«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα ηγεσία του να εμπνεύσει ξανά την κοινωνία»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» του Attica TV με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

 

Το βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η μέρα σημαδεύτηκε από έναν τραγικό θάνατο. Και είναι μια ακόμη μέρα που είμαστε «ανοχύρωτοι» απέναντι σε φυσικά φαινόμενα. Είναι μια μέρα που καταλαβαίνουμε ότι πολλά πράγματα χρειάζεται να αλλάξουν στη χώρα. Και γι’ αυτό η διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποκτά αυξημένη σημασία.
  • Είναι θετικό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ανοικτή διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου, με πλουραλισμό υποψηφίων, εύρος προτάσεων για την επόμενη ημέρα και ουσιαστικό διάλογο. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη σε άλλα πολιτικά κόμματα
  • Τον Στέφανο Κασσελάκη, τον γνωρίζω πολύ λίγο. Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα «γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;». Οπότε με ξενίζει το «γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;». Είναι όμως καλοδεχούμενο ότι ένας νέος άνθρωπος επιλέγει να εκφράσει αυτή τη φιλοδοξία του στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η κοινωνία έχει ανάγκη και προσδοκίες, για μια ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και μια νέα κυβέρνηση αύριο. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες. Και είναι σημαντικό γύρω από αυτή τη νέα ηγεσία να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση.
  • Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ευκλείδη για το κόμμα. Και κρατώ την έμφαση του Νίκου στη διεύρυνση. Όπως και την προτροπή του Στέφανου Τζουμάκα για επιστροφή της πολιτικής. Θεωρώ όμως την πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. Μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όχι ανταγωνιστικές. Απόψεις που έχουν ακουστεί και από τους τέσσερις υποψήφιους και τη μία υποψήφια είναι συνθέσιμες. Και θεωρώ ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη σύνθεση και ανασύνθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Για να έρθει η κυβερνητική αλλαγή δεν αρκεί ένας «αντι-Μητσοτάκης», όσο ικανός ή ικανή και να είναι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνος. Υπάρχει ένα ολόκληρο «σύστημα» που τον στηρίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μία ικανή ηγεσία που θα κάνει το κόμμα ακόμα πιο ενιαίο και συμπαγές και θα ενοποιήσει το κοινωνικό μπλοκ που θέλει να εκπροσωπεί, κατεβαίνοντας ξανά στην κοινωνία και διαμορφώνοντας νέους δεσμούς εμπιστοσύνης μαζί της.
  • Και το 2015 τα μεγάλα συμφέροντα ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύναμή μας όμως ήταν μια κοινωνία που μαχόταν και διεκδικούσε. Σήμερα η κοινωνία είναι κρίσιμο να διεκδικήσει ξανά και ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ να την εμπνεύσει και να εμπνευστεί από αυτή. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σε ένα «και τι να κάνουμε;». Τι να κάνουμε που ένα δάσος καιγόταν για δύο βδομάδες, που μια πόλη «βούλιαξε» σε λίγες ώρες, που 500 άνθρωποι πνίγηκαν στο φως της μέρας και ένας άλλος οδηγήθηκε αβοήθητος στον θάνατο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
~ Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από έναν #ΣΥΡΙΖΑΠΣ που & ακούει τα «θέλω» της αλλά & τα μετασχηματίζει σε συνεκτικό σχέδιο & εφαρμόσιμες πολιτικές. Για να κερδίσει αξιοπιστία ως κυβερνητικό κόμμα μαζί με την πολιτική του «τι» χρειάζεται & μια πολιτική του «πώς» θα γίνουν όσα προτείνει.~ Ο #ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να αλλάξει πολλά αλλά δεν πρέπει να αλλάξει ράγες. Όπου η Αριστερά θέλησε να υπάρξει απλώς ως μια κιβωτός της αριστερής παράδοσης στην καλύτερη περίπτωση έμεινε στάσιμη, αλλά & όπου επέλεξε να φύγει δήθεν μπροστά με πρότυπο κόμματα όπως το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ διαλύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί κάνει θαύματα αν στηριχτεί στις δικές του σημαντικές επιτυχίες, αν διορθώσει τα δικά του λάθη & υπερβεί τις δικές του αδυναμίες, αν αξιοποιήσει δημιουργικά & μετατρέψει σε μαθήματα για το μέλλον τη δίκη του σπάνια, αν όχι μοναδική διεθνώς, εμπειρία.* «Ποιον ΣΥΡΙΖΑ» - Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

2 μήνες πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
«Ούτε ώρα για χάσιμο» για τον #ΣΥΡΙΖΑΠΣ | Στην Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr