«Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το χάος που επικρατεί εδώ και τρία 24ωρα»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στην εκπομπή «Εμείς… οι Άλλοι» του Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

 Σημεία από τη συνέντευξη

* Η πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

* Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί χάος από τον χιονιά. Πέρυσι με την «Μήδεια» είχαμε και πάλι μεγάλες καταστροφές, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 24ωρα, εγκλωβισμένους ανθρώπους, κ.ά.

* Η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί αν λάβει τα διδάγματα που πρέπει και να προβλέψει. Όπως από την περυσινή κακοκαιρία δεν έμαθε για τη φετινή. Όπως με την ενέργεια και την ακρίβεια. Που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν αποτελούσαν καν θέματα για εκείνη.

* Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε ένα παρωχημένο μοντέλο νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης, που ήταν «μόδα» τη δεκαετία του ’90, την εποχή της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον».

* Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, βασικών υποδομών, όπως στην ενέργεια, αφαιρούν εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής από το Δημόσιο, αλλά και εργαλεία παρέμβασής του σε καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε σήμερα με την ενεργειακή κρίση.

* Υπάρχουν τομείς δραστηριότητας της οικονομίας και της κοινωνίας που πρέπει να είναι υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

* Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν, αποφάσισε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να προστατεύσει τους καταναλωτές της εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε, αλλά δεν αποτιμώνται όλα στην τιμή μιας μετοχής.

* Και βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να ενδιαφέρεται μόνο για τα τιμήματα των παραχωρήσεων που κάνει. Είναι όμως στιγμές που πρωτεύον είναι το συμφέρον της κοινωνίας και όχι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

* Η ακρίβεια είναι κάτι πρόσκαιρο, όπως ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός; Δυστυχώς όχι, ήρθε για να μείνει. Πέρα από τις πρόσκαιρες αναταράξεις, υπάρχουν αιτίες που δείχνουν για μόνιμη τάση:

  • Η κλιματική αλλαγή και οι διαταραχές που προκαλεί.
  • Ο τρόπος που σχεδιάστηκε η -απαραίτητη- πράσινη μετάβαση, που μεταφέρει μεγάλα κόστη στις κοινωνίες.
  • Ο τρόπος που η Ευρώπη σχεδίασε την αγορά ενέργειας, βασισμένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα: αγορές, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματιστήρια ενέργειας. Χωρίς μακροχρόνιες συμβάσεις σταθερών τιμών ενέργειας, θα είμαστε διαρκώς ευάλωτοι ως οικονομίες και κοινωνίες.

* Μόνο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί αντιμετωπιστεί και βραχυπρόθεσμα, αλλά και ευρύτερα η ακρίβεια:

  • Αύξηση των εισοδημάτων, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής. Με αρχή από τον κατώτατο μισθό.
  • Ουσιαστική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και των ρυθμιστικών πολιτικών.
  • Επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης, που ούτως ή άλλως θα γίνει: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε σχεδιάσει για το 2028. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και εντελώς αυθαίρετα την έθεσε για το 2023. Άλλο ένα κρούσμα ανευθυνότητας, της οποίας τα αποτελέσματα βλέπουμε μπροστά μας.

* Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενέργεια, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και όχι πίσω μας, είναι κρίσιμο η κοινωνία να μην μένει αμέτοχη στα κέρδη και να πληρώνει μόνο το κόστος. Είναι κοινωνικά αναγκαίο, λοιπόν, η πράσινη μετάβαση να γίνει με τρόπους που και τα νοικοκυριά, οι δήμοι, οι κοινότητες κοκ να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας.

* Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο της ΝΔ , το βήμα μπροστά που κάναμε εμείς με τον Νόμο του 2016, με στόχο ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, υπονομεύεται από ένα πισωγύρισμα. Στις εποχές των αδιαφανών, χωρίς στόχους και κριτήρια, με εύνοια των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων, επιδοτήσεων.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,786

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Συνάντηση με συνταξιούχους στο Αιγάλεω ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @atsipras:Ο εφιάλτης τελειώνει. Το κράτος δικαίου επιστρέφει. Η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας. Το δίλημμα που θέτουμε στο… https://t.co/itvLOXkucD
RT @atsipras:Μας λένε πολλοί: Αφήστε τη Δημοκρατία και ασχοληθείτε με την οικονομία. Όμως χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία… https://t.co/xNOd94tZl9
RT @atsipras:Δημοκρατία ή εκτροπή; Δε θα απαντήσουν 156 βουλευτές, αλλά 10.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες. https://t.co/MoJIUWvIsR
RT @syriza_gr:.@atsipras: O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή - Να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές [Εισαγωγικές δηλώσει… https://t.co/84bJ9kFlmq
RT @atsipras:Δε θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή, ακόμη κι αν 156 βουλευτές τη νομιμοποίησαν. Ζητάμε ο λαός να είναι αυτός που θα… https://t.co/cOqvWp4izR

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr