«Η ακρίβεια φτωχοποιεί την κοινωνία – Απάντηση η αύξηση μισθών και η μείωση φόρων»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε.

 

Σημεία από τη συνέντευξη

* Όταν στην Ελλάδα σήμερα έχουμε πολύ υψηλό φόρο στην εργασία, δεν μπορούμε να έχουμε τόσο χαμηλό φόρο στα μερίσματα. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει για τα εισοδήματα από μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ/χρόνο, ο φόρος να αλλάξει από 5% σε 10%.

* Διεθνώς σήμερα γίνεται συζήτηση για τον «πληθωρισμό της απληστίας», τον πληθωρισμό δηλαδή που καθοδηγείται από τα υπερκέρδη. Στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιχειρηματικότητα της αρπαχτής» που σήμερα καθοδηγεί την ακρίβεια.

* Στην Ελλάδα σήμερα χρειαζόμαστε μεγάλες προωθητικές αλλαγές. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιδιώκει τον σχηματισμό μια προοδευτικής κυβέρνησης προγραμματικής συνεργασίας και μακράς πνοής, με ευρεία κοινωνική στήριξη, που θα συγκρουστεί με τη «συμμαχία της οπισθοδρόμησης».

* Είναι πολύ ανησυχητικό ότι στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν να υποτιμούν το ζήτημα της υποβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών. Αλήθεια, είναι κάποιος «ήσυχος» όταν η χώρα γίνεται πρωτοσέλιδη στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου για τις υποκλοπές;

* Η πολιτική δεν ξεκινά από τα «κόστη». Ξεκινά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και πάνω σε αυτές μπαίνουν οι προτεραιότητες στη βάση των αξιών κάθε πολιτικής δύναμης. Και στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων σχεδιάζονται οι πολιτικές που απαντούν στις ανάγκες.

* Χωρίς μείωση των συντελεστών, οι έμμεσοι φόροι θα συνεχίζουν να προκαλούν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Τη φτωχοποίηση που είναι η άλλη όψη των αυξημένων δημόσιων εσόδων, για τα οποία η απερχόμενη κυβέρνηση «πανηγύριζε».

* «Πανηγυρίζει» η απερχόμενη κυβέρνηση για τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, δηλαδή του ρυθμού αύξησης των τιμών. Αλλά «προσπερνά» ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 11% και η ακρίβεια εδραιωμένη. Οι τιμές στο «ρετιρέ» και οι μισθοί στον 2ο όροφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών σε ετήσια βάση. Η άρνηση από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως και η άρνηση μείωσης έμμεσων φόρων, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα νέας λιτότητας με «εργαλείο» την ακρίβεια.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,908

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr