«Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το χάος που επικρατεί εδώ και τρία 24ωρα»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στην εκπομπή «Εμείς… οι Άλλοι» του Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

 Σημεία από τη συνέντευξη

* Η πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

* Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί χάος από τον χιονιά. Πέρυσι με την «Μήδεια» είχαμε και πάλι μεγάλες καταστροφές, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 24ωρα, εγκλωβισμένους ανθρώπους, κ.ά.

* Η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί αν λάβει τα διδάγματα που πρέπει και να προβλέψει. Όπως από την περυσινή κακοκαιρία δεν έμαθε για τη φετινή. Όπως με την ενέργεια και την ακρίβεια. Που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν αποτελούσαν καν θέματα για εκείνη.

* Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε ένα παρωχημένο μοντέλο νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης, που ήταν «μόδα» τη δεκαετία του ’90, την εποχή της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον».

* Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, βασικών υποδομών, όπως στην ενέργεια, αφαιρούν εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής από το Δημόσιο, αλλά και εργαλεία παρέμβασής του σε καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε σήμερα με την ενεργειακή κρίση.

* Υπάρχουν τομείς δραστηριότητας της οικονομίας και της κοινωνίας που πρέπει να είναι υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

* Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν, αποφάσισε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να προστατεύσει τους καταναλωτές της εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε, αλλά δεν αποτιμώνται όλα στην τιμή μιας μετοχής.

* Και βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να ενδιαφέρεται μόνο για τα τιμήματα των παραχωρήσεων που κάνει. Είναι όμως στιγμές που πρωτεύον είναι το συμφέρον της κοινωνίας και όχι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

* Η ακρίβεια είναι κάτι πρόσκαιρο, όπως ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός; Δυστυχώς όχι, ήρθε για να μείνει. Πέρα από τις πρόσκαιρες αναταράξεις, υπάρχουν αιτίες που δείχνουν για μόνιμη τάση:

  • Η κλιματική αλλαγή και οι διαταραχές που προκαλεί.
  • Ο τρόπος που σχεδιάστηκε η -απαραίτητη- πράσινη μετάβαση, που μεταφέρει μεγάλα κόστη στις κοινωνίες.
  • Ο τρόπος που η Ευρώπη σχεδίασε την αγορά ενέργειας, βασισμένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα: αγορές, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματιστήρια ενέργειας. Χωρίς μακροχρόνιες συμβάσεις σταθερών τιμών ενέργειας, θα είμαστε διαρκώς ευάλωτοι ως οικονομίες και κοινωνίες.

* Μόνο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί αντιμετωπιστεί και βραχυπρόθεσμα, αλλά και ευρύτερα η ακρίβεια:

  • Αύξηση των εισοδημάτων, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής. Με αρχή από τον κατώτατο μισθό.
  • Ουσιαστική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και των ρυθμιστικών πολιτικών.
  • Επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης, που ούτως ή άλλως θα γίνει: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε σχεδιάσει για το 2028. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και εντελώς αυθαίρετα την έθεσε για το 2023. Άλλο ένα κρούσμα ανευθυνότητας, της οποίας τα αποτελέσματα βλέπουμε μπροστά μας.

* Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενέργεια, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και όχι πίσω μας, είναι κρίσιμο η κοινωνία να μην μένει αμέτοχη στα κέρδη και να πληρώνει μόνο το κόστος. Είναι κοινωνικά αναγκαίο, λοιπόν, η πράσινη μετάβαση να γίνει με τρόπους που και τα νοικοκυριά, οι δήμοι, οι κοινότητες κοκ να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας.

* Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο της ΝΔ , το βήμα μπροστά που κάναμε εμείς με τον Νόμο του 2016, με στόχο ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, υπονομεύεται από ένα πισωγύρισμα. Στις εποχές των αδιαφανών, χωρίς στόχους και κριτήρια, με εύνοια των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων, επιδοτήσεων.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,824

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr