«Αναγκαιότητα η προοδευτική αλλαγή στη χώρα»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022.

Το βίντεο της ομιλίας

Όλη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η βασική αντίφαση του Προϋπολογισμού που συζητούμε είναι ότι αν και αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας, προεξοφλεί τη θετική έκβαση των εξελίξεων στη πιο αισιόδοξη εκδοχή τους. Αποκρύβει, έτσι, προβλήματα, κινδύνους και απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο από εξωγενείς παράγοντες όσο και από την ίδια την κυβερνητική πολιτική. Κάποιες γενικόλογες προειδοποιήσεις του κ. Σταϊκούρα δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να μην έχει αντλήσει κανένα μάθημα από τη χρεοκοπία της χώρας και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός, ειδικά, δεν αναφέρεται καν σε αυτό το γεγονός. Σαν να μην υπήρξε, αφού για αυτόν όλα τα προβλήματα αρχίζουν το 2015. Έφτασε, μάλιστα, να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε στα Μνημόνια! Στο ίδιο τέμπο, ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το απόθεμα ρευστότητας, το οποίο μας κρατάει όρθιους. Φαίνεται πως όσο μεγαλύτερες είναι οι αποτυχίες της κυβέρνησης τόσο σε μεγαλύτερα ψέματα καταφεύγει.

Ο πρώτος κίνδυνος, λοιπόν, που αντιπροσωπεύει ο Προϋπολογισμός είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργεί σε μια εποχή που απαιτεί αυτογνωσία και αλήθειες και όχι ψεύτικες  ωραιοποιήσεις.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά στην εγκατάλειψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας στη τύχη τους. Η κυβέρνηση περικόπτει με μιας τις κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά 8,1 δισ. ευρώ χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων θα είναι άνιση. Η οριζόντια και απότομη περικοπή των ενισχύσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα ακρίβειας θα αφήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας εκτεθειμένα σε υποχρεώσεις στις οποίες δε θα μπορούν να ανταποκριθούν, ακόμη και σε κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η τρίτη απειλή κρύβεται στα χαρακτηριστικά που έχει η ανάκαμψη, για την οποία η κυβέρνηση τόσο έντονα πανηγυρίζει. Πρώτον, όπως είπαμε, είναι άνιση. Δεύτερον συνοδεύεται από διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και τα γνωστά δίδυμα ελλείμματα και τρίτον η βασική προωθητική της δύναμη είναι ο δανεισμός. Συνολικά, την τριετία 2020-2022 το εθνικό εισόδημα την χώρας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 22 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυτά που θα έχουμε δανειστεί θα είναι περισσότερα από όσα θα έχουμε παράγει.

Ο ολοένα και μεγαλύτερος δανεισμός δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Ούτε αρκούν ο τουρισμός και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να δώσουν στην οικονομία δυναμισμό, ανθεκτικότητα και προοπτική. Είναι αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος με σχέδιο, κοινωνική συμμετοχή, και δικαιοσύνη. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρόνιο πρόβλημα που ήταν και η ρίζα της χρεοκοπίας. Δεν είχαμε, ούτε έχουμε, ένα παραγωγικό σύστημα που να μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό και στο απαιτητικό πλαίσιο της ευρωζώνης χωρίς να παράγει κρίσεις, ελλείμματα και ανισότητες. Η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιχείρησε να βάλει τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης. Αντικατέστησε, μάλιστα, την Αναπτυξιακή Στρατηγική με μια έκθεση του κ. Πισσαρίδη, που η τύχη της αγνοείται και κανείς δεν τη θυμάται πια.

Η τέταρτη απειλή είναι ότι ο Προϋπολογισμός και γενικότερα η κυβερνητική πολιτική αναπαράγει τα παλιά ξεπερασμένα πελατειακά πρότυπα, μιας μη βιώσιμης, ενεργοβόρας και άνισης «ανάπτυξης». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει, ούτε μπορεί, να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο έτσι ώστε αυτό, να υπηρετεί τις ανάγκες της νέας γενιάς και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει ξεκάθαρα τους δεσμούς της με τα κατεστημένα συμφέροντα. Οι δε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες την κάνουν να πιστεύει ότι το νέο μπορεί να προκύψει αυτόματα από τις αγορές, χωρίς στοχευμένη δημόσια παρέμβαση.

Τα προβλήματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα που βαφτίζουν τη δεξιά πολιτική ως «προοδευτική». Για αυτό η κοινωνική δυσαρέσκεια διευρύνεται, το χρηματιστήριο καρκινοβατεί, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας καθυστερούν και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες έχουν ολοένα και περισσότερους αστερίσκους.

Ούτε όμως και η Σοσιαλδημοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε, έχει απαντήσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ευρώπη της λιτότητας και των ανισοτήτων είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης της Ουάσιγκτον, με την ενεργή συμβολή της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας βρίσκεται σε μια ευρεία προοδευτική κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Και κύριος εκφραστής αυτής της συμμαχίας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως υπάρχει χώρος και ρόλος για όσους επαναπροσδιορίζονται με βάση το μέλλον και όχι το παρελθόν, παίρνουν σαφή θέση στα διλήμματα της εποχής και τοποθετούνται έμπρακτα στην προοδευτική πλευρά της ιστορίας. Διότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, την πρόοδο και τη συντήρηση, όχι μόνο υπάρχει αλλά αποκτά στις μέρες μας πιο κρίσιμο περιεχόμενο. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, η απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, που είναι όρος για την οριστική εξάλειψη της πανδημίας σε όλο το κόσμο, μια νέα αντίληψη για το ρόλο της εργασίας στη δημιουργία του πλούτου, η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, ο ασφαλής και δίκαιος ενεργειακός και οικολογικός μετασχηματισμός, η καταπολέμηση παλιών και νέων ανισοτήτων και διακρίσεων είναι μερικές χαραμάδες ελπίδας και ορόσημα στη βάση των οποίων αναδιατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις και χαράζονται οι διαχωριστικές γραμμές.

Ο Προϋπολογισμός, με τις αβεβαιότητες και τις απειλές που εμπεριέχει, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η αναγκαία στροφή στην ελπίδα μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής αλλαγής.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr