Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” _Εκλογές 2009_

 

– Με δεδομένη τη διάθεση όλων των πλευρών για συμμετοχή στον αγώνα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα προβλήματα του προηγούμενου διαστήματος λύθηκαν, απενεργοποιούνται λόγω της εκλογικής αναμέτρησης ή δρομολογούνται;…

 

 

Είμαστε 25 μέρες πριν από την εκλογική μάχη κι επομένως δεν έχουμε περιθώριο να συζητήσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο πώς θέλουμε να είμαστε μετά τις 4 του Οκτώβρη, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και προβλήματα δικά μας, εννοώ της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκαν αυτό τον καιρό, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές.

 

Επομένως τίποτα δε μπαίνει κάτω από το χαλί -ακόμα κι αν μπορούσε να μπει- αλλά υπάρχει το αίτημα και η ανάγκη να ανασκουμπωθούμε, να κερδίσουμε χρόνο, να αξιοποιήσουμε τις μέρες που απομένουν για να καλύψουμε λάθη και ανευθυνότητες τις οποίες ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

– Είναι εντυπωσιακή η διάθεση του κόσμου της Αριστεράς να συμμετάσχει σ΄ αυτόν τον αγώνα, όπως βλέπουμε άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις, παρά τα προβλήματα του περασμένου διαστήματος αντέχει…

 

Η ψυχή της Αριστεράς είναι ο κόσμος της. Αυτός «φυλάει Θερμοπύλες» κι αυτός κρατάει και ζωντανή την ελπίδα για μια σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά. Δεν υποτιμώ καθόλου το ρόλο των επώνυμων στελεχών, αλλά αυτή την ώρα πραγματικά, αν πετύχουμε κάτι, αυτό θα το πετύχει ο κόσμος της Αριστεράς ενάντια αν θέλετε στις ανεπάρκειες της ηγετικής υπερδομής του χώρου μας.

 

– Έχετε προϊδεάσει εδώ και μήνες για την ολοκλήρωση της βουλευτικής σας πορείας, συντελώντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ανανέωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Έχετε δηλώσει όμως ότι θα είσαστε δυναμικά παρών στη μάχη. Με ποιο τρόπο;…

 

Μου έχει γίνει πρόταση να βοηθήσω στον πολιτικό σχεδιασμό και στη διαμόρφωση και προβολή των προγραμματικών μας θέσεων. Είμαι ήδη στη θέση μου, περιμένοντας τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσουν και τις θεσμικές διαδικασίες για να αρχίσει και επίσημα αυτή η δουλειά.

 

– Και να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει σχετικά με την εκπροσώπηση…..

 

Αυτό δεν είναι στα δικά μου καθήκοντα. Εμένα μ’ ενδιαφέρει το εξής πράγμα: Μιλάω σε προσωπικό τόνο, αλλά ελπίζω ότι είναι και συλλογική αγωνία. Καλά όλα αυτά που κάναμε εμείς  και που ορισμένοι συνεχίζουν να κάνουν. Όμως, απέναντί μας έχουμε μια κοινωνία και κυρίως την ξεχασμένη κοινωνία, των ανέργων, της επισφαλούς εργασίας, των θυμάτων της κρίσης, που περιμένει επιτέλους από τη δική μας Αριστερά να ακούσει θέσεις και προτάσεις. Θέσεις και προτάσεις -σημειώνω- που έχουμε επεξεργαστεί. Αλλά ένα από τα προβλήματά μας είναι ακριβώς ότι μπήκαν στο συρτάρι, αντί να γίνουν σημαία λαϊκών κινητοποιήσεων και ουσιαστικού διαλόγου.

 

Επομένως το βασικό θέμα για μένα και για όσους θέλουμε να δώσουμε αυτό το στοίχημα και να το κερδίσουμε -γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε- είναι ακριβώς να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να πούμε δηλαδή ποιοι είμαστε και τι κάναμε αυτά τα χρόνια. Δεν είμαστε μια αδρανής δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε πάρα πολλά. Και οι δυσκολίες μας αν θέλετε είναι απόρροια των μεγάλων ευθυνών που ξαφνικά αναλάβαμε και των προσδοκιών που ο κόσμος θέλησε να επενδύσει σε εμάς. Επομένως πρέπει να υπενθυμίσουμε ποιοι είμαστε. Να επισημάνουμε το τι λέμε για το σήμερα και το αύριο. Και στην πορεία αυτή ας ελπίσουμε ότι θα  ωριμάσουν όλοι.

 

– .. Η προεκλογική αντιπαράθεση εστιάζεται στο θέμα της οικονομίας… Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη. Είναι όντως μονόδρομος η πορεία της οικονομίας όπως λέει η κυβέρνηση  κι αν τα μέτρα που ανακοινώνει αποσπασματικά το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φορολογία, κάνουν τη διαφορά….

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. -και για να είμαι πιο ακριβής η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής- παίζουν σήμερα έναν ιδιόμορφο ρόλο. Δεν προβάλουν ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα στην περίπτωση που ο λαός τους εκλέξει, αλλά προβάλλουν μια ακραία δεξιά αντικοινωνική πολιτική, ανεφάρμοστη κατά την άποψή μου, που προβλέπει πάγωμα των μισθών του δημοσίου, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, νέες φορολογίες. Και αν αυτά τα πράγματα εφαρμόζονταν, η κοινωνία θα βούλιαζε σε μεγαλύτερη ύφεση. Το κάνει αυτό, νομίζω, η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, πρώτον, για να μετατοπίσουν τον άξονα της πολιτικής μας ζωής και αντιπαράθεσης προς τα δεξιά, όσο γίνεται πιο δεξιά, να διευκολύνουν τον κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να συρθεί κι αυτός σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις. Και, προβλέποντας ίσως προσωπικά ο κ. Καραμανλής ότι η κατάσταση ίσως χειροτερέψει, προετοιμάζει το έδαφος να πει αργότερα ότι: «εγώ σας τα είπα, εγώ είμαι αυτός που μπορώ να οικοδομήσω ενδεχομένως έναν μεγάλο συνασπισμό, που μόνον αυτός θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».

 

Άρα πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική, αν εφαρμοστεί, και όχι για μια διέξοδο, και μάλιστα μονόδρομο.

 

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί απεγνωσμένα να κρυφτεί μέσα σε ασάφειες. Επίσης έχουμε μια σειρά στελεχών που άλλα λέει το ένα και άλλα λέει το άλλο. Τελικά έχουμε κάθε άλλο παρά μια σαφή επιλογή, ότι δηλαδή αυτή η κρίση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τις πολιτικές που τη γέννησαν, ότι χρειάζεται μια αλλαγή πορείας, χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής.

 

Αλλά πριν απ’ αυτό υπάρχει αυτό που υπαινίχθηκα πριν. Ακούγοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. διαπιστώνουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας είναι ξεχασμένα. Δεν ακούμε τίποτα για τους ανέργους, δεν ακούμε τίποτα για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους,  δεν ακούμε τίποτα για τον κόσμο που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, δεν ακούμε τίποτα για τα θύματα της κρίσης. Μιλάμε για μια πολιτική αντιπαράθεση που αφήνει στο περιθώριο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και τα προβλήματά της. Και αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση για μας.

 

– Σε πρόσφατη συνέντευξή σας εκφράσατε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι μεταβατική…

 

Πράγματι. Νομίζω ότι η κατάσταση που θα υπάρξει μετά τις εκλογές δε θα προσδιοριστεί από το αν ένα κόμμα, με βάση ένα απαράδεκτο εκλογικό σύστημα, έχει μια τυπική πλειοψηφία της μιας έδρας, των πέντε ή των δέκα εδρών. Το πρόβλημα που τίθεται στη χώρα μας σήμερα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας κοινωνικός συνασπισμός εξουσίας, ένας νέος δηλαδή κοινωνικός συσχετισμός, ο οποίος θα εφαρμόσει μια πολιτική σε αντίθεση με  την πολιτική που εφαρμοζόταν ως τώρα. Άρα από την στιγμή που οι όροι, προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, θα έχουμε μια αποτελμάτωση φοβούμαι της κατάστασης. Θα βγει κάποια κυβέρνηση. Θα παίρνει κάποια αποσπασματικά μέτρα, αλλά τα προβλήματα θα διογκώνονται. Και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα πάλι να έχουμε πάλι εκλογές ή άλλου είδους εξελίξεις.

 

Μ’ αυτό το σκεπτικό λέω ότι δε βλέπω μια διέξοδο και μια σταθεροποίηση μετά τις 4 του Οκτώβρη, αλλά βλέπω την είσοδό μας σε μια περίοδο μεταβατική ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι αυτοδυναμία.

 

Και από την άποψη αυτή, λοιπόν, η αυτόνομη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από κεντροαριστερά ή άλλα σενάρια είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την αριστερά αλλά και για την κοινωνία.

 

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,888

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr