«Η υπεύθυνη στάση της κοινωνίας στην κρίση δεν σημαίνει ανοχή στην επίθεση σε εργασία & εισοδήματα»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπουλου.

Το βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία της συνέντευξης

* Τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη είναι «δανεικά». Αν δεν υπάρξει κάποιου τύπου αμοιβαιοποίηση και απορρόφηση του κόστους του νέου δανεισμού για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, τότε τα ευρωπαϊκά κράτη κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε νέα κρίση χρέους.

* Αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει συλλογικά το ζήτημα και εκδηλωθεί νέα κρίση χρέους, τότε θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο νέων ανισοτήτων τόσο εντός των κρατών αλλά και μεταξύ Βορρά-Νότου. Με τον Βορρά και τις επιχειρήσεις του να αγοράζουν «φθηνά» Νότο.

* Το δίλημμα που έχει μπροστά της η Ευρώπη είναι σαφές: Θα αντιμετωπίσει την κρίση με όρους δημοκρατίας και αλληλεγγύης ή με όρους αυταρχισμού και επιβολής;

* Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει από καλύτερη θέση, συγκριτικά και με άλλα κράτη αλλά και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της, την κρίση, γιατί:

  • Βγήκαμε από τα μνημόνια
  • Διαθέτουμε το «μαξιλάρι» των 37 δισ.
  • Ρυθμίσαμε την εξυπηρέτηση του χρέους για μια 10ετία μπροστά.

* Για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα, η οικονομία χρειάζεται ένα σοκ εμπροσθοβαρών οριζόντιων μέτρων και μια ισχυρή δέσμη στοχευμένων τομεακών πολιτικών για κλάδους που πλήττονται βαρύτερα.

* Ειδική μέριμνα και πρόγραμμα χρειάζεται για τις αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεις. Όποια επιχείρηση βάλει «λουκέτο» σήμερα, δύσκολα θα ανοίξει ξανά.

* Η ελληνική κοινωνία δείχνει συλλογική ωριμότητα και ατομική υπευθυνότητα. Άξια αναγνώρισης και επιβράβευσης σύνεση. Αυτή η διάθεση, όμως, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως «αποδοχή» ή «ανοχή» σε επίθεση εναντίον της εργασίας και των εισοδημάτων.

* Η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, αντιλαμβανόμενη το κόστος απώλειας θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αρχικά άφησε ανοιχτή την πόρτα των απολύσεων, στη συνέχεια επιδότησε με πενιχρά ποσά την αναστολή συμβάσεων και τέλος θεσμοθέτησε «μισή εργασία για μισό μισθό».

* Με χαμένες θέσεις εργασίας, ευελιξία στην απασχόληση χωρίς αναπλήρωση εισοδημάτων και με κύμα μειώσεων μισθών από Ιούνιο, η ύφεση όχι μόνο θα είναι βαθιά αλλά και πολύ βαριά για την κοινωνία.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr