«Παραλάβαμε μια χώρα σε τέλμα – Την παραδίδουμε σε τροχιά ανάπτυξης: Αξιοποιείστε το έργο που αφήσαμε»

Ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι διότι μπορώ να απευθυνθώ στο Σώμα λέγοντας «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι». Είναι μια λεπτομέρεια ίσως. Πολλοί δεν θα το πρόσεξαν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση όσο ήταν στην αίθουσα και η Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό έλεγα «κύριοι βουλευτές κοκ». Δεν το έκανα αυτό, λόγω του ότι εγώ και τα παιδιά μου, μεταξύ τόσων άλλων, στοχοποιηθήκαμε -και από το βήμα αυτό- από τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής και τη σύζυγο του. Διότι όλοι εμείς μπορεί να έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την φυσική ύπαρξη του άλλου. Η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός εν γένει στηρίζονται στη φυσική εξόντωση του άλλου, γι’ αυτό και η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο ως εγκληματική οργάνωση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει γι’ αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του προγράμματος, δηλαδή, τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%.

Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά αυτό είναι σημαντικό, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4% τις συντάξεις, τα εισοδήματα, τους μισθούς.

Ελπίζω, λοιπόν, να υπάρξει κάποια διευκρίνιση στο θέμα αυτό, αλλά προσωπικά δεν ένιωσα και μεγάλη έκπληξη, διότι γνώριζα ότι η αναφορά σε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση.

Ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μία καθόλου «αθώα απάτη»
-για να θυμηθώ «Τα οικονομικά της αθώας απάτης» του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

Παραδίδοντας το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης στον κ. Γεωργιάδη, του επισήμανα ότι όσο κι αν ψάξει, δεν θα βρει στα συρτάρια του Υπουργείου «λιμνάζουσες» επενδύσεις, αλλά ούτε και «μαγικές» συνταγές που εμείς είχαμε και δεν χρησιμοποιήσαμε. Του είπα όμως ότι θα βρει στο Υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου, τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, τότε μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Με τη σκέψη λοιπόν αυτή θα ήθελα και σήμερα, από το βήμα αυτό, να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, ενθαρρυνόμενος από την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι πράγματι υπάρχει έργο και το θεωρεί σωστό και θα το προχωρήσει.

Θα ήθελα λοιπόν να πω, πρώτον, προχωρήστε άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων που αφήσαμε έτοιμα και τα οποία δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν. Προχωρήστε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για να περάσουμε από τα ετήσια προγράμματα δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς και πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεύτερον, προχωρήστε στην υλοποίηση ψηφισμένων, και από εσάς, νόμων σημαντικών, προχωρήστε με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη δημιουργία των επενδυτικών Ταμείων με βάση την προκήρυξη που ήδη είναι ανοιχτή και τρέχει, του ΤΑΝΕΟ. Για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί, κ. Βορίδη, για τον αγροτικό κόσμο έχει υπογραφεί μία σύμβαση για ένα Πρόγραμμα που θα δίνει εγγυήσεις. Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς θα το προχωρήσετε. Όλα αυτά, επισημαίνω, ότι είναι συμφωνημένα και με τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται και τα περιμένουν άμεσα. Επανέρχομαι στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Προχωρήστε άμεσα στη Δομή Στήριξης Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων, που έχουμε ψηφίσει και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, όπως και αρκετά άλλα ανάλογα μέτρα.
Τρίτον, προχωρήστε τις διαδικασίες σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Έτσι θα τιμήσουμε, αν αυτό γίνει σωστά, και το 2021. Διότι η νέα Προγραμματική Περίοδος αφορά ακριβώς την περίοδο 2021-2027, πρακτικά αφορά όλη την επόμενη δεκαετία. Αξιοποιήστε την εγκύκλιο που έχουμε εκδώσει προς τα Υπουργεία και τους φορείς, συγκεντρώστε τις προτάσεις τους και δημιουργήστε πάντως ένα όργανο πολιτικής διαβούλευσης, κάτι το οποίο κι εμείς είχαμε την πρόθεση να υλοποιήσουμε, ούτως ώστε οι κατανομές του νέου ΕΣΠΑ και οι μεγάλες κατευθύνσεις της ανάπτυξης της χώρας, που αφορούν όλη την επόμενη δεκαετία, να επιδιώξετε και να επιδιώξουμε να έχουν όσο γίνεται την ευρύτερη συναίνεση.

Τέταρτον,ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο θέμα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Όμως είναι ένα επίτευγμα για τη χώρα. Δεν είναι κομματικό επίτευγμα, αλλά είναι ένα συλλογικό επίτευγμα το ότι η χώρα μας, έπειτα από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης -και αναφέρομαι και στην περίοδο πριν από την κρίση- έχει επιτέλους ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης δική της, που έχει όμως και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι το οποίο διευκολύνει και δημιουργεί μια βάση διαλόγου. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε την, προσθέστε δικά σας κεφάλαια. Έχετε όλο το δικαίωμα να το κάνετε, αλλά μην το εγκαταλείψετε. Θα ήταν μια οπισθοδρόμηση πάρα πολύ σοβαρή. Διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από ταχύτερη ανάπτυξη. Ταχύτερη ανάπτυξη είχαμε και πριν από τη χρεοκοπία. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα είναι εξωστρεφές, καινοτόμο, διατηρήσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, με δικαιοσύνη. Αυτό επιτάσσουν και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εμείς έχουμε πάρει υπ’ όψιν μας, και μου κάνει εντύπωση που δεν ακούω καν τον όρο να αναφέρεται. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ δεν αποτελούν θεσμική διοικητική υποχρέωση, αποτελούν όμως μια υποχρέωση για κάθε χώρα και η δική μας χώρα έχει κάνει ολόκληρη μελέτη προσαρμογής στους Στόχους αυτούς, που διασφαλίζουν το συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική πολιτική και την οικολογική προστασία. Αυτό το τρίπτυχο αν δεν διασφαλίζεται, τότε υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε καταστάσεις κρίσης.

Προφανώς, δεν έχουμε αυταπάτες και ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Η Νέα Δημοκρατία είναι δέσμια του παρελθόντος της, δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών παρωπίδων της. Όμως, παράλληλα, πολλά από τα νομοσχέδια που είχα την τιμή να φέρω σε αυτήν την αίθουσα και πολλές από τις πολιτικές που διαμορφώσαμε έτυχαν και της δικής σας έγκρισης. Γιατί; Διότι αποτελούν απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα και ώριμες ανάγκες της κοινωνίας.

Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα -και θα την αξιοποιήσουμε- και συνεργασίας και συναίνεσης, όπου είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό, αλλά και βεβαίως αδιάλειπτης αντιπαράθεσης στα θέματα που μας χωρίζουν. Συναίνεση και συνεργασία, βεβαίως, υπό την στοιχειώδη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το έργο το οποίο σας παραδίδουμε. Παραλάβαμε μια χώρα σε αδιέξοδο και σε τέλμα, παραδίδουμε μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και κυρίως εξοπλισμένη με ένα οικοσύστημα εργαλείων θεσμικών και χρηματοδοτικών, που αν αξιοποιηθούν θα είναι προς όφελος του λαού και της χώρας.

Ευχαριστώ.

 

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr