«O πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση σε κανένα πρόβλημα»

Ραδιοφωνική συνέντευξη Στο Κόκκινο 105,5, στην εκπομπή «Μετά την επικαιρότητα» της δημοσιογράφου Βούλας Κεχαγιά.

 

Το ηχητικό της συνέντευξης

Σημεία της συνέντευξης

  • Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση σε κανένα πρόβλημα. Το «όχι» στον πόλεμο είναι κατηγορηματικό και αδιαπραγμάτευτο.
  • Η αναθεωρητική επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από κράτη στις μέρες μας εντείνει τη ρευστότητα, δημιουργεί εντάσεις και διαμορφώνει συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς. Κι αυτή η επιχειρηματολογία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.
  • Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί από ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, που θα συμπεριλάμβανε και τη Ρωσία και όχι από αλαζονεία που θα οδηγούσε τη Ρωσία σε απομόνωση.
  • Η χωρίς «ναι μεν αλλά» καταδίκη των πολεμικών ενεργειών και η αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέσει σε αντιρωσισμό. Δεν είναι «εχθρός» ο ρωσικός λαός.
  • Οι κυρώσεις σίγουρα θα πλήξουν τη Ρωσία. Οι κυρώσεις όμως είναι το μέσο, όχι ο στόχος. Ο στόχος είναι η ειρήνη. Οπότε οι κυρώσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, αλλά ως ένας μοχλός πίεσης ακριβώς για την επίτευξη της ειρήνης.
  • Οι λαοί δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από τους πολέμους. Οι μεγάλες δυνάμεις τείνουν να βλέπουν τον κόσμο σαν μια «πίτα» που θα μοιράσουν. Οι κοινωνίες και οι λαοί δεν είναι «στρατιωτάκια» σε μια μεγάλη σκακιέρα.
  • Οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε καταστροφή, θάνατο και προσφυγιά. Και σήμερα βιώνει αυτά τα δεινά ο ουκρανικός λαός, που πρέπει να στηρίξουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποδοχή όσων αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr