«Εάν δεν ξοδέψουμε σήμερα περισσότερα χρήματα, σε τόσο βαθύτερη ύφεση θα βρεθούμε μετά»

Σημεία συνέντευξης στο Θέμα Radio 104,6 στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε», με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα & Νίκο Φελέκη.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το δίλημμα μπροστά είναι το εξής: Είτε θα υπάρξει ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργείται με κάποιο «ευρωομόλογο» είτε μετά θα βρεθούμε σε μια νέα τεράστια κρίση χρέους των ευρωπαϊκών κρατών.
  • Εάν δεν υπάρξει απορρόφηση του κόστους με το «ευρωομόλογο», την επόμενη ημέρα τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη θα βρεθούν αντιμέτωπα με την απειλή νέας λιτότητας, κάτι που πρέπει να αποτρέψουμε.
  • Μία νομισματική ένωση χωρίς συλλογικούς μηχανισμούς προστασίας και ασφάλειας εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζει κρίσεις συνοχής. Και μπροστά σε μια τέτοια βρίσκεται η Ευρώπη, εάν κάθε κράτος κληθεί να αναλάβει μόνο του το κόστος αυτής της κρίσης. Γιατί εάν γίνει αυτό, τότε, ιδίως τα κράτη του Νότου θα βρεθούν μπροστά σε βουνά χρεών, με αποτέλεσμα το χάσμα μέσα στην Ευρώπη να γιγαντωθεί, με προφανή κίνδυνο για το μέλλον της.
  • Η κρίση αυτή είναι πρωτότυπη και σφοδρή. Εάν λοιπόν δεν ξοδέψουμε σήμερα περισσότερα χρήματα, σε τόσο μεγαλύτερα προβλήματα και βαθύτερη ύφεση θα βρεθούμε μετά.
  • Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από συγκεκριμένους τομείς όπως ο τουρισμός, που στην κρίση αυτή πλήττονται έντονα, καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτη τη θέση της οικονομίας μας αύριο. Γι’ αυτό χρειάζονται τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα τώρα.
  • Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποτροπή νέας φτωχοποίησης. Αντί λοιπόν γι’ αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί «μισό μισθό για μισή δουλειά» που ακριβώς οδηγεί στη φτωχοποίηση. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση είναι ουραγός στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη δεν δίνεται ένα ελάχιστο και ανεπαρκές επίδομα αντί μισθού, αλλά επιδοτείται η εργασία και αναπληρώνεται ο μισθός, ακριβώς για να αποτραπεί η φτωχοποίηση.
  • Η κυβέρνηση πρέπει να δει με σύνεση και σε διάλογο με τα κόμματα το ζήτημα του «μαξιλαριού». Εάν η ελληνική οικονομία καταστραφεί «σήμερα» τι νόημα θα έχει το μαξιλάρι «αύριο», που δεν θα αρκεί για «τίποτα» τότε;
  • Η απειλή νέων μνημονίων, που κάποιοι ίσως θα επιθυμούσαν κιόλας, θα αποτραπεί εάν αξιοποιήσουμε σήμερα και επαρκώς όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε.
  • Είναι πρωτοφανές και δημιουργεί προβληματισμό, όταν σήμερα δίνεται αυτή η μάχη, με αυτό το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομία και στα εισοδήματα, κάποιοι να μιλούν για εκλογές. Είναι άραγε δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες κάποιοι να σκέφτονται πως θα «κεφαλαιοποιήσουν» το δράμα; Ή μήπως κάποιοι βλέπουν τις εκλογές ως «ευκαιρία» για να παρθούν «μνημονιακά» μέτρα έπειτα από αυτές; Μέτρα που οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων;
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,908

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr