«Παραλάβαμε μια χώρα σε τέλμα – Την παραδίδουμε σε τροχιά ανάπτυξης: Αξιοποιείστε το έργο που αφήσαμε»

Ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι διότι μπορώ να απευθυνθώ στο Σώμα λέγοντας «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι». Είναι μια λεπτομέρεια ίσως. Πολλοί δεν θα το πρόσεξαν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση όσο ήταν στην αίθουσα και η Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό έλεγα «κύριοι βουλευτές κοκ». Δεν το έκανα αυτό, λόγω του ότι εγώ και τα παιδιά μου, μεταξύ τόσων άλλων, στοχοποιηθήκαμε -και από το βήμα αυτό- από τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής και τη σύζυγο του. Διότι όλοι εμείς μπορεί να έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την φυσική ύπαρξη του άλλου. Η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός εν γένει στηρίζονται στη φυσική εξόντωση του άλλου, γι’ αυτό και η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο ως εγκληματική οργάνωση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει γι’ αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του προγράμματος, δηλαδή, τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%.

Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά αυτό είναι σημαντικό, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4% τις συντάξεις, τα εισοδήματα, τους μισθούς.

Ελπίζω, λοιπόν, να υπάρξει κάποια διευκρίνιση στο θέμα αυτό, αλλά προσωπικά δεν ένιωσα και μεγάλη έκπληξη, διότι γνώριζα ότι η αναφορά σε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση.

Ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μία καθόλου «αθώα απάτη»
-για να θυμηθώ «Τα οικονομικά της αθώας απάτης» του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

Παραδίδοντας το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης στον κ. Γεωργιάδη, του επισήμανα ότι όσο κι αν ψάξει, δεν θα βρει στα συρτάρια του Υπουργείου «λιμνάζουσες» επενδύσεις, αλλά ούτε και «μαγικές» συνταγές που εμείς είχαμε και δεν χρησιμοποιήσαμε. Του είπα όμως ότι θα βρει στο Υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου, τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, τότε μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Με τη σκέψη λοιπόν αυτή θα ήθελα και σήμερα, από το βήμα αυτό, να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, ενθαρρυνόμενος από την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι πράγματι υπάρχει έργο και το θεωρεί σωστό και θα το προχωρήσει.

Θα ήθελα λοιπόν να πω, πρώτον, προχωρήστε άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων που αφήσαμε έτοιμα και τα οποία δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν. Προχωρήστε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για να περάσουμε από τα ετήσια προγράμματα δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς και πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεύτερον, προχωρήστε στην υλοποίηση ψηφισμένων, και από εσάς, νόμων σημαντικών, προχωρήστε με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη δημιουργία των επενδυτικών Ταμείων με βάση την προκήρυξη που ήδη είναι ανοιχτή και τρέχει, του ΤΑΝΕΟ. Για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί, κ. Βορίδη, για τον αγροτικό κόσμο έχει υπογραφεί μία σύμβαση για ένα Πρόγραμμα που θα δίνει εγγυήσεις. Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς θα το προχωρήσετε. Όλα αυτά, επισημαίνω, ότι είναι συμφωνημένα και με τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται και τα περιμένουν άμεσα. Επανέρχομαι στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Προχωρήστε άμεσα στη Δομή Στήριξης Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων, που έχουμε ψηφίσει και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, όπως και αρκετά άλλα ανάλογα μέτρα.
Τρίτον, προχωρήστε τις διαδικασίες σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Έτσι θα τιμήσουμε, αν αυτό γίνει σωστά, και το 2021. Διότι η νέα Προγραμματική Περίοδος αφορά ακριβώς την περίοδο 2021-2027, πρακτικά αφορά όλη την επόμενη δεκαετία. Αξιοποιήστε την εγκύκλιο που έχουμε εκδώσει προς τα Υπουργεία και τους φορείς, συγκεντρώστε τις προτάσεις τους και δημιουργήστε πάντως ένα όργανο πολιτικής διαβούλευσης, κάτι το οποίο κι εμείς είχαμε την πρόθεση να υλοποιήσουμε, ούτως ώστε οι κατανομές του νέου ΕΣΠΑ και οι μεγάλες κατευθύνσεις της ανάπτυξης της χώρας, που αφορούν όλη την επόμενη δεκαετία, να επιδιώξετε και να επιδιώξουμε να έχουν όσο γίνεται την ευρύτερη συναίνεση.

Τέταρτον,ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο θέμα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Όμως είναι ένα επίτευγμα για τη χώρα. Δεν είναι κομματικό επίτευγμα, αλλά είναι ένα συλλογικό επίτευγμα το ότι η χώρα μας, έπειτα από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης -και αναφέρομαι και στην περίοδο πριν από την κρίση- έχει επιτέλους ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης δική της, που έχει όμως και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι το οποίο διευκολύνει και δημιουργεί μια βάση διαλόγου. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε την, προσθέστε δικά σας κεφάλαια. Έχετε όλο το δικαίωμα να το κάνετε, αλλά μην το εγκαταλείψετε. Θα ήταν μια οπισθοδρόμηση πάρα πολύ σοβαρή. Διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από ταχύτερη ανάπτυξη. Ταχύτερη ανάπτυξη είχαμε και πριν από τη χρεοκοπία. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα είναι εξωστρεφές, καινοτόμο, διατηρήσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, με δικαιοσύνη. Αυτό επιτάσσουν και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εμείς έχουμε πάρει υπ’ όψιν μας, και μου κάνει εντύπωση που δεν ακούω καν τον όρο να αναφέρεται. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ δεν αποτελούν θεσμική διοικητική υποχρέωση, αποτελούν όμως μια υποχρέωση για κάθε χώρα και η δική μας χώρα έχει κάνει ολόκληρη μελέτη προσαρμογής στους Στόχους αυτούς, που διασφαλίζουν το συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική πολιτική και την οικολογική προστασία. Αυτό το τρίπτυχο αν δεν διασφαλίζεται, τότε υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε καταστάσεις κρίσης.

Προφανώς, δεν έχουμε αυταπάτες και ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Η Νέα Δημοκρατία είναι δέσμια του παρελθόντος της, δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών παρωπίδων της. Όμως, παράλληλα, πολλά από τα νομοσχέδια που είχα την τιμή να φέρω σε αυτήν την αίθουσα και πολλές από τις πολιτικές που διαμορφώσαμε έτυχαν και της δικής σας έγκρισης. Γιατί; Διότι αποτελούν απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα και ώριμες ανάγκες της κοινωνίας.

Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα -και θα την αξιοποιήσουμε- και συνεργασίας και συναίνεσης, όπου είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό, αλλά και βεβαίως αδιάλειπτης αντιπαράθεσης στα θέματα που μας χωρίζουν. Συναίνεση και συνεργασία, βεβαίως, υπό την στοιχειώδη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το έργο το οποίο σας παραδίδουμε. Παραλάβαμε μια χώρα σε αδιέξοδο και σε τέλμα, παραδίδουμε μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και κυρίως εξοπλισμένη με ένα οικοσύστημα εργαλείων θεσμικών και χρηματοδοτικών, που αν αξιοποιηθούν θα είναι προς όφελος του λαού και της χώρας.

Ευχαριστώ.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr