«Ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί ένα νέο υπόδειγμα αριστερού πολιτικού κόμματος»

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή.

Ανήκετε στη λεγόμενη «παλιά φρουρά» όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Αριστεράς γενικότερα. Βασικά πολιτικά εργαλεία της Αριστεράς ήταν πάντα ο διάλογος και η αυτοκριτική. Θεωρείτε ότι αυτά τα δύο στοιχεία έχουν εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε στο κόμμα; Εγινε αυτοκριτική; Αναζητούνται τα αίτια της ήττας; Πέρα δηλαδή απ’ αυτό που ακούγεται συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Αυτά που επισημαίνετε είναι μεταξύ των καθηκόντων της νέας συγκυρίας. Και μάλιστα από τα πιο ουσιώδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δημιουργήθηκε ως «χώρος διαλόγου και κοινής δράσης» διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς. Ο διάλογος, συνεπώς, η κριτική και αυτοκριτική, είναι ταυτοτικά του στοιχεία. Τώρα, όμως, το ζητούμενο δεν είναι μια τυπική ή συνήθης διαδικασία κριτικής και αυτοκριτικής. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σοβαρή και συστηματική προσπάθεια αποτίμησης μιας πορείας που είχε χαρακτηριστικά τομής για την Αριστερά και την πολιτική ζωή της χώρας.

Είναι αναγκαία μια περαιτέρω και σε βάθος μελέτη των αποτελεσμάτων των εθνικών, ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Χρειαζόμαστε, επίσης, μια ανοιχτή συζήτηση και αποτίμηση για την περίοδο της διακυβέρνησης, η οποία, εκτός των άλλων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος.

Τέλος, είναι αναγκαίος ένας συνολικότερος απολογισμός για την πυκνή δεκαετία 2009 – 2019, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από μια πολύ χαμηλή αφετηρία, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστική δύναμη στην ελληνική κοινωνία και με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια σημαντική εργασία που πρέπει να γίνει με όρους εξωστρέφειας, με πολιτικούς όρους, αλλά και επιστημονική υποστήριξη, με στόχο να βγουν κοινά αποδεκτά συμπεράσματα και μαθήματα για το μέλλον.

Θεωρείτε ότι ως κόμμα υποτιμήσατε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ηταν αρκετό το προεκλογικό αφήγημα ότι έρχεται ο σαρωτικός νεοφιλελευθερισμός της Δεξιάς, για να πειστεί ο κόσμος να σας ψηφίσει; Μήπως κινηθήκατε στην αντίστοιχη λογική της Ν.Δ. του 2015, ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια»;

Στα θέματα επικοινωνίας και επιμέρους πτυχών της κυβερνητικής τακτικής γίνεται ήδη μια πλούσια συζήτηση με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, την οποία παρακολουθώ κι εγώ με ενδιαφέρον. Ομως, η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να μείνει σε επιμέρους χειρισμούς. Θα ήθελα να την εντάξω σε δύο γενικότερες διαπιστώσεις.

Η πρώτη είναι ότι η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως αποδείχθηκε, είναι βέβαια αναγκαία αλλά δεν είναι και επαρκής προϋπόθεση για την άσκηση αριστερής πολιτικής. Επιβεβαιώθηκε πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του κόμματος, των δεσμών του με τη κοινωνία, η πολιτική συμμαχιών, η επαρκής προετοιμασία. Η αριστερή βούληση, λοιπόν, προσέκρουε πολλές φορές όχι μόνο σε εξωτερικούς περιορισμούς, αλλά και σε δικά μας υποκειμενικά ελλείμματα.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν διεξάγεται μόνο μεταξύ κομμάτων αλλά και μεταξύ ευρύτερων συνασπισμών, αστερισμών, παρατάξεων. Αυτή η ιδέα ήταν δική μας. Ομως δεν την αξιοποιήσαμε, την εγκαταλείψαμε. Την αξιοποίησαν οι αντίπαλοί μας. Η Ν.Δ. δεν ήταν μόνη. Πέρα από τα ΜΜΕ, πέρα από οικονομικά μέσα, διέθετε έναν αστερισμό φίλιων δυνάμεων, «ειδικά ρυμουλκά» για δύσκολα κοινά, εστίες γνώσης και μελετών και πολλές μετωπικές οργανώσεις. Φαίνεται πως είναι κανόνας της πολιτικής: κερδίσαμε όταν μας υποτίμησαν, χάσαμε όταν τους υποτιμήσαμε.

Οδηγούν αυτές οι διαπιστώσεις σε κάποια συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει;

Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η νέα συγκυρία, ενώ είναι αποτέλεσμα ήττας, μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για να διορθώσουμε λάθη, να αντιμετωπίσουμε ιδρυτικά ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, να εξοπλιστούμε για τις νέες προκλήσεις που είναι μπροστά μας. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι απλώς να ξαναγίνει κυβέρνηση, αλλά πώς, αγωνιζόμενος γι’ αυτό, θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να ασκήσει πολιτική υπέρ της κοινωνίας και των λαϊκών τάξεων. Τρίτο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να μεγαλώσει ποσοτικά.

Πρέπει να βελτιωθεί και ποιοτικά, ώστε να μπορεί να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης, που έλκει δυνάμεις από το Κέντρο ώς την κομμουνιστική παράδοση, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, την κινηματική Αριστερά, ριζοσπαστικοποιώντας ταυτόχρονα την έννοια και το περιεχόμενο του προοδευτικού προτάγματος.

Λίγο πριν από τις εκλογές, σε συνέντευξή σας είχατε πει ότι «έχουμε μπει σε δεκαετία ΣΥΡΙΖΑ» και πως ο λαός θα ανανέωνε την εντολή του στην κυβέρνησή σας. Η εντολή ανανέωσης δεν ήρθε. Παρ’ όλα αυτά, ισχύει το πρώτο σκέλος της δήλωσής σας; Μπορεί να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Είναι γεγονός ότι χρειαζόμασταν μια δεύτερη τετραετία, αλλά δεν το πετύχαμε. Ομως, αν δούμε τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια σχέση εκπροσώπησης στην οποία μια κοινωνική συμμαχία εργατικών και λαϊκών στρωμάτων αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα εκείνο που συνιστά τον κύριο εκφραστή των συμφερόντων της.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στις τελευταίες εκλογές μια ιδιαίτερη επιρροή στις νεότερες ηλικίες και γενικά στην ηλικιακή κατηγορία 17-35. Πρόκειται για δυναμικές κοινωνικές κατηγορίες, που αποτελούν τα παραγωγικά στρώματα του μέλλοντος. Αυτά τα στοιχεία, αν αξιοποιηθούν με όρους πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής δουλειάς, δημιουργούν το έδαφος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά πρώτο κόμμα.

Βεβαίως, οι σχέσεις ταύτισης και οι δεσμοί με τα κοινωνικά αυτά στρώματα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά αυτές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση, τόσο με τη διεύρυνση όσο και με την πολιτική, την προγραμματική και τη λειτουργική αναβάθμισή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς έναν μετασχηματισμό. Εχει γίνει ήδη αρκετή κουβέντα σχετικά με την «επόμενη μέρα». Από τις τοποθετήσεις στελεχών φαίνεται πως υπάρχουν δύο διαφορετικοί πόλοι στο κόμμα. Με δεδομένο ότι όλοι φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη διεύρυνσης, αλλά να διαφωνούν στον τρόπο που θα γίνει αυτό, ποια είναι η δική σας άποψη στο θέμα;

Μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια, είναι φυσικό να υπάρχουν απόψεις, ερωτήματα και προβληματισμοί. Δεν νομίζω, όμως, ότι υπάρχει μια τόσο κάθετη και πολωτική σχηματοποίηση. Εχουμε αρκετή πείρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και σε κάθε περίπτωση υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε συλλογικά και δημοκρατικά.

Αλλωστε, στην πορεία, με ανοιχτή συζήτηση, πιστεύω πολλά θέματα θα αποσαφηνιστούν. Προσωπικά δεν θεωρώ π.χ. ότι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπόδιο στη διεύρυνσή του ούτε πιστεύω ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί από μόνη της την αριστερή ταυτότητά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ως υπέρβαση τόσο της κομμουνιστικής παράδοσης, όπως εφαρμόστηκε στην πράξη, όσο και της σοσιαλδημοκρατικής. Φιλοδοξεί να καταστεί ένα νέο υπόδειγμα αριστερού πολιτικού κόμματος. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά κατάκτηση που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η οργανωτική διεύρυνση, αλλά και η λειτουργική αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το να είναι παρών και ριζωμένος παντού, το να έχουν τα μέλη, αλλά ακόμη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγο και ρόλο και να γίνεται αυτό και με την αξιοποίηση ποικίλων μεθόδων και σύγχρονων τεχνολογιών, το να είναι ένα κόμμα μαζικό, νεανικό, λαϊκό, αριστερό, πράσινο και προοδευτικό, είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει προ πολλού. Δεν ζούμε, λοιπόν, κάποια μετάλλαξη ή «επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια δεύτερη φάση της ιδρυτικής του διαδικασίας, για να καλύψουμε ελλείμματα εν πολλοίς ιδρυτικά, που δεν προλάβαμε ή δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, είτε διότι γίναμε κυβέρνηση είτε διότι δεν το επέτρεπε η τότε σύνθεσή του είτε διότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για κάποια από αυτά.

Ισχύει αυτό που ακούγεται αρκετά συχνά, ότι χωρίς τον Τσίπρα δεν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το τελευταίο διάστημα, διαμορφώθηκαν κάποια δίπολα ή σχήματα χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα. Ομως, η πορεία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο αλληλένδετη και η σχέση είναι τόσο οργανική, που δεν μπορεί να διαχωριστεί. Και σήμερα ο Τσίπρας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ηγέτης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, ακριβώς γιατί είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ., μέσα σε δύο μήνες, έχει δώσει σαφή δείγματα της πολιτικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση πλέον και έχοντας πίσω του την κυβερνητική εμπειρία, πώς πρέπει να κινηθεί;

Οι βασικοί προεκλογικοί στόχοι της κυβέρνησης έχουν ήδη ξεθωριάσει, εγκαταλείπονται ή παραπέμπονται στο απροσδιόριστο μέλλον. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το διεθνές περιβάλλον ενδέχεται να επιδεινωθεί και αυτό θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Γι’ αυτό ρίχνει το βάρος της στον πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στον έλεγχο του κράτους. Επιχειρεί να ενοποιήσει και να θέσει υπό τον έλεγχό της πελατειακά δίκτυα και μηχανισμούς διαπλοκής του παλαιού δικομματισμού, στο σύνολό του. Γι’ αυτό θέλει ένα κράτος κομματικό και κλειστό, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η αντιπολίτευσή μας θα παίρνει ποικίλες μορφές, όμως δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε πυροτεχνήματα. Πρέπει να δημιουργεί σταθερές, πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. Αρα πρέπει να είναι ουσιαστική, συστηματική, επίμονη, να γίνεται με όρους βουλής, αλλά και κοινωνίας, στη βάση των δικών μας αξίων και πολιτικών.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr