«Πέντε ανατροπές της ΝΔ μας επιστρέφουν στο παρελθόν»

Oμιλία στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα & άλλες διατάξεις».

Κύριε Γεωργιάδη, πρέπει να έχετε πολλούς και καλούς φίλους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Κάποιος μου είπε πριν: «Γιατί είπες “μπράβο” στον κ. Γεωργιάδη προχθές;». Εγώ δεν είπα «μπράβο». Εξέφρασα την ικανοποίησή μου, διότι ένα σχεδόν πλήρες νομοσχέδιο που είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα, ο κ. Γεωργιάδης το ενσωμάτωσε σε αυτό το νομοσχέδιο. Και θα εκφράσω την ικανοποίησή μου και όταν ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταϊκούρας φέρουν για ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο ήταν επίσης σχεδόν έτοιμο, αλλά δεν προλάβαμε εμείς να το φέρουμε προς ψήφιση.

Επειδή, λοιπόν, δημιουργούνται και εντυπώσεις, εγώ θα ήθελα να πω το εξής: Αυτό που έλειψε σε αυτή τη χώρα δεκαετίες τώρα δεν ήταν κάποια ακόμα αποσπασματικά μέτρα ή και κάποιες πελατειακές ρυθμίσεις, φωτογραφικές ή μη φωτογραφικές. Αυτό που έλειψε στη χώρα μας και ήταν και αιτία και παράγοντας της χρεωκοπίας ήταν η έλλειψη του σχεδιασμού της ανάπτυξης, η έλλειψη συγκροτημένης αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο πεδίο αυτό παρά τους περιορισμούς που είχαμε, μνημονιακούς και άλλους, η προηγούμενη Κυβέρνηση επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο απέναντι στο οποίο νιώθουμε και μια ευθύνη για το τι θα απογίνει.

  • Πρώτον, συγκροτήθηκε μια ολοκληρωμένη Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική μετά και από επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο.
  • Δεύτερον, ψηφίσαμε νέο Αναπτυξιακό Νόμο και νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
  • Τρίτον, είναι αυτή η δυνατότητα ύπαρξης πολυετών προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που ψηφίζεται τώρα.

Επίσης, είναι και η Αναπτυξιακή Τράπεζα και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου, είναι το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που, όπως είπα και πριν, υπάρχει σε εκκρεμότητα.

Αυτό το θεσμικό έργο έβαζε τις βάσεις για να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα  νέο παραγωγικό μοντέλο. Όλος ο κόσμος, καθώς και οι επενδυτές σας ρωτούν, όπως ρωτούσαν και εμάς, «ποιο είναι το παραγωγικό μέλλον της χώρας σας; Καλά, ο τουρισμός, αλλά εκτός του τουρισμού τι άλλο θέλετε να κάνετε; Πώς θα ενταχθείτε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση; Ποιες εξειδικεύσεις θέλατε να έχετε;». Όμως, δεν μιλώ για κάτι θεωρητικό ή αφηρημένο.

Με όσα μεσολάβησαν και με όσα συνεχίζουν να γίνονται με αυτό το νομοσχέδιο, έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κάτι από όλα αυτά τα οποία αφήσαμε να μείνει όρθιο. Μπορεί τυπικά να μείνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά έχω πειστεί ότι και αυτή θα την παγώσετε. Εάν διαψευσθώ, θα χαρώ και θα είμαστε εδώ να τα πούμε, διότι η λογική σας δεν είναι μια λογική [κάποιου] σχεδιασμού της ανάπτυξης. Εδώ βλέπουμε τι γίνεται Είστε σε μια λογική «ανάπτυξης» μέσω εξυπηρετήσεων. Όποιος θέλει κάτι το ζητάει και εφόσον ανήκει στη σφαίρα των δικών σας συμφερόντων και ενδιαφερόντων, κομματικών, πολιτικών και άλλων, μπαίνει μέσα σε αυτό. Έτσι, όμως, δεν γίνεται βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά  με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα, στο σύντομο χρόνο που έχω, να κάνω, είναι να ονομάσω, τουλάχιστον, διότι δεν μπορώ να τις αναλύσω, πέντε μεγάλες ανατροπές που επιφέρει το νομοσχέδιο αυτό -υπάρχουν και πολλές άλλες- σε αυτό που εμείς δημιουργήσαμε ως προϋπόθεση για μια μετάβαση, όπως είπα, σε νέα πρότυπη ανάπτυξη:

  1. Η πρώτη ανατροπή αφορά στην ίδια την Αναπτυξιακή Στρατηγική. Την καταργείτε. Δεν αναφέρεται πουθενά. Δεν υπάρχει καν για εσάς Στρατηγική. Αυτό που υπάρχει είναι αυτό το οποίο συζητάμε εδώ, όπως αποσπασματικές ρυθμίσεις της μίας και της άλλης μορφής. Όμως, ποιοι είναι οι στόχοι και πώς θα πάμε σε αυτούς τους στόχους και ποιο είναι το εργαλείο το οποίο έχουμε να παρουσιάσουμε σε διεθνείς Οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ μας να συνεννοηθούμε κοκ; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, το έχετε ακυρώσει και στη θέση του βάζετε αυτή τη λογική των αποσπασματικών ρυθμίσεων.
  2. Δεύτερον, καταστρατηγείτε τη λογική και την έννοια των κινήτρων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα κίνητρα είναι δημόσιο χρήμα, είναι λεφτά των φορολογουμένων, τα οποία δίνονται σε εντελώς επιλεγμένους τομείς που δεν μπορούν μέσω των αγορών να αναπτυχθούν αλλά κρίνουμε ότι είναι εθνικό ή κοινωνικό συμφέρον αυτοί οι τομείς να αναπτυχθούν. Αυτοί είναι η λογική των κινήτρων. Εσείς διαλύετε αυτή τη λογική. Φτάνετε να δίνετε κίνητρα στον καθένα και σε αυτόν που κάνει μεταποίηση και σε αυτόν που κάνει εξόρυξη και σε αυτόν που θέλει να κάνει βιομηχανία και σε αυτόν που θέλει να κάνει οποιαδήποτε μορφή υπηρεσίας, ενδοστρεφή, με καμία εξωγένεια/εξωστρέφεια και τα λοιπά.

Εδώ τίθενται τεράστια πολιτικά θέματα. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό; Γιατί πρέπει να επιδοτηθούν, κύριε Υπουργέ, οι τουριστικές κατοικίες και όχι οι άλλες κατοικίες, δηλαδή ο ένας εργολάβος που κάνει κατοικίες «άλφα» αύριο, θα επιδοτείται και ο άλλος που θα κάνει «βήτα», δεν θα επιδοτείται;

Δεν μου λέτε, με την ευκαιρία, αυτές οι πονηρές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής επιτρέπουν και μέσα στο Ελληνικό να γίνουν κατοικίες, να τις επιδοτούμε; Αυτή είναι η μεγάλη επένδυση που θα έρθει από το εξωτερικό;

Η δομή του νομοσχεδίου δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση και σε βάθος αλλά μη νομίζετε ότι θα ψηφιστεί ο νόμος και θα ξεχαστεί, θα τον πάρουμε σημείο προς σημείο μαζί με τους φορείς της κοινωνίας που ενδιαφέρονται για κάτι πιο σοβαρό από αυτό που εσείς κάνετε.

  1. Τρίτον, έχουμε ως χώρα ένα δίλημμα από παλιά: θα πάμε σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή θα εξάγουμε αγροτικά προϊόντα χωρίς τυποποίηση; Θα εξάγουμε ελαφρά βιομηχανικά προϊόντα μόνο; Μπορούμε έτσι να αντέξουμε στο ευρώ ή θα πάμε σε ένα μοντέλο υψηλής προστιθέμενης αξίας, μια οικονομία βασισμένη στη γνώση που λέγαμε εμείς;

Αν θέλαμε το δεύτερο, σημαίνει ότι πρέπει να πάμε εκεί να στοχεύσουμε. Εμείς είχαμε δρομολογήσει μια διαδικασία να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο, εξωστρεφές. Εσείς το διαλύετε. Πάμε σε ένα ενδοστρεφές μοντέλο με υπηρεσίες και δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας χωρίς καμία διατηρησιμότητα και βιωσιμότητα.

  1. Το τέταρτο είναι η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, διότι όπως εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος στο έγγραφό της, επειδή η πολιτική σας δεν ανεβάζει την παραγωγικότητα, τα ελλείμματα παραγωγικότητας θα καλούνται οι εργαζόμενοι με την μείωση των μισθών να τα καλύπτουν.

Την εξωστρέφεια δεν θα την αναπτύξω λόγω χρόνου.

Επομένως, το νομοσχέδιό σας διαλύει ένα σύστημα το οποίο εμείς είχαμε διαμορφώσει για την μετάβαση της οικονομίας σε ένα μοντέλο βιώσιμης, σύγχρονης και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Οδηγείτε τη χώρα σε μια κατάσταση ανερμάτιστης οικονομικής δραστηριότητας. Αν υπάρξει  η όποια μεγέθυνση αυτή θα είναι πολύ πιο κάτω από το 4% που είχατε κάνει σημαία σας προεκλογικά. Είναι σαφές ότι δεν έχετε βγάλει μαθήματα από την κρίση. Είτε συνέβη η κρίση είτε χρεοκοπήσαμε ή όχι, δεν βλέπω σε κανένα σημείο εδώ να υπάρχει που να φανερώνει κάποια έγνοια μήπως αυτά που κάνουμε οδηγούν και πάλι εκεί.

 

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr