«Παραλάβαμε μια χώρα σε τέλμα – Την παραδίδουμε σε τροχιά ανάπτυξης: Αξιοποιείστε το έργο που αφήσαμε»

Ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι διότι μπορώ να απευθυνθώ στο Σώμα λέγοντας «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι». Είναι μια λεπτομέρεια ίσως. Πολλοί δεν θα το πρόσεξαν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση όσο ήταν στην αίθουσα και η Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό έλεγα «κύριοι βουλευτές κοκ». Δεν το έκανα αυτό, λόγω του ότι εγώ και τα παιδιά μου, μεταξύ τόσων άλλων, στοχοποιηθήκαμε -και από το βήμα αυτό- από τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής και τη σύζυγο του. Διότι όλοι εμείς μπορεί να έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την φυσική ύπαρξη του άλλου. Η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός εν γένει στηρίζονται στη φυσική εξόντωση του άλλου, γι’ αυτό και η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο ως εγκληματική οργάνωση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει γι’ αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του προγράμματος, δηλαδή, τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%.

Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά αυτό είναι σημαντικό, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4% τις συντάξεις, τα εισοδήματα, τους μισθούς.

Ελπίζω, λοιπόν, να υπάρξει κάποια διευκρίνιση στο θέμα αυτό, αλλά προσωπικά δεν ένιωσα και μεγάλη έκπληξη, διότι γνώριζα ότι η αναφορά σε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση.

Ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μία καθόλου «αθώα απάτη»
-για να θυμηθώ «Τα οικονομικά της αθώας απάτης» του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

Παραδίδοντας το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης στον κ. Γεωργιάδη, του επισήμανα ότι όσο κι αν ψάξει, δεν θα βρει στα συρτάρια του Υπουργείου «λιμνάζουσες» επενδύσεις, αλλά ούτε και «μαγικές» συνταγές που εμείς είχαμε και δεν χρησιμοποιήσαμε. Του είπα όμως ότι θα βρει στο Υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου, τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, τότε μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Με τη σκέψη λοιπόν αυτή θα ήθελα και σήμερα, από το βήμα αυτό, να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, ενθαρρυνόμενος από την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι πράγματι υπάρχει έργο και το θεωρεί σωστό και θα το προχωρήσει.

Θα ήθελα λοιπόν να πω, πρώτον, προχωρήστε άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων που αφήσαμε έτοιμα και τα οποία δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν. Προχωρήστε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για να περάσουμε από τα ετήσια προγράμματα δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς και πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεύτερον, προχωρήστε στην υλοποίηση ψηφισμένων, και από εσάς, νόμων σημαντικών, προχωρήστε με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη δημιουργία των επενδυτικών Ταμείων με βάση την προκήρυξη που ήδη είναι ανοιχτή και τρέχει, του ΤΑΝΕΟ. Για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί, κ. Βορίδη, για τον αγροτικό κόσμο έχει υπογραφεί μία σύμβαση για ένα Πρόγραμμα που θα δίνει εγγυήσεις. Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς θα το προχωρήσετε. Όλα αυτά, επισημαίνω, ότι είναι συμφωνημένα και με τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται και τα περιμένουν άμεσα. Επανέρχομαι στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Προχωρήστε άμεσα στη Δομή Στήριξης Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων, που έχουμε ψηφίσει και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, όπως και αρκετά άλλα ανάλογα μέτρα.
Τρίτον, προχωρήστε τις διαδικασίες σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Έτσι θα τιμήσουμε, αν αυτό γίνει σωστά, και το 2021. Διότι η νέα Προγραμματική Περίοδος αφορά ακριβώς την περίοδο 2021-2027, πρακτικά αφορά όλη την επόμενη δεκαετία. Αξιοποιήστε την εγκύκλιο που έχουμε εκδώσει προς τα Υπουργεία και τους φορείς, συγκεντρώστε τις προτάσεις τους και δημιουργήστε πάντως ένα όργανο πολιτικής διαβούλευσης, κάτι το οποίο κι εμείς είχαμε την πρόθεση να υλοποιήσουμε, ούτως ώστε οι κατανομές του νέου ΕΣΠΑ και οι μεγάλες κατευθύνσεις της ανάπτυξης της χώρας, που αφορούν όλη την επόμενη δεκαετία, να επιδιώξετε και να επιδιώξουμε να έχουν όσο γίνεται την ευρύτερη συναίνεση.

Τέταρτον,ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο θέμα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Όμως είναι ένα επίτευγμα για τη χώρα. Δεν είναι κομματικό επίτευγμα, αλλά είναι ένα συλλογικό επίτευγμα το ότι η χώρα μας, έπειτα από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης -και αναφέρομαι και στην περίοδο πριν από την κρίση- έχει επιτέλους ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης δική της, που έχει όμως και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι το οποίο διευκολύνει και δημιουργεί μια βάση διαλόγου. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε την, προσθέστε δικά σας κεφάλαια. Έχετε όλο το δικαίωμα να το κάνετε, αλλά μην το εγκαταλείψετε. Θα ήταν μια οπισθοδρόμηση πάρα πολύ σοβαρή. Διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από ταχύτερη ανάπτυξη. Ταχύτερη ανάπτυξη είχαμε και πριν από τη χρεοκοπία. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα είναι εξωστρεφές, καινοτόμο, διατηρήσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, με δικαιοσύνη. Αυτό επιτάσσουν και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εμείς έχουμε πάρει υπ’ όψιν μας, και μου κάνει εντύπωση που δεν ακούω καν τον όρο να αναφέρεται. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ δεν αποτελούν θεσμική διοικητική υποχρέωση, αποτελούν όμως μια υποχρέωση για κάθε χώρα και η δική μας χώρα έχει κάνει ολόκληρη μελέτη προσαρμογής στους Στόχους αυτούς, που διασφαλίζουν το συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική πολιτική και την οικολογική προστασία. Αυτό το τρίπτυχο αν δεν διασφαλίζεται, τότε υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε καταστάσεις κρίσης.

Προφανώς, δεν έχουμε αυταπάτες και ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Η Νέα Δημοκρατία είναι δέσμια του παρελθόντος της, δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών παρωπίδων της. Όμως, παράλληλα, πολλά από τα νομοσχέδια που είχα την τιμή να φέρω σε αυτήν την αίθουσα και πολλές από τις πολιτικές που διαμορφώσαμε έτυχαν και της δικής σας έγκρισης. Γιατί; Διότι αποτελούν απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα και ώριμες ανάγκες της κοινωνίας.

Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα -και θα την αξιοποιήσουμε- και συνεργασίας και συναίνεσης, όπου είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό, αλλά και βεβαίως αδιάλειπτης αντιπαράθεσης στα θέματα που μας χωρίζουν. Συναίνεση και συνεργασία, βεβαίως, υπό την στοιχειώδη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το έργο το οποίο σας παραδίδουμε. Παραλάβαμε μια χώρα σε αδιέξοδο και σε τέλμα, παραδίδουμε μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και κυρίως εξοπλισμένη με ένα οικοσύστημα εργαλείων θεσμικών και χρηματοδοτικών, που αν αξιοποιηθούν θα είναι προς όφελος του λαού και της χώρας.

Ευχαριστώ.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,783

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Συνάντηση με συνταξιούχους στο Αιγάλεω ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η δημοκρατία απειλείται για μια ακόμα φορά από την ακροδεξιάΑλληλεγγυη στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βραζιλίας και τον Πρόεδρο Λούλα ! Ο φασισμός δεν θα περάσει!!Democracy is under threat once again by the extreme right.Full solidarity with the elected government of Brazil and President Lula!Fascism will not pass!! ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Καλή χρονιά, με αλλαγή στις ζωές μας! ΓΔΡ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @atsipras:Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και όσους έχουν λόγο στα εξοπλιστικά; Ο Τσοχατζόπουλος υπέγραψε σ… https://t.co/6uj114YNNj
RT @tsakalotos:Η πιο αδύναμη ομιλία πρωθυπουργού που έχω ακούσει. Οποιασδήποτε χώρας, οποιασδήποτε στιγμής. Κατάντια. #Βουλη #παρακολουθησεις
RT @atsipras:Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα: Ένοχος ή βλαξ; Ο κ. Μητσοτάκης αυτοβούλως επέλεξε τη δε… https://t.co/r8zshoyEwC
RT @atsipras:Αν νομίμως παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος για λόγο εθνικής ασφάλειας, τότε γιατί ανανεώθηκε η θητεία του; Ή η παρακολού… https://t.co/xjTK41mKYZ
RT @atsipras:Εσείς οι δήθεν πατριώτες παρακολουθούσατε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Μαθήματα πατριωτισμού, κ. Μητσοτάκη, στη… https://t.co/T4P87TRlkH

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr