«Η ακρίβεια φτωχοποιεί την κοινωνία – Απάντηση η αύξηση μισθών και η μείωση φόρων»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε.

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Όταν στην Ελλάδα σήμερα έχουμε πολύ υψηλό φόρο στην εργασία, δεν μπορούμε να έχουμε τόσο χαμηλό φόρο στα μερίσματα. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει για τα εισοδήματα από μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ/χρόνο, ο φόρος να αλλάξει από 5% σε 10%.

* Διεθνώς σήμερα γίνεται συζήτηση για τον «πληθωρισμό της απληστίας», τον πληθωρισμό δηλαδή που καθοδηγείται από τα υπερκέρδη. Στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιχειρηματικότητα της αρπαχτής» που σήμερα καθοδηγεί την ακρίβεια.

* Στην Ελλάδα σήμερα χρειαζόμαστε μεγάλες προωθητικές αλλαγές. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιδιώκει τον σχηματισμό μια προοδευτικής κυβέρνησης προγραμματικής συνεργασίας και μακράς πνοής, με ευρεία κοινωνική στήριξη, που θα συγκρουστεί με τη «συμμαχία της οπισθοδρόμησης».

* Είναι πολύ ανησυχητικό ότι στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν να υποτιμούν το ζήτημα της υποβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών. Αλήθεια, είναι κάποιος «ήσυχος» όταν η χώρα γίνεται πρωτοσέλιδη στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου για τις υποκλοπές;

* Η πολιτική δεν ξεκινά από τα «κόστη». Ξεκινά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και πάνω σε αυτές μπαίνουν οι προτεραιότητες στη βάση των αξιών κάθε πολιτικής δύναμης. Και στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων σχεδιάζονται οι πολιτικές που απαντούν στις ανάγκες.

* Χωρίς μείωση των συντελεστών, οι έμμεσοι φόροι θα συνεχίζουν να προκαλούν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Τη φτωχοποίηση που είναι η άλλη όψη των αυξημένων δημόσιων εσόδων, για τα οποία η απερχόμενη κυβέρνηση «πανηγύριζε».

* «Πανηγυρίζει» η απερχόμενη κυβέρνηση για τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, δηλαδή του ρυθμού αύξησης των τιμών. Αλλά «προσπερνά» ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 11% και η ακρίβεια εδραιωμένη. Οι τιμές στο «ρετιρέ» και οι μισθοί στον 2ο όροφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών σε ετήσια βάση. Η άρνηση από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως και η άρνηση μείωσης έμμεσων φόρων, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα νέας λιτότητας με «εργαλείο» την ακρίβεια.

 

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr