«Να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία μας σε νέα θεμέλια»

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και στον δημοσιογράφο Mike Szymanski.

Διαβάστε ορισμένα σημεία της συνέντευξης στα ελληνικά

Πώς άλλαξε η κρίση τη χώρα και τους ανθρώπους της;

Έχουμε απολέσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μας. Στο απόγειο της κρίσης η ανεργία ανήλθε στο 27%. Η περιουσία των πολιτών έχει χάσει την αξία της. Οι κοινωνικές επιπτώσεις ήταν βαρύνουσες. Απομένει να φανεί τι μάθαμε από την κρίση. Στόχος δεν μπορεί να είναι να επιστρέψουμε απλώς στην προ κρίσης εποχή. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία μας σε νέα θεμέλια.

Είναι πολύ αργά [σ.σ. για αλλαγή παραδείγματος];

Όχι. Δυστυχώς συχνά οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μετά από μεγάλες κρίσεις. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Υπάρχει όμως ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας.

Η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος του τρίτου προγράμματος. Τι ακολουθεί;

Στην τελική φάση έχουμε μπροστά μας 113 προαπαιτούμενα. Πρέπει να βγούμε στις αγορές, να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα κλειστά επαγγέλματα και τη Δημόσια Διοίκηση. Ο τομέας της ενέργειας πρέπει να αναμορφωθεί. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη πριν από πολλά χρόνια. Τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου το Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Είναι το τρίτο πρόγραμμα καλύτερο από τα δύο προηγούμενα;

Φυσικά. Αυτό το Πρόγραμμα δεν οδήγησε σε νέα ύφεση.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα βήματα [σ.σ. ελάφρυνσης του χρέους], έγιναν εντέλει –ενόψει προφανώς και των γερμανικών εκλογών– λίγα. Τι περιμένετε από την επόμενη κυβέρνηση;

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα χρέη της στις αγορές. Αυτό προϋποθέτει ότι τα συμφωνηθέντα βήματα για τη διαχείριση του χρέους θα πρέπει και να υλοποιηθούν.

Ποια είναι αυτά;

Μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πολλά από αυτά έχουν ήδη λίγο πολύ συζητηθεί. Εάν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια διεθνώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί. Και σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο στο μέλλον και η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται κάθε χρόνο, χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, βάσει του οποίου η Ελλάδα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα πληρώνει όσα μπορεί να αντέξει η οικονομία της. Το ζητούμενο είναι να συνδέσουμε το χρέος με την ανάπτυξη.

Η Μέρκελ μοιάζει να επιβραβεύεται στις εκλογές και για τη σκληρή της στάση στη διάσωση της Ελλάδας.

Εμείς είμαστε της γνώμης πως ό,τι είναι προς όφελος της Ελλάδας είναι και προς όφελος της Ευρώπης και προς όφελος της Γερμανίας. Σ’ αυτό βασίζεται η πολιτική μας. Παρότι είχε υποστηριχθεί το αντίθετο, αυτός ήταν ο στόχος μας εξαρχής, όταν κερδίσαμε τις εκλογές το 2015. Όμως πιστεύαμε –και πιστεύουμε ακόμη– ότι η υπέρμετρη λιτότητα δεν είναι η σωστή πολιτική ούτε για την Ελλάδα ούτε για καμία άλλη χώρα.

Όταν λήξει το πρόγραμμα, θα ξαναγυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά; Στην πολιτική των μεγάλων υποσχέσεων και του λαϊκισμού;

Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολλά από αυτά που μας επιβλήθηκαν αργότερα με οδυνηρό τρόπο ήταν πράγματα που εμείς οι ίδιοι θέλαμε να κάνουμε:  Αγωνιζόμασταν, ήδη προτού εκλεγούμε, ενάντια στο πελατειακό κράτος και την αδιαφανή σύμπραξη κράτους – ΜΜΕ – τραπεζών. Μόνο που θέλαμε να το κάνουμε αυτό σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε αυτές τις κοινωνικές συνέπειες. Οι πολίτες θα ξέρουν επακριβώς ποια πολιτική θα ακολουθηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε γι’ αυτό.

Αν δει κανείς τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα τα δυόμισι τελευταία χρόνια, κάποιες φορές δεν θυμίζουν αριστερή πολιτική.

Εγώ το βλέπω αλλιώς.  Η Αριστερά μετά το 1989 δεν είναι πια η Αριστερά που γνωρίζαμε από τον 20o αιώνα. Το λέω γιατί είμαι στην πολιτική ήδη από τότε. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πάντα με τα μάτια του κράτους. Αυτό τώρα έχει αλλάξει. Η κοινωνία έχει βρεθεί στο επίκεντρο, το κράτος είναι απλώς το μέσο. Το να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, ειδικά στην Ελλάδα, με όλες τις κοινωνικές της επισφάλειες, είναι μια θεμελιακή κοινωνική ανάγκη. Εδώ συγκαταλέγονται επίσης η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο εκσυγχρονισμός του κράτους – ανεξάρτητα από το εάν αυτό το ονομάσουμε «κεντρώα» ή «αριστερή» πολιτική.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr