Πώς παρουσίασε η ΕΡΤ τη συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στη ΝΕΤ, στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση”

EΡT. GR

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

 

O Γ. Δραγασάκης αναλύει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση ο Γιάννης Δραγασάκης. Το πρόγραμμα μας είναι μία διαδικασία, τόνισε ο υποψήφιος Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για αύξηση των φορολογικών εσόδων και υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τα μέτρα υλικής ανακούφισης για τους κάτω (ασθενέστερους) και σταθεροποίησης για την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Ανάγκη ισχυρού μετώπου εντός και εκτός Ελλάδας

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γ. Δραγασάκης, υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν όλοι αδύνατοι, δηλαδή να βρούμε συμμάχους και να δημιουργήσουμε ευρύτερα μέτωπα.

 

«Φταίμε εμείς για την κρίση, φταίμε για το ότι δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις, αλλά το φάρμακο αποδείχθηκε καταστροφικό» υπογράμμισε.

 

Το πρώτο που πρέπει να διεκδικήσουμε στην διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, είναι, η παραδοχή, ότι ερμηνεύτηκε λάθος η κρίση, και ιεραρχήθηκαν λάθος τα προβλήματα

 

Ερωτηθείς για τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών, υπογράμμισε, ότι αν συνεχιστεί, η πορεία αυτή, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.

 

Δεν μπορεί μία οικονομία σε ύφεση να παράγει πλούτο σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτή η πορεία που έχουμε τώρα μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ. Αν συνεχίσουμε έτσι θα αδειάσει η χώρα από ζεστό χρήμα».

 

Τρόποι αύξησης των εσόδων

 

Στον τομέα των εσόδων, ανέφερε τρεις τρόπους για την αύξησή τους.

 

Δεδομένου ότι δεν ξέρουμε τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, ο Γ. Δραγασάκης, πρότεινε το αμερικανικό σύστημα που συνδέει την υπηκόοτητα με τη φορολογία δηλαδή περιουσιολόγιο που να δηλώνεται η περιουσία του πολίτη εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, πχ για εφοπλιστές και στην ανάγκη δημιουργίας ενός εισπρακτικού μηχανισμού που δεν έχουμε.

 

Υπογράμμισε ότι ο πλούτος είναι κινητός και ακίνητος, διευκρίνισε ωστόσο,  ότι μπορεί κάποιος να έχει ένα σπίτι αλλά ταυτόχρονα να είναι και άνεργος, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

 

Όσον αφορά στα χαράτσια, σημείωσε ότι πρώτος πολιτικός στόχος είναι να μην υπάρξει κανένα άλλο βάρος και να υπάρξουν προσπάθειες ανακούφισης, για το κάτω στρώμα της κοινωνίας που έχει συντριβεί.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει διαπραγμάτευση ώστε ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ να γίνει πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας.

 

Ο κ. Δραγασάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις νέου τύπου.

 

Πρέπει και μεις να δούμε ότι έχουμε πρόβλημα ζήσαμε τον καπιταλισμό του εύκολου κέρδους πρέπει να ανασυγκροτηθούμε υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις ούτε από έξω ούτε από πάνω.

 

Οι μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε γίνονται από μέσα και από τα κάτω, πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνει μία ειρηνική επανάσταση στην Ελλάδα.

 

Όσο για τις απολύσεις των 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, σημείωσε ότι αυτό «δεν μας λύνει το πρόβλημα».

 

Θα ενοχοποιήσουμε δηλαδή, όποιον ακολουθούσε ως τώρα το μοντέλο που έχει καταρρεύσει αναρωτήθηκε.

 

Ερωτηθείς για το ποιος θα τραβήξει το κάρο της οικονομίας, ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας, ανέφερε όλοι οι τομείς έχουν ρόλο να παίξουν και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος.

 

Παρατήρησε επίσης ότι η κρίση είναι και κρίση των εργαλείων της πολιτικής.

 

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τα μέτρα υλικής ανακούφισης για τους κάτω και σταθεροποίησης για την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Θα πρέπει, σημείωσε, να επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα και να πληρώνει ο κάθε Έλληνας σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν κοστολογηθεί όλα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα και δεν ξέρουμε ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις του κράτους

 

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσε ότι το πρώτο είναι να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.

 

Οι άμεσοι στόχοι είναι αμυντικοί, συμπλήρωσε, ότι πρώτος στόχος είναι «πώς να ανακόψω τον κατήφορο και στη βάση αυτή θα δω τι μπορώ να δώσω».

 

Ο Γ. Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι «δεν θα κάνουμε κάτι να προκαλέσουμε εμείς τη διακοπή» και υπογράμμισε ότι υπάρχουν επιχειρήματα και όπλα, αλλά πρέπει να εργαστούμε για να τα αναδείξουμε.

 

Ο Γ. Δραγασάκης, χαρακτήρισε το θέμα με τα δάνεια των πολιτών, θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να είμαστε κοινωνία περιορισμένης ευθύνης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ρύθμισης χρεών.

 

Πρόσθεσε, όμως ότι μετά θα πρέπει να δούμε πώς θα σώσουμε τις τράπεζες, που είναι τα ταμεία της κοινωνίας, και αυτό θα αντιμετωπιστεί, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr