«Έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε το μέλλον»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Η απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή κυβέρνηση επιλέχθηκε από τους πολίτες για 3 βασικούς λόγους:

– Πρώτον, για να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

– Δεύτερον, για  να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και να αντιμετωπίσει με πολιτικά και θεσμικά μέσα τις βαθύτερες αιτίες της διαφθοράς και της διαπλοκής.

– Τρίτον, για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη λειτουργία του κράτους, να ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας και να βελτιώσει προς όφελος των θέσεων μας τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της θητείας της από τη συνολική της επίδοση και κυρίως σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Από την άποψη αυτή, η ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι καθοριστική για την επίτευξη του πρώτου στόχου ο οποίος όμως με τη σειρά του είναι προϋπόθεση και για τους υπολοίπους.

Διότι, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν είναι σωστό, μερικές φορές μάλιστα είναι ανήθικο, να ξεχνάμε τα γεγονότα, γεγονότα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων και τις τύχες της χωράς.

Και το γεγονός με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι είναι η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, την οποία επιφέρατε με όσα κάνατε και κυρίως όσα δεν κάνατε στα χρόνια των παχιών αγελάδων.

Γεγονός είναι ότι με την υποταγή στα Μνημόνια και την επιτροπεία χάσαμε ως χώρα σημαντικό μέρος της πολιτικής μας αυτονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας και του μέλλοντός μας είναι να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τον ξένο θεσμικό δανεισμό, να πετύχουμε  το χρέος να γίνει  βιώσιμο και στη βάση αυτή να διεκδικήσουμε τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας. Και λέω να διεκδικήσουμε διότι η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δεν θα είναι μια τυπική ή αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα. Για αυτό στη διεκδίκηση αυτή είναι κρίσιμη η συμμετοχή και η στήριξη της κοινωνίας, καθώς και η συναίσθηση της ευθύνης από την πλειονότητα, αν όχι από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Διότι υπάρχουν δυνάμεις, και πρέπει να το γνωρίζει αυτό ελληνικός λαός,  που θέλουν το χρέος ως μοχλό μόνιμης πίεσης και την επιτροπεία ως μόνιμο καθεστώς. Ακριβώς για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως πρέπει να γίνουν πολλά τόσο πριν όσο και μετά το τέλος των Μνημονίων, ώστε το τέλος αυτό να γίνει οριστικό.

Οι δυσκολίες αυτές άλλωστε φάνηκαν.

Η πορεία για να φθάσουμε ως εδώ ήταν γεμάτη εμπόδια. Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που να μη αναγνωρίζει πως αιτία των δυσκολιών και των καθυστερήσεων δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τα πέραν της αρχικής συμφωνίας αιτήματα, κυρίως του ΔΝΤ.

Και θα ήθελα  στο σημείο αυτό να απαντήσω στους «μικρούς γκεμπελίσκους» της Νέας Δημοκρατίας πως, σε ό,τι αφορά εμένα, είμαι δε βέβαιος και πολλούς άλλους, ό,τι έλεγα στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως το έλεγα, ισχύει πλήρως. Και θα έλεγα και σήμερα ακριβώς τα ίδια, εάν με τη διαπραγμάτευση δεν είχαμε επιτύχει σημαντικές θετικές μετατοπίσεις από τα αρχικά δεδομένα.

Πρώτον, αρχικά μας ζητήθηκαν νέα μέτρα ύψους 4,6 δισ. χωρίς αντίμετρα. Τώρα έχουμε αρνητικά μέτρα που αντισταθμίζονται, δημοσιονομικά και εξισορροπούνται οι κοινωνικές τους συνέπειες με άλλα θετικά μέτρα.

Δεύτερον, αρχικά μας ζητηθήκαν νέα μέτρα χωρίς καμιά δέσμευση για το χρέος. Τώρα  ό,τι νομοθετήσουμε εντάσσεται σε  μια σφαιρική  συμφωνία που θα περιέχει και τα μέτρα  για το χρέος.

Τρίτον, αρχικά μας ζητήθηκαν πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Τώρα η συζήτηση γίνεται για πολύ μικρότερη περίοδο. Κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «ψηφίζουν τα πάντα» για να μη χάσουν τις καρέκλες τους, όπως λέει.

Πρώτον μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Αν εσείς σκεφτόσαστε έτσι, δεν σημαίνει πως και εμείς σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Δεύτερον, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν ψηφίζουν «τα πάντα». Αξιολογούν και  ψηφίζουν ό,τι προκύπτει μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση εφόσον κρίνουν ότι υπηρετεί τους στόχους μας και τις ανάγκες της χώρας.

Τρίτον, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί διότι παρά τα αρνητικά ή τα δύσκολα σημεία του, έχει δύο πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, ενσωματώνει την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας καθώς και τη λογική της εξισορρόπησης των κοινωνικών συνεπειών μέσω αντιμέτρων. Και αν αυτές τις αρχές τις είχαν  διεκδικήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η έξοδος από τα Μνημόνια θα ερχόταν πιο εύκολα και οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ηπιότερες.
  • Δεύτερον, και ακόμα πιο κρίσιμο, μπορεί υπό προϋποθέσεις, όπως ήδη τις είπα, να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό που ενοχλεί ορισμένους από την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο λαός με τη ψήφο του τον Ιανουάριο του 2015 έσπασε το μονοπώλιο της δικομματικής εξουσίας τους. Διότι αυτό που έγινε δεν ήταν μια αλλαγή στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας, αλλά η αρχή της υπέρβασής του. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής. Οι βαθιές  αλλαγές, οι  ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλοι μετασχηματισμοί στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μπροστά μας. Γι’ αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό. Γι’ αυτό αντέχει αυτή η κυβέρνηση.

Όμως ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο μια ανθεκτική κυβέρνηση, χρειάζεται και μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση και υπεύθυνες κοινωνικές  εκπροσωπήσεις. Και χαίρομαι που αυτήν την ανάγκη την αναγνωρίζουν πλέον πολλοί και πολλές και μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία και  μέσα σε κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις.

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου  και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ας τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr