«Να ανανεώσουμε τη δυνατότητα της Αριστεράς να διεκδικεί την κυβέρνηση»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλο.

Τι σηματοδοτεί για την πορεία της ελληνικής Αριστεράς αλλά και της χώρας η πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα;

Μετά το 1989 η Αριστερά είχε περιέλθει, διεθνώς, σε αμηχανία και περιοριζόταν σε αμυντικούς αγώνες χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Με την άνοδο των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης υπήρξε ένα κύμα αριστερών και προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, η λεγόμενη «ροζ παλίρροια». Τότε άρχισε να συζητείται η ιδέα ότι ίσως θα μπορούσε και στη Νότια Ευρώπη να υπάρξει μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή «ροζ παλίρροια». Μέσα στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα για κυβέρνηση της Αριστεράς, που ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε σε συγκεκριμένο αίτημα και στόχο την κατάλληλη στιγμή. Με τον Τσίπρα, επομένως, η διακυβέρνηση της χώρας έγινε ξανά διεκδικήσιμος στόχος για την Αριστερά και τις λαϊκές τάξεις. Αποδείχτηκε πως η Αριστερά μπορεί να νικά τη Δεξιά και να κυβερνά με θετικά αποτελέσματα, ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό αποτελεί μια τομή στην Ιστορία της χώρας και της ελληνικής Αριστεράς, που είναι αμφίβολο αν θα γινόταν χωρίς τον Τσίπρα. Βεβαίως, αυτή η δυνατότητα της Αριστεράς να διεκδικεί την κυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται σε μόνιμη βάση. Πρέπει να ανανεώνεται και να ανατροφοδοτείται διαρκώς μέσα στις κάθε φορά συγκεκριμένες συνθήκες. Και σε μια τέτοια καμπή βρισκόμαστε σήμερα.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει εκ των πραγμάτων έναν ιστορικό κύκλο. Ποιες είναι οι προκλήσεις για το κόμμα σήμερα;

Μια αντίφαση της συγκυρίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, αλλά η σημασία και η αναγκαιότητά του μεγάλωσαν ως φορέα εναλλακτικής πολιτικής. Το ΚΚΕ αρνείται αυτόν τον ρόλο και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι η πολιτική του προοπτική εξαντλείται στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι της Δεξιάς. Αν δεν υπάρξουν, όμως, έγκαιρα ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και αξιόπιστη εναλλακτική, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την τύχη της Ιταλίας ή της Γαλλίας, όπου η Ακροδεξιά είτε κυβερνά είτε είναι κυβέρνηση σε αναμονή. Η ευθύνη, συνεπώς, του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχθεί ιστορική. Το άμεσο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τιμήσει και το σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους που τον ψήφισαν πρόσφατα είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, να εργαστεί για να κάνει πλειοψηφική την προοδευτική εναλλακτική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι προέχουν η ενότητα και η συντεταγμένη πορεία του. Απαιτούνται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Επιβάλλονται τολμηρές επιλογές και προωθητικές ανασυνθέσεις, και όχι απλώς αναπαραγωγή υφιστάμενων τάσεων, νοοτροπιών, διαχωριστικών γραμμών και εσωκομματικών συσχετισμών σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι βασικοί λόγοι της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές; Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι μιλούν για στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτός ο δυσμενής συσχετισμός;

Υπήρξαν ασφαλώς πολλά λάθη στην εκλογική στρατηγική, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτά. Πρέπει να μας απασχολήσουν πιο δομικά και διαχρονικά ελλείμματα, λάθη, ακόμη και παθογένειες που έμειναν κρυμμένες κάτω από το χαλί. Για παράδειγμα, ορθά αναδείξαμε αρχικά την αντίθεση Μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά το αντιμνημόνιο δεν απέκτησε ποτέ το απαραίτητο συγκεκριμένο προγραμματικό περιεχόμενο, δεν κατανοήθηκε ως ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν αξιοποιήσαμε καν στοιχεία του δικού μας κυβερνητικού έργου που θα μπορούσαν να γίνουν συστατικά ενός τέτοιου σχεδίου, όπως η αναπτυξιακή στρατηγική, η αναπτυξιακή τράπεζα, οι Ενεργειακές Κοινότητες, η πολύτιμη εμπειρία των περιφερειακών συνεδρίων ως προπλάσματος ενός μοντέλου συμμετοχικού σχεδιασμού και τόσα άλλα. Έτσι, βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια, δεν ήταν σαφές το σχέδιό μας για την επόμενη φάση.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της ήττας, αυτή, βεβαίως, μπορεί να γίνει στρατηγική και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, αν την αποδεχτούμε μοιρολατρικά, αν δεν αντιδράσουμε με την ένταση και τη σοβαρότητα που επιβάλλει το μέγεθος της ήττας. Αυτό σημαίνει ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί μπορούν να ανατραπούν, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Συνθήκες που χαρακτηρίζονται από έναν οικονομικό κύκλο με μέτρια ανάκαμψη, δημιουργία ευκαιριών σε τμήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, στον οποίο ταυτόχρονα όμως παράγονται μεγάλες ανισότητες και ασυμμετρίες. Αυτός ο κύκλος ανάκαμψης εκτυλίσσεται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος μπορεί να ξαναγίνει πυκνός, ενδεχομένως απότομα και απροειδοποίητα. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι, σε δράση και όχι σε παθητική αναμονή.

Ποιοι θα πρέπει να είναι οι βασικοί «κρίκοι» και τομείς της αναγκαίας ανανέωσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Κατά την άποψή μου, η αναγκαία ανασυγκρότηση θα μπορούσε να αναπτυχθεί παράλληλα σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος είναι ο κύκλος του κόμματος και της νεολαίας. Δεν αρκεί να αλλάξουμε πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξουμε μεθοδολογίες, νοοτροπίες, περιεχόμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποσαφηνίσει την ταυτότητά του, να αποκτήσει σταθερές δομές, αξιοσέβαστες διαδικασίες και δεσμευτικούς κανόνες. Πρέπει να ακούει τα μέλη του και να απαντά στα ερωτήματα και στις αγωνίες τους. Το κόμμα και κάθε οργάνωση στον χώρο της πρέπει να ξαναγίνουν ζωντανοί χώροι διαλόγου και δράσης, χώροι δημιουργίας, καινοτομιών, πρωτοβουλιών κάθε είδους, πολιτικών, κοινωνικών, επιμορφωτικών, πολιτισμικών.

Ενας δεύτερος κύκλος της ανασυγκρότησης αφορά τους δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την ευρύτερη, διάχυτη και κομματικά ανένταχτη Αριστερά και τον υποεκπροσωπούμενο προοδευτικό χώρο. Αυτή η διάχυτη και κομματικά ανένταχτη Αριστερά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και στο πρώτο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να επανασυστηθεί και να συνομιλήσει με τον χώρο αυτό, να τον ακούσει, να δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης και συνέργειες μαζί του, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πολυκέφαλης Ακροδεξιάς, στην προστασία της Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των προοδευτικών αξιών και ιδεών.

Τέλος, είναι ο κύκλος των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία και της παρουσίας του σε θεσμούς και κοινωνικά υποκείμενα, μέσω των οποίων συγκροτούνται οι εν λόγω δεσμοί, όπως Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, μορφές κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για τεράστια ιδρυτικά ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πορεία, αντί να καλυφθούν, επιδεινώθηκαν. Πρέπει συνεπώς να σχεδιαστεί και να αρχίσει μια συστηματική δουλειά, ακόμη κι αν αυτή πρέπει να αρχίσει από το μηδέν, διότι άλλος δρόμος για την ανάκαμψη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν υπάρχει.

Ποιο είναι ένα πρώτο σχόλιό σας για τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Στο πρώτο άκουσμά τους εντύπωση μου έκαναν περισσότερο οι προγραμματικές «σιωπές» παρά οι προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι για τις αγορές και την αναγκαία ρύθμισή τους. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγει ένα μοντέλο ανάπτυξης τύπου Μυκόνου, όπου η ασυδοσία των αγορών και της κερδοσκοπίας απειλεί το μέλλον του νησιού. Όπως δείχνουν οι επίσημες στατιστικές, πέρυσι τα κέρδη αυξήθηκαν 17% και οι μισθοί 2%. Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι ούτε γι’ αυτό ούτε για τις ανισότητες, για τη διανομή και αναδιανομή των εισοδημάτων, των δυνατοτήτων και των ευκαιριών. Υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά το έκανε όπως οι διαφημιστές διαφημίζουν ένα καλλυντικό. Δεν είπε πώς η ανάπτυξη θα γίνει διατηρήσιμη και βιώσιμη, αφού το μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε δεν είναι διατηρήσιμο ούτε βιώσιμο. Δεν αναφέρθηκε καν στη διαφθορά. Δεν φτάνει στα αυτιά του το βουητό του κόσμου, ακόμη και των αγορών; Ή θεωρεί τη διαφθορά στις ποικίλες μορφές της μια κανονικότητα; Αυτά ως ένα πρώτο σχόλιο, αλλά φυσικά θα χρειαστεί να επανέλθουμε αφού μελετήσουμε πιο αναλυτικά τόσο τις «σιωπές» όσο και τις δηλώσεις.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr