων των φοροελαφρύνσεων προς ισχυρές κοινωνικές ομάδες και την προώθηση μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, το πάγωμα των εξοπλιστικών δαπανών, την επαναξιολόγηση των δημόσιων δαπανών με στόχο την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς τους, εκδημοκρατισμό του κράτους, αποκομματικοποίηση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

 

3. Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να στοχεύει μακριά, αλλά και να έχει άμεσα αποτελέσματα και στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε την άποψη: πρώτα δημοσιονομική σταθεροποίηση και μετά ανάπτυξη, ούτε την προσχηματική άποψη: πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή. Το δίλημμα δεν είναι ανάπτυξη ή αναδιανομή, αλλά αναδιανομή προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η επί χρόνια αναδιανομή προς τα πάνω έχει οδηγήσει σ’ ένα καθεστώς – και σε μια κουλτούρα – υπερπλουτισμού, νεοπλουτισμού, κοινωνικής σπατάλης και παρασιτισμού.

 

Μια αναδιανομή προς τα κάτω, μια αναδιανομή δηλαδή που θα αναβαθμίζει την εργασία ως αξία, θα την προστατεύει, θα την ανταμείβει και θα τη σέβεται, μια αναδιανομή που θα μεταφράζεται όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε συλλογικά αγαθά, κοινωνικές υποδομές, βελτίωση της θέσης των αδυνάτων, μια τέτοια αναπτυξιακή αναδιανομή μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη κοινωνικής αναζωογόνησης και αναπτυξιακής ώθησης.

 

4. Υπάρχει βέβαια και ο άλλος δρόμος που οδηγεί σε διαρκή λιτότητα και μόνιμη ανεργία. Μόνο που δεν πρόκειται για διέξοδο από την κρίση, αλλά για μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική κρίση και αναπτυξιακό μαρασμό. Είναι ο δρόμος που εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την τελευταία του Έκθεση και τον οποίο ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν με ρητό τρόπο.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr