«Νέα ολοκληρωμένη πολιτική για την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών αναγκών»

Σημεία χαιρετισμού στην ημερίδα με θέμα «Συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική για τους Αστέγους».

O υπερδανεισμός για την απόκτηση στέγης στην καρδιά της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης: Η κρίση του 2008 ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Πίσω από αυτήν την κατάρρευση ήταν η τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων κατοικίας. Κάπου έχει ξεχαστεί αυτό. Ότι πίσω από την κρίση που ζούμε ήταν ο τρόπος παραγωγής κατοικίας, ο τρόπος με τον οποίο λύνεται ή όχι το στεγαστικό πρόβλημα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Αυτό το γεγονός δεν αξιοποιήθηκε ως μάθημα, αντίθετα σχεδόν αποσιωπήθηκε.

Δέκα και πλέον χρόνια η στεγαστική πολιτική παραμένει ένα ζητούμενο.

Ο Νόμος Κατσέλη: Ο Νόμος Κατσέλη υπήρξε ένα θετικό γεγονός. Ένα ανάχωμα στη κρίση διότι προσέφερε μια προστασία και μια δικαστική διαδικασία που λειτούργησε ως άμυνα στο κίνδυνο του πλειστηριασμού. Όμως δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής ούτε υποκατάστατο της αναγκαίας στεγαστικής πολιτικής.

Σήμερα, πέρα από τη συνέχιση της προστασίας αυτής και μάλιστα σε μόνιμη βάση, οφείλουμε να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγη για να καλύψει το κενό στεγαστικής πολιτικής. Μία πολιτική που να απαντά στο πρόβλημα της στέγης ως δικαίωμα, σε ένα πλαίσιο μόνιμο, ανεξάρτητα από την κρίση.

Μία πολιτική όσο γίνεται πιο καθολική και στοχευμένη για ειδικές ομάδες, όπως οι άστεγοι,  οι φοιτητές, οι νέοι χωρίς ιδιόκτητη στέγη, κ.ά.

Το κενό πολιτικής δεν υπάρχει μόνο εδώ, είναι γενικότερο θέμα. Η νεοφιλελεύθερη 20ετία που προηγήθηκε της κρίσης έχει απογυμνώσει το κράτος από δημόσιες πολιτικές.

3 διαστάσεις μια ολοκληρωμένης πολιτικής για τη στέγη:

➢ Κοινωνική διάσταση: Η στέγη είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα, επομένως έχουμε χρέος να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό άμεσα και προοπτικά.

➢ Οικονομική διάσταση: Το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στηρίχθηκε εν πολλοίς στην οικοδομή. Ήταν μονόπλευρο και μη διατηρήσιμο μοντέλο και κατέληξε στη «φούσκα» της δεκαετίας του 2000. Τώρα έχουμε πέσει στο άλλο άκρο. Όμως μια σχεδιασμένη ανάκαμψη της οικοδομής θα μπορούσε να συμβάλει αφενός στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος και αφετέρου να στηρίξει την ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομίας.

Τα προγράμματα για τη φοιτητική εστία, για τους Ρομά για τους άστεγους, εκτός του ότι λύνουν ένα κοινωνικό πρόβλημα γίνονται και μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ενώ πριν από την κρίση η οικοδομή είχε φτάσει στο 11% του ΑΕΠ, σήμερα είναι κάτω από το 1%, άρα αν πάμε στο 2%, 3%, 4% θα είναι ένας ισχυρός οικονομικός μηχανισμός.

➢ Πολιτισμική διάσταση: Ίσως είναι ευκαιρία η κρίση αυτή να δούμε τον τρόπο που παράγεται και αναπτύσσεται η κατοικία στη χώρα, και τη δυνατότητα να συνδεθεί με αναπλάσεις, δημιουργία ελεύθερων χωρών, πρασίνου, κλπ.

Για να σχεδιάσουμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, πρέπει να αρχίσουμε ενώνοντας δύο άκρες. Η μία είναι το τμήμα της κοινωνίας που έχει σπίτι με δάνειο το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει -άρα έχουμε χρέος να έχουμε μία πολιτική προς αυτό. Η άλλη είναι το τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει σπίτι, δεν έχει δάνειο, αλλά έχει πρόβλημα στέγης. Η ενοποίηση σε πρώτο επίπεδο μπορεί να γίνει με ένα επίδομα ενοικίου, που έχουμε εξαγγείλει, και επίδομα εξυπηρέτησης  δανείου. Άρα, περνάμε σε ένα νέο στάδιο τριμερούς χρηματοδότησης. Αν κάποιος έχει ένα δάνειο, ο ίδιος υφίσταται ένα κόστος με την αποπληρωμή του, η τράπεζα πρέπει να υποστεί ένα κόστος «κουρεύοντας» ένα κομμάτι του δανείου και το κράτος να συμβάλει, επίσης, με ένα ποσοστό σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,908

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr