Επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με τις δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση

 

Αγαπητοί σύντροφοι,

 

 

η αντικειμενική αδυναμία να παρευρεθώ στη σημερινή συνεδρίαση με υποχρεώνει να διατυπώσω γραπτά ορισμένες σκέψεις επί του προς συζήτηση θέματος.

 

 

 

Παρόλο που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών –αν και αρνητικό– δεν ήταν καταστροφικό, οι εξελίξεις που ακολούθησαν έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που έχει γεμίσει με θλίψη, απογοήτευση και θυμό τον κόσμο που μας ψήφισε αλλά και ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που είχαν επενδύσει πολλές προσδοκίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες και αφορούν όχι μόνο συλλογικά τα όργανα στα οποία συμμετέχουμε αλλά και τον καθένα ή την καθεμιά ξεχωριστά.

 

 

 

Με αφετηρία λοιπόν τη  σκέψη αυτή θα ήθελα να επισημάνω ότι από τις ευρωεκλογές και μετά αναπτύσσεται μια δυναμική αντιπαράθεσης και συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της συγκρουσιακής λογικής είναι καταστροφικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την Αριστερά συνολικά, αυτή η δυναμική πυροδοτείται από πολλές πλευρές με αμείωτη ένταση και αυξανόμενη ανευθυνότητα.

 

 

 

Το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την ολισθηρή και αδιέξοδη πορεία είναι οι δηλώσεις, η πληθωρική αρθρογραφία και η στάση γενικότερα του Περικλή Κοροβέση.  Έτσι σήμερα καλούμαστε να συζητούμε το θέμα αυτό σε μια συγκυρία που η κρίση, η καλπάζουσα ανεργία και τα ορατά αδιέξοδα στην πολιτική ζωή της χώρας καθιστούσαν αναγκαίες άλλες προτεραιότητες.

 

 

 

Η ιδιαιτερότητα, κατά τη γνώμη μου, του τελευταίου αυτού επεισοδίου είναι ότι ο Περικλής Κοροβέσης δεν διατυπώνει διαφορετικές πολιτικές απόψεις, πράγμα που θα ήταν θεμιτό, αλλά για να υπηρετήσει τις όποιες δικές του ιδιαίτερες επιδιώξεις, έχει επιδοθεί απρόκλητα σε μια πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης και απαξίωσης που κατ’ αρχάς στρέφεται ενάντια στον Συνασπισμό, στην ιστορία του, τα μέλη και τα στελέχη του, την ηγεσία του, αλλά τελικά πλήττει πολιτικά και ηθικά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια πολιτική συμμαχία, ούτε καν συνεργασία, αν η κάθε συνιστώσα πολεμά τις υπόλοιπες, και μάλιστα με τα μέσα που χρησιμοποιεί ο Περικλής Κοροβέσης. Η κάθε συνιστώσα ή ο κάθε παράγοντας μπορεί βεβαίως να υπηρετεί τους ιδιαίτερους σκοπούς του, με τρόπο όμως που να μη βλάπτει τις υπόλοιπες δυνάμεις που συγκροτούν την εν λόγω συμμαχία ή συνεργασία.

 

 

Ο Περικλής Κοροβέσης όχι μόνο δεν τηρεί αυτή την αρχή, αλλά για να προωθήσει την άποψή του περί διάλυσης του ΣΥΝ και διάχυσής του στον ΣΥΡΙΖΑ –άποψη που έχει διατυπώσει και δημόσια– καταφεύγει σε αθέμιτα, συκοφαντικά, απαξιωτικά και προσβλητικά για τον κόσμο του Συνασπισμού και ευρύτερα της Αριστεράς μέσα. Δεν υποστηρίζει την, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη ούτως ή άλλως άποψή του με κάποια επιχειρήματα, αλλά για να την προωθήσει προσπαθεί να απαξιώσει τον Συνασπισμό με την ανεύθυνη αναπαραγωγή συκοφαντικών ισχυρισμών, αστήρικτων καταγγελιών, αναπόδεικτων φημών.

 

 

Προσωπικά αντιτάχτηκα πάντα σε τέτοιες μεθόδους ανεξάρτητα από πού προερχόταν και ποιους έπλητταν. Το ίδιο έκανα και πρόσφατα με όσους για διάφορους λόγους στοχοποιούσαν άλλοτε την ΚΟΕ, άλλοτε τον ΣΥΝ ή άλλες συνιστώσες.

 

 

 

Πιστεύοντας πως χωρίς την ομόθυμη καταδίκη τέτοιων πρακτικών, απόψεων και μεθόδων, η συνοχή, ίσως και η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ απειλούνται, ζήτησα, από την αρχή, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο υπεύθυνο λόγο αντί να εκφωνεί ο καθένας τη δική του υποκειμενική αλήθεια.

 

 

 

Εννοούσα ενδεικτικά τα εξής:

 

 

 

1) Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσουν την απερίφραστη πολιτική καταδίκη της στάσης του Περικλή Κοροβέση.

 

 

 

2) Θεωρώ επίσης αναγκαίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως αρμόδιο συλλογικό όργανο, να δείξει έμπρακτα ότι η  ίδρυση, η λειτουργία και η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε αρχές και αξίες και επομένως υπάρχουν όρια στη στάση και τη συμπεριφορά μας, πριν απ’ όλους για εμάς τους βουλευτές, που η ιδιότητά μας θα πρέπει να μεταφράζεται σε υψηλότερο βαθμό ευθύνης και όχι σε μεγαλύτερη ασυδοσία. Θεωρώ δηλαδή ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δεδομένη την ατελή οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το συλλογικό όργανο αναφοράς για όλους εμάς τους βουλευτές απέναντι στο οποίο είμαστε ή θα έπρεπε να είμαστε υπόλογοι. Ακόμα και αν κάποιος, όπως ο Περικλής Κοροβέσης, θεωρεί ότι δεν οφείλει τίποτα στην Αριστερά, ούτε καν την εκλογή του στην παρούσα θέση.

 

 

 

3) Θεωρώ αναγκαίο να απορρίψουμε συλλογικά και με κατηγορηματικότητα απόψεις και συμπεριφορές που είτε προαναγγέλλουν είτε και επιδιώκουν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή το τέλος του ΣΥΝ. Χωρίς να θεωρώ φετίχ ή αιώνιες τις συγκεκριμένες οργανωτικές μορφές ύπαρξης της Αριστεράς, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία και οι δυο αυτές απόψεις δρουν διαλυτικά και οδηγούν σε νέους κατακερματισμούς και στην περιθωριοποίηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια ιστορική στιγμή που είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η μέγιστη συσπείρωσή της.

 

 

 

 

4) Όπως είπα και στην αρχή, οι συλλογικοί όροι ύπαρξης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας έχουν διαβρωθεί και κλονιστεί πολύ πριν από το τελευταίο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Περικλή Κοροβέση. Οι αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης δεχτεί πλήγματα από πολλές πλευρές. Υπάρχει επομένως ανάγκη μιας ευρύτερης και ειλικρινούς συζήτησης, με στόχο μια «νέα αρχή» που να αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τις θεμελιώδεις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του, το πρόγραμμα και την πολιτική του, την αναγκαία οργανωτική ανασυγκρότηση ή ακόμα και την επανίδρυσή του. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να έχει τη δική της ουσιαστική συμβολή. Αυτό όμως κάνει ακόμα πιο αναγκαία την εμπέδωση της συλλογικότητας και την αποκατάσταση του στοιχειώδους αλληλοσεβασμού μεταξύ των μελών της. Και την κατεύθυνση αυτή ακριβώς υπηρετούν όσα ήδη πρότεινα.            

 

Συντροφικά

 

Γιάννης Δραγασάκης

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,823

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr