Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο

Πρόταση έξι σημείων του Γιάννη Δραγασάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά κοινή αναγνώριση, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί  δεν επιτρέπει καν να συζητηθούν νηφάλια και να διαμορφωθούν κοινοί τόποι που ωστόσο είναι αναγκαίοι για την ίδια την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μάλιστα παρατηρώ ότι όσοι και όσες αναζητούν όρους συμβίωσης λοιδορούνται υποτιμητικά ως «ειρηνοποιοί» ή αφελείς, ενώ οι ακρότητες και οι ύβρεις επικροτούνται δια της της σιωπής. Κέντρα και παράκεντρα ακόμη και στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό του, πυροδοτούν προβοκατόρικα την ένταση, απαιτούν εδώ και τώρα εκκαθαρίσεις και διαγραφές, υμνούν τα υποτιθέμενα αγαθά των διασπάσεων!

Κατά τη γνώμη μου αν αυτό το κλίμα δεν ανατραπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει όχι απλά κίνδυνο διάσπασης ή αποχώρησης κάποιων μελών αλλά  κίνδυνο κατακερματισμού και  απαξίωσής του  ως κόμματος της Αριστεράς. Όπως επεσήμανα και σε προηγούμενη δήλωση μου στις 25/10/2013 «δεν έχω αυταπάτες ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις». Όμως ακόμη και οι δύσκολες λύσεις, ακόμη και η διαπίστωση διαφωνιών που σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζουν ανυπέρβλητες, απαιτούν κάποιο κοινά αποδεκτό πλαίσιο για να συζητηθούν πολιτικά και όχι με όρους ανθρωποφαγίας και συλλογικού διασυρμού.

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Χωρίς την προϋπόθεση αυτή ούτε το Συνέδριο είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να δώσει λύση.

Χρειάζονται, συνεπώς, μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους.

Ενδεικτικά:

  1. Το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον Πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης-αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές- και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν-ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.
  3. Ο Προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά.  Στο κόμμα δεν υπάρχουν «προεδρικοί» και «αντιπροεδρικοί»  ούτε «υπονομευτές» και «Ηρακλείς» του Προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.
  4. Ο Πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  5. Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.
  6. Ο Πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον Πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο «προεδρισμός» και ο «αρχηγισμός» δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τα μέτρα αυτά και άλλα συναφή που μπορούν να προταθούν συνιστούν μια ύστατη έκκληση και  έχουν ένα ταπεινό στόχο: να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης το οποίο θα επιτρέψει στις υπαρκτές ομάδες του κόμματος, στα όργανά του, στα απλά μέλη να συζητήσουν υπεύθυνα για τους όρους συμβίωσης  και ανάκαμψης  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ’ αυτήν τη δύσκολη καμπή ή ό,τι άλλο κριθεί ότι πρέπει να γίνει.

Οι στιγμές αυτές είναι στιγμές οριακές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Αριστερά ευρύτερα. Είναι καθήκον όλων μας να αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη μας. Ευθύνη απέναντι στα μέλη του κόμματος, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, αλλά και στην κοινωνία. Εάν συλλογικά δείξουμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μήνυμα που σίγουρα θα προκαλέσει και αντιδράσεις από κάποιους, εκτός κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πολλούς όμως, και πρώτα απ’ όλα για όσους θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί, θα είναι ένα μήνυμα ανακούφισης και προωθητικής διεξόδου.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr