«Μόνη ευνοημένη από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Επόμενη ημέρα» του ACTION24 με τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

 

Το βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι που μαζί με άλλους φτιάξαμε. Δεν μπορεί λοιπόν παρά να νοιάζομαι γι’ αυτό. Κι από αυτή την έγνοια έστειλα τη, γνωστή πλέον, επιστολή. Δεν διεκδικώ κάτι άλλο, ούτε ρόλους, ούτε αξιώματα.
  • Τη, γνωστή πια, επιστολή την έστειλα στον σ. Πρόεδρο, στα όργανα του κόμματος, στον πρώην Πρόεδρο, στους υποψήφιους και την υποψήφια για την προεδρία. Την έστειλα ως μέλος της ΚΕ. Προφανώς δεν διέρρευσε από εμένα. Αν ήθελα να τη δημοσιοποιήσω, θα το είχα κάνει εξαρχής.
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ ζούμε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Μια κρίση. Αν δεν είμαστε ειλικρινείς, αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε, ότι δεν είναι μια «συνηθισμένη κατάσταση», δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ζούμε μια εσωτερική κρίση εμπιστοσύνης. Είναι δυνατόν να μην κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαμορφώσουμε συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης;
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Πρόεδρο εκλεγμένο, αδιαμφισβήτητα. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία του καθενός με τη διαδικασία εκλογής, η αποφασισμένη διαδικασία αυτή ήταν και εκείνος που εξελέγη είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.
  • Το είπα και το ξαναλέω. Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν. Να μην γίνουν ενέργειες με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα με συνέπειες για όλους. Να βάλουμε στοπ και στο «αν δεν σας αρέσει φύγετε» και το «δεν αντέχω, φεύγω».
  • Η πρότασή μου για διαμόρφωση «κέντρου ευθύνης» στο κόμμα, για υπέρβαση της κρίσης, δεν έχει καμία σχέση με πρόταση για «επιτροπεία» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει την έννοια διαμόρφωσης συνθηκών λειτουργικής συμβίωσης στο κόμμα. Η οποία σήμερα δεν υπάρχει.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 36% στη βάση της αρχής της σύνθεσης των επιμέρους απόψεων και όχι της διαίρεσης. Αν σήμερα επικρατήσει η διαίρεση, οι μόνοι αντικειμενικά ευνοημένοι θα είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι άγνωστες οι συνέπειες για όλους μας.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr