«Πέντε ανατροπές της ΝΔ μας επιστρέφουν στο παρελθόν»

Oμιλία στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα & άλλες διατάξεις».

Κύριε Γεωργιάδη, πρέπει να έχετε πολλούς και καλούς φίλους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Κάποιος μου είπε πριν: «Γιατί είπες “μπράβο” στον κ. Γεωργιάδη προχθές;». Εγώ δεν είπα «μπράβο». Εξέφρασα την ικανοποίησή μου, διότι ένα σχεδόν πλήρες νομοσχέδιο που είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα, ο κ. Γεωργιάδης το ενσωμάτωσε σε αυτό το νομοσχέδιο. Και θα εκφράσω την ικανοποίησή μου και όταν ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταϊκούρας φέρουν για ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο ήταν επίσης σχεδόν έτοιμο, αλλά δεν προλάβαμε εμείς να το φέρουμε προς ψήφιση.

Επειδή, λοιπόν, δημιουργούνται και εντυπώσεις, εγώ θα ήθελα να πω το εξής: Αυτό που έλειψε σε αυτή τη χώρα δεκαετίες τώρα δεν ήταν κάποια ακόμα αποσπασματικά μέτρα ή και κάποιες πελατειακές ρυθμίσεις, φωτογραφικές ή μη φωτογραφικές. Αυτό που έλειψε στη χώρα μας και ήταν και αιτία και παράγοντας της χρεωκοπίας ήταν η έλλειψη του σχεδιασμού της ανάπτυξης, η έλλειψη συγκροτημένης αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο πεδίο αυτό παρά τους περιορισμούς που είχαμε, μνημονιακούς και άλλους, η προηγούμενη Κυβέρνηση επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο απέναντι στο οποίο νιώθουμε και μια ευθύνη για το τι θα απογίνει.

  • Πρώτον, συγκροτήθηκε μια ολοκληρωμένη Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική μετά και από επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο.
  • Δεύτερον, ψηφίσαμε νέο Αναπτυξιακό Νόμο και νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
  • Τρίτον, είναι αυτή η δυνατότητα ύπαρξης πολυετών προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που ψηφίζεται τώρα.

Επίσης, είναι και η Αναπτυξιακή Τράπεζα και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου, είναι το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που, όπως είπα και πριν, υπάρχει σε εκκρεμότητα.

Αυτό το θεσμικό έργο έβαζε τις βάσεις για να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα  νέο παραγωγικό μοντέλο. Όλος ο κόσμος, καθώς και οι επενδυτές σας ρωτούν, όπως ρωτούσαν και εμάς, «ποιο είναι το παραγωγικό μέλλον της χώρας σας; Καλά, ο τουρισμός, αλλά εκτός του τουρισμού τι άλλο θέλετε να κάνετε; Πώς θα ενταχθείτε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση; Ποιες εξειδικεύσεις θέλατε να έχετε;». Όμως, δεν μιλώ για κάτι θεωρητικό ή αφηρημένο.

Με όσα μεσολάβησαν και με όσα συνεχίζουν να γίνονται με αυτό το νομοσχέδιο, έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κάτι από όλα αυτά τα οποία αφήσαμε να μείνει όρθιο. Μπορεί τυπικά να μείνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά έχω πειστεί ότι και αυτή θα την παγώσετε. Εάν διαψευσθώ, θα χαρώ και θα είμαστε εδώ να τα πούμε, διότι η λογική σας δεν είναι μια λογική [κάποιου] σχεδιασμού της ανάπτυξης. Εδώ βλέπουμε τι γίνεται Είστε σε μια λογική «ανάπτυξης» μέσω εξυπηρετήσεων. Όποιος θέλει κάτι το ζητάει και εφόσον ανήκει στη σφαίρα των δικών σας συμφερόντων και ενδιαφερόντων, κομματικών, πολιτικών και άλλων, μπαίνει μέσα σε αυτό. Έτσι, όμως, δεν γίνεται βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά  με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα, στο σύντομο χρόνο που έχω, να κάνω, είναι να ονομάσω, τουλάχιστον, διότι δεν μπορώ να τις αναλύσω, πέντε μεγάλες ανατροπές που επιφέρει το νομοσχέδιο αυτό -υπάρχουν και πολλές άλλες- σε αυτό που εμείς δημιουργήσαμε ως προϋπόθεση για μια μετάβαση, όπως είπα, σε νέα πρότυπη ανάπτυξη:

  1. Η πρώτη ανατροπή αφορά στην ίδια την Αναπτυξιακή Στρατηγική. Την καταργείτε. Δεν αναφέρεται πουθενά. Δεν υπάρχει καν για εσάς Στρατηγική. Αυτό που υπάρχει είναι αυτό το οποίο συζητάμε εδώ, όπως αποσπασματικές ρυθμίσεις της μίας και της άλλης μορφής. Όμως, ποιοι είναι οι στόχοι και πώς θα πάμε σε αυτούς τους στόχους και ποιο είναι το εργαλείο το οποίο έχουμε να παρουσιάσουμε σε διεθνείς Οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ μας να συνεννοηθούμε κοκ; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, το έχετε ακυρώσει και στη θέση του βάζετε αυτή τη λογική των αποσπασματικών ρυθμίσεων.
  2. Δεύτερον, καταστρατηγείτε τη λογική και την έννοια των κινήτρων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα κίνητρα είναι δημόσιο χρήμα, είναι λεφτά των φορολογουμένων, τα οποία δίνονται σε εντελώς επιλεγμένους τομείς που δεν μπορούν μέσω των αγορών να αναπτυχθούν αλλά κρίνουμε ότι είναι εθνικό ή κοινωνικό συμφέρον αυτοί οι τομείς να αναπτυχθούν. Αυτοί είναι η λογική των κινήτρων. Εσείς διαλύετε αυτή τη λογική. Φτάνετε να δίνετε κίνητρα στον καθένα και σε αυτόν που κάνει μεταποίηση και σε αυτόν που κάνει εξόρυξη και σε αυτόν που θέλει να κάνει βιομηχανία και σε αυτόν που θέλει να κάνει οποιαδήποτε μορφή υπηρεσίας, ενδοστρεφή, με καμία εξωγένεια/εξωστρέφεια και τα λοιπά.

Εδώ τίθενται τεράστια πολιτικά θέματα. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό; Γιατί πρέπει να επιδοτηθούν, κύριε Υπουργέ, οι τουριστικές κατοικίες και όχι οι άλλες κατοικίες, δηλαδή ο ένας εργολάβος που κάνει κατοικίες «άλφα» αύριο, θα επιδοτείται και ο άλλος που θα κάνει «βήτα», δεν θα επιδοτείται;

Δεν μου λέτε, με την ευκαιρία, αυτές οι πονηρές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής επιτρέπουν και μέσα στο Ελληνικό να γίνουν κατοικίες, να τις επιδοτούμε; Αυτή είναι η μεγάλη επένδυση που θα έρθει από το εξωτερικό;

Η δομή του νομοσχεδίου δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση και σε βάθος αλλά μη νομίζετε ότι θα ψηφιστεί ο νόμος και θα ξεχαστεί, θα τον πάρουμε σημείο προς σημείο μαζί με τους φορείς της κοινωνίας που ενδιαφέρονται για κάτι πιο σοβαρό από αυτό που εσείς κάνετε.

  1. Τρίτον, έχουμε ως χώρα ένα δίλημμα από παλιά: θα πάμε σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή θα εξάγουμε αγροτικά προϊόντα χωρίς τυποποίηση; Θα εξάγουμε ελαφρά βιομηχανικά προϊόντα μόνο; Μπορούμε έτσι να αντέξουμε στο ευρώ ή θα πάμε σε ένα μοντέλο υψηλής προστιθέμενης αξίας, μια οικονομία βασισμένη στη γνώση που λέγαμε εμείς;

Αν θέλαμε το δεύτερο, σημαίνει ότι πρέπει να πάμε εκεί να στοχεύσουμε. Εμείς είχαμε δρομολογήσει μια διαδικασία να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο, εξωστρεφές. Εσείς το διαλύετε. Πάμε σε ένα ενδοστρεφές μοντέλο με υπηρεσίες και δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας χωρίς καμία διατηρησιμότητα και βιωσιμότητα.

  1. Το τέταρτο είναι η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, διότι όπως εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος στο έγγραφό της, επειδή η πολιτική σας δεν ανεβάζει την παραγωγικότητα, τα ελλείμματα παραγωγικότητας θα καλούνται οι εργαζόμενοι με την μείωση των μισθών να τα καλύπτουν.

Την εξωστρέφεια δεν θα την αναπτύξω λόγω χρόνου.

Επομένως, το νομοσχέδιό σας διαλύει ένα σύστημα το οποίο εμείς είχαμε διαμορφώσει για την μετάβαση της οικονομίας σε ένα μοντέλο βιώσιμης, σύγχρονης και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Οδηγείτε τη χώρα σε μια κατάσταση ανερμάτιστης οικονομικής δραστηριότητας. Αν υπάρξει  η όποια μεγέθυνση αυτή θα είναι πολύ πιο κάτω από το 4% που είχατε κάνει σημαία σας προεκλογικά. Είναι σαφές ότι δεν έχετε βγάλει μαθήματα από την κρίση. Είτε συνέβη η κρίση είτε χρεοκοπήσαμε ή όχι, δεν βλέπω σε κανένα σημείο εδώ να υπάρχει που να φανερώνει κάποια έγνοια μήπως αυτά που κάνουμε οδηγούν και πάλι εκεί.

 

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr