Συνέντευξη στον γερμανικό τύπο (Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες: Berliner-Zeitung & Frankfurter Rundschau): “Η ελπίδα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ”

                       

Κύριε Δραγασάκη, στη Γερμανία θεωρούν πολλοί το κόμμα σας, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη. Έχουν δίκιο;

Όχι αυτή είναι μια εντελώς αντεστραμμένη εικόνα σε σχέση με την πραγματικότητα.  Η Ευρώπη ζει ήδη μια κρίση και η ελληνική οικονομία κινείται σε μια πορεία καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο αλλά την ελπίδα ότι η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πρόσφατα: «Δεν ξέρω τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ». Πώς θέλετε να επιλύσετε την κρίση;

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει τέλος σ’ ένα δικομματικό σύστημα όπου το κόμμα του κ. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ μονοπωλούν την εξουσία επί 40 έτη. Είναι το σύστημα που ευθύνεται για την κρίση, την άδικη φορολογία, την κακή λειτουργία του κράτους, τη διάχυτη διαφθορά και την κρίση αξιοπιστίας που υπάρχει στις σχέσεις της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εν ολίγοις, θέλετε να πάρετε την εξουσία. Και μετά τι;

Έχουμε ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε όλους αυτούς τους τομείς με τρόπο που να ανακουφισθούν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα και να αναζωογονηθεί η ελπίδα στην κοινωνία. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση του χρέους, αν και εδώ θα απαιτηθούν και άλλα βήματα.  

Εν μέσω οικονομικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους, μείωση του ΦΠΑ κ.λπ. Πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η  προοπτική. Οι άμεσοι στόχοι μας είναι μάλλον αμυντικοί. Δεν θέλουμε άλλα βάρη για τους φτωχούς. Δεν θέλουμε άλλη ανασφάλεια για τα μεσαία στρώματα. Δεν θέλουμε άλλη ύφεση. Θέλουμε μια νέα πορεία, και υπάρχουν δυνατότητες γι’ αυτό. Τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα είναι το 31% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη είναι 38%. Με το πρόγραμμά μας θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα κατά 4 μονάδες σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτό θα επέτρεπε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με όρους δικαιοσύνης. Με την ανεξέλεγκτη ύφεση που έχουμε σήμερα, αυτό είναι δύσκολο. Αν όμως βοηθηθούμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, ένας τέτοιος στόχος είναι απόλυτα εφικτός.

Η Γερμανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν δώσει ήδη αρκετά;

Η σημερινή πολιτική αυξάνει συνεχώς την ανάγκη για ξένη βοήθεια. Διότι, λόγω της ύφεσης, το χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και διότι, λόγω της ανασφάλειας, οι ελληνικές καταθέσεις φεύγουν στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το καθεστώς της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

Η δική μας πολιτική αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από ξένη βοήθεια. Αν υπήρχε ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, μεγάλο μέρος  των καταθέσεων θα επέστρεφε στις τράπεζες. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η δημιουργία ρεαλιστικών προοπτικών εξόδου από την κρίση θα βελτίωναν επίσης την κατάσταση. Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να ρίχνουν χρήματα σε ένα άδειο βαρέλι μόνο και μόνο για να διασωθούν οι τράπεζες.     

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αν το κάνετε αυτό, πώς θα μπορέσετε να ξαναδανειστείτε χρήματα από τις αγορές;

Μιλάμε για συμφωνημένο μορατόριουμ και όχι για μονομερή απόφαση. Από τώρα ως το 2020 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μόνο για τόκους 110 δις ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν έχουμε ανάπτυξη; Και πώς να έχουμε ανάπτυξη αν ό,τι έχουμε πρέπει να δίνεται πρώτα για τόκους; Πώς να πετύχουμε ταυτόχρονα και μηδενισμό του ελλείμματος και πληρωμή των τόκων και ανάπτυξη; Η εξίσωση είναι άλυτη. Αν δεν υπάρξει μια γενικότερη ευρωπαϊκή ρύθμιση, τότε μια ρεαλιστική μεταβατική λύση είναι να υπάρξει μια συμφωνημένη αναστολή πληρωμών, να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις στις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη, και, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί, να ρυθμίσουμε συνολικά το χρέος και άλλες εκκρεμότητες.

Θέλετε να επιτύχετε την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Συγχρόνως όμως το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα…

Σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κατά 20% – 25% με παράγοντες σχετικούς με την εργασία και κατά 75% – 80% με «διαρθρωτικούς παράγοντες». Ακριβώς γι’ αυτό, συνθλίβοντας τους μισθούς, καταστρέφουμε την οικονομία χωρίς να αυξάνουμε ουσιωδώς τις εξαγωγές. Πρέπει να στραφούμε λοιπόν στους διαρθρωτικούς παράγοντες και, ειδικά στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό.

Μέχρι τώρα η κρίση αντιμετωπίσθηκε με λιτότητα και νέα δάνεια. Είναι σαν να δίνει κάποιος σε ένα υπερχρεωμένο άνεργο περισσότερα δάνεια αντί να τον βοηθήσει να βρει δουλειά. Οι όροι με τους οποίους δόθηκε βοήθεια ήταν τέτοιοι που η κρίση έγινε χειρότερη. Το φάρμακο αποδείχθηκε χειρότερο από την αρρώστια. Για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει να εξαλείψουμε πρώτα τους παράγοντες που δημιουργούν ύφεση, και η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των μέτρων λιτότητας. Συγχρόνως όμως η Ευρώπη απειλεί πως, αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια, η Αθήνα δεν πρόκειται να πάρει άλλα χρήματα.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν δίνουν λύσεις. Λύση μπορεί να δώσει μόνον ο ειλικρινής διάλογος.

Μπορείτε να ρισκάρετε μια διακοπή της χρηματοδότησης;

Εξαρτάται τι εννοούμε «όρους». Αν εννοούν τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, τότε επιμένω ότι η σημερινή πολιτική ενέχει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της πλήρους περιθωριοποίησής της ακόμη και της εξόδου από το ευρώ, αφού δεν θα μπορεί ούτε το 2020 να είναι συνεπής με τους κοινούς κανόνες.

Αν με τη λέξη «όρους» εννοούμε ακριβώς το σεβασμό των κοινών κανόνων, εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Αλλά αυτό δεν γίνεται με τη σημερινή πολιτική.

Αν διακοπεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα στη χρεοκοπία και θα αναγκαστεί πιθανότατα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Συνιστά κάτι τέτοιο μια επιλογή;

Όχι, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας. Εμείς δεν είμαστε ούτε αντι-ευρωπαϊκό ούτε φιλο-ευρωπαϊκό, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα. Θεωρούμε τη χώρα μας μέρος της Ευρώπης, της καρδιάς της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας, την αξιοπρέπεια του λαού μας και τη δυνατότητα της οικονομίας μας να σταθεί ισότιμα μέσα στο ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην είχε μπει στο ευρώ. Και ίσως δεν έπρεπε να είχε μπει με τον τρόπο που μπήκε. Τώρα όμως μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.

 Αυτό δεν είναι βέβαιο. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν.

Οι επιλογές είναι δύο: είτε η Ελλάδα θα γίνει τελικά ένα θετικό παράδειγμα είτε θα γίνει η κατάρα της Ευρώπης. Εμείς θέλουμε να εργασθούμε για το πρώτο σενάριο.

 

————————————————-

Τα links των εφημερίδων που δημοσιεήτηκε η συνέντευξη είναι:

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr