«Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Αναβάθμισης για τη Δυτική Αθήνα»

Oμιλία στη Βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 53 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας».

Το βίντεο της ομιλίας


 

Κύρια σημεία της ομιλίας

* «Κάντε κάτι. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει ορατότητα». Αυτά μας λένε καθημερινά οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας

* Ως τώρα, τα μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκή. Ειδικά γι’ αυτό, μετά την πανδημία χρειάζεται να εφαρμοστούν επαρκείς, συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές. Γι’ αυτό προτείνουμε να εκπονηθεί ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Δυτικής Αθήνας

* Σε περιόδους κρίσης το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει τη στήριξη οικονομίας και κοινωνίας και να σχεδιάζει-συντονίζει την ανάκαμψη. Άλλωστε, ας σκεφτούμε που θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς τα -έστω και ανεπαρκή- μέτρα στήριξης

* Περιοχές, όπως η Δυτική Αθήνα, που πλήττονται διαχρονικά από τις ανισότητες, εάν αφεθούν «στην τύχη τους», μετά την πανδημία, θα βρεθούν σε ακόμα πιο επιδεινωμένη θέση. Γι’ αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης μπορεί να είναι η απάντηση σε χρόνιες παθογένειες

* Στο πλαίσιο της πρότασής μας για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης για τη Δυτική Αθήνα, προτείνουμε να εφαρμοστούν στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης

* Η επόμενη ημέρα της πανδημίας για τη Δυτική Αθήνα, αλλά και για όλη την επικράτεια, όπως και για την Ευρώπη στο σύνολό της, για να είναι βιώσιμη, χρειάζεται γενναία ρύθμιση του κορονοχρέους

* Σήμερα, το 2021, υπάρχει Δήμος της Δυτικής Αθήνας, που δεν έχει τραπεζικό υποκατάστημα. Με αφορμή και αυτό το γεγονός ας αναλογιστούμε πόση ρευστότητα έχουν εξασφαλίσει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα και πόση ρευστότητα έχουν διοχετεύσει στην αγορά και σε ποιους

* Για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την άρση του τραπεζικού αποκλεισμού να συνδυαστούν:

  • Αναβάθμιση Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Υλοποίηση θεσμού μικροπιστώσεων
  • Δίκτυο περιφερειακών τραπεζών ή περιφερειακών υποκαταστημάτων της Αναπτυξιακής

 

Όλη η ομιλία

Η Δυτική Αθήνα είναι μια περιοχή που για δεκαετίες υπέφερε από την εγκατάλειψη της Πολιτείας. Η προηγούμενη οικονομική κρίση την χτύπησε πολύ έντονα. Λουκέτα, ανεργία, υστέρηση σε υποδομές και υπηρεσίες. Η πανδημία βρήκε, λοιπόν, τη Δυτική Αθήνα με μεγάλη και διαχρονική υποβάθμιση και βαθιές πληγές.

Όλες οι τάσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη, όποτε και αν έρθει, όση και αν είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, θα είναι σχήματος Κ, δηλαδή θα είναι άνιση και ασύμμετρη, μεταξύ περιφερειών, μεταξύ κλάδων και μεταξύ κοινωνικών τάξεων και ομάδων.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, κυρίως σε τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, αποτελούν τον κύριο όγκο των ΜΜΕ της περιοχής. Είναι ακριβώς οι κλάδοι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Αυτοί είναι και οι κλάδοι που θα έχουν, σύμφωνα με μελέτες, τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας μετά την πανδημία. Όμως πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη βαρύνονται από δανεισμό, πολλές δεν θεωρούνται “αξιόχρεες/bankable”, με βάση τα τραπεζικά κριτήρια, ενώ θα χρειαστεί να επιστρέψουν επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν αν αφεθούν στην τύχη τους.

Είναι επιχειρήσεις και κλάδοι οι οποίοι στο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης δεν αναφέρονται καν. Επίσης το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί αναγκαία όχι τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών αλλά την ώθηση τους στο καιάδα και την καταστροφή.

Ορατότητα μηδέν

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να μεταφέρουμε στη Βουλή την αγωνία του κόσμου της Δυτικής Αθήνας. Αν έρθετε στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στην Αγία Βάρβαρα, στο Αιγάλεω, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, σε όλους του δήμους ένα πράγμα θα ακούσετε: Κάντε κάτι. Τα μέτρα δεν αρκούν. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχουν σταθερές. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Ορατότης μηδέν. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.

Η αγωνία είναι βάσιμη. Τα προβλήματα διογκώνονται αλλά μένουν χωρίς απαντήσεις.

Τι θα γίνει με την ανεργία ιδιαίτερα των νέων αλλά και των ανέργων μακράς διάρκειας; Πως θα προετοιμαστούμε για τη βέβαιη αύξηση της ανεργίας όταν λήξει το σημερινό καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας; Τι θα γίνει με την εστίαση και το λιανεμπόριο που είναι από τις κύριες δραστηριότητες στην περιοχή;

Εμείς πιστεύουμε ότι η λογική του βλέποντας και κάνοντάς δεν αποδίδει. Είναι αναγκαίο να περάσουμε από τα έκτακτα και αποσπασματικά μέτρα σε μόνιμες πολιτικές ανάκαμψης.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάδειξη των προβλημάτων. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση τους να υποδείξουμε λύσεις και πολιτικές. Γι’ αυτό προχωρώ σε συγκεκριμένες προτάσεις που δείχνουν πως υπάρχουν λύσεις, υπάρχει άλλος δρόμος.

Τι θα γίνει με το καυτό πρόβλημα της ανεργίας; Εμείς προτείνουμε και ζητούμε να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στη Δυτική Αθήνα όπως: α)εκπόνηση προγράμματος έκτακτης κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ για τους Δήμους Δυτικής Αθήνας, β)πρόγραμμα κατάρτισης για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στα πρότυπα του προγράμματος του ΑΣΔΑ αλλά με έμφαση τελικά στην απασχόληση του ωφελούμενου, και γ)ειδικό τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για αύξηση της απασχόλησης μέσω της στήριξης με διάφορους τρόπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Αθήνας.

Τι θα γίνει με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς γενναία ρύθμιση και κάποιο κούρεμα των υποχρεώσεων τους ιδίως αυτών που συσσώρευσαν στη φάση της πανδημίας; Ποια είναι η πολιτική σας στο θέμα αυτό;

Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης; Τι νόημα έχουν οι εκκλήσεις προς τις τράπεζες όταν αυτές τις αγνοούν και σας περιφρονούν επιδεικτικά; Περιμένετε να αλλάξουν πολιτική; Μόνο αν τις πιέσετε, μόνο με ειδικές προγραμματικές συμφωνίες έναντι της βοήθειας που τους έχει προσφερθεί από το Κράτος, όπως και τώρα προσφέρεται στην τράπεζα Πειραιώς, μπορεί να γίνει κάτι. Εμείς λέμε ότι σε περιόδους κρίσης η ευθύνη και  το βάρος της χρηματοδότησής της οικονομίας το σηκώνει το κράτος. Αυτό γινόταν πάντα και παντού και άλλωστε αυτό δεν γίνεται και τώρα; Αν δεν υπήρχαν οι κρατικές προκαταβολές και τα δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας η οικονομία θα είχε καταρρεύσει.

Αναβαθμίστε λοιπόν την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που είμαι βέβαιος πως κι εσείς αναγνωρίζετε ότι αποδείχθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο. Ενεργοποιείστε τις μικροπιστώσεις. Γιατί ψηφίσαμε το σχετικό νόμο; Για να μείνει στο συρτάρι; Εγώ σας είπα, κ Γεωργιάδη, μην εμπλέξετε τη Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν αναγκαίο, πηγή καθυστερήσεων θα είναι και αυτό έγινε. Έστω και τώρα ζητείστε από το πρωθυπουργό να περάσει αυτός ο θεσμός στην ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών αυτός ο θεσμός. Με αιχμή αυτά τα δυο εργαλεία, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστώσεις αλλά και με ένα δίκτυο τοπικών περιφερειακών τραπεζών ή παραρτημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας αντιμετωπίστε τον τραπεζικό αποκλεισμό της μικρής κι μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Και επί τη ευκαιρία αντιμετωπίστε και την άλλη μορφή του τραπεζικού αποκλεισμού που προκαλεί το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων. Ήδη ολόκληροι δήμοι όπως της Αγίας Βαρβάρας δεν έχουν τραπεζικό υποκατάστημα. Που θα κάνουν τις συναλλαγές τους οι πολίτες ιδίως οι ηλικιωμένοι; Και πως θα πάνε σε άλλο δήμο ειδικά τώρα όταν μάλιστα απαγορέψατε τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά προκαλούν οργή και αγανάκτηση στο κόσμο; Αλλά το θέμα είναι γενικότερο διότι οι τράπεζες θα κλείσουν πολλά υποκαταστήματα. Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική στο θέμα αυτό για το σύνολο της χώρας. Η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή ένωση ως κοινωνικό δικαίωμα. Αν οι λοιπόν οι τράπεζες δεν εγγυηθούν την ύπαρξη υποκαταστήματος σε εύλογη απόσταση η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε άλλες λύσεις. Για παράδειγμα ένας δημόσιος φορέας όπως τα ΕΛΤΑ ή η Αναπτυξιακή Τράπεζα ή άλλος θεσμός, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό παρέχοντας μια δέσμη βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.

Συμπέρασμα: υπάρχουν πολλές επιμέρους δράσεις που αν ενταχθούν σε ένα σχέδιο μπορούν να δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και να αφήσουν ένα κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή. Γι αυτο καταλήγω σε μια συνολική και συγκεκριμένη πρόταση. Καλούμε τη κυβέρνηση να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες σε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα.

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάκαμψης αλλά και αναβάθμισης της περιοχής

Η αναγκαιότητα είναι προφανής. Κάνει δεν αμφισβητεί τη χρόνια υποβάθμιση και τα προβλήματα της περιοχής που η πανδημία και η νέα κρίση επιδεινώνει. Το ίδιο και η λειτουργική χρησιμότητα του. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιτρέψει τη συγκέντρωση και το συνδυασμό των δράσεων ποικίλων υπουργείων και φορέων, θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό και έλεγχο, γεγονός που από μόνο θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πόρων. Είναι εφικτό ένα τέτοια πρόγραμμα; Βεβαίως είναι. Το κάναμε εμείς στο βόρειο Αιγαίο. Στο πλαίσιο της νησιωτικής μας πολιτικής καταρτίσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα βορείου Αιγαίου. Αποδείχτηκε μια από τις καλές πρακτικές της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν ρωτήσετε τους φορείς της περιοχής ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θα ακούσετε μόνο θετικά λόγια.

Μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους αν και θα μπορούσε να ενταχθεί και στο ταμείο ανάκαμψης. Ως προς τη θεσμική του διάσταση το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να καταρτιστεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου 4635/2019 με τη συνεργασία της τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, των φορέων της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες εκείνες οι δράσεις που απαντούν σε νέα αλλά και χρόνια προβλήματα της περιοχής με στόχο την αναβάθμιση της. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε στις διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες και την ασύμμετρη ανάπτυξη εντός της Αττικής αλλά και στις αγωνίες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών της περιοχής. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση μας για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα. Καλούμε τους δήμους, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εργαστούμε από κοινού για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την ανάκαμψη της απασχόλησης, την αναβάθμιση, των υποδομών, των συγκοινωνιών, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής στην περιοχή.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr