Συνέντευξη στον γερμανικό τύπο (Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες: Berliner-Zeitung & Frankfurter Rundschau): “Η ελπίδα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ”

                       

Κύριε Δραγασάκη, στη Γερμανία θεωρούν πολλοί το κόμμα σας, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη. Έχουν δίκιο;

Όχι αυτή είναι μια εντελώς αντεστραμμένη εικόνα σε σχέση με την πραγματικότητα.  Η Ευρώπη ζει ήδη μια κρίση και η ελληνική οικονομία κινείται σε μια πορεία καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο αλλά την ελπίδα ότι η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πρόσφατα: «Δεν ξέρω τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ». Πώς θέλετε να επιλύσετε την κρίση;

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει τέλος σ’ ένα δικομματικό σύστημα όπου το κόμμα του κ. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ μονοπωλούν την εξουσία επί 40 έτη. Είναι το σύστημα που ευθύνεται για την κρίση, την άδικη φορολογία, την κακή λειτουργία του κράτους, τη διάχυτη διαφθορά και την κρίση αξιοπιστίας που υπάρχει στις σχέσεις της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εν ολίγοις, θέλετε να πάρετε την εξουσία. Και μετά τι;

Έχουμε ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε όλους αυτούς τους τομείς με τρόπο που να ανακουφισθούν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα και να αναζωογονηθεί η ελπίδα στην κοινωνία. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση του χρέους, αν και εδώ θα απαιτηθούν και άλλα βήματα.  

Εν μέσω οικονομικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους, μείωση του ΦΠΑ κ.λπ. Πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η  προοπτική. Οι άμεσοι στόχοι μας είναι μάλλον αμυντικοί. Δεν θέλουμε άλλα βάρη για τους φτωχούς. Δεν θέλουμε άλλη ανασφάλεια για τα μεσαία στρώματα. Δεν θέλουμε άλλη ύφεση. Θέλουμε μια νέα πορεία, και υπάρχουν δυνατότητες γι’ αυτό. Τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα είναι το 31% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη είναι 38%. Με το πρόγραμμά μας θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα κατά 4 μονάδες σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτό θα επέτρεπε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με όρους δικαιοσύνης. Με την ανεξέλεγκτη ύφεση που έχουμε σήμερα, αυτό είναι δύσκολο. Αν όμως βοηθηθούμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, ένας τέτοιος στόχος είναι απόλυτα εφικτός.

Η Γερμανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν δώσει ήδη αρκετά;

Η σημερινή πολιτική αυξάνει συνεχώς την ανάγκη για ξένη βοήθεια. Διότι, λόγω της ύφεσης, το χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και διότι, λόγω της ανασφάλειας, οι ελληνικές καταθέσεις φεύγουν στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το καθεστώς της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

Η δική μας πολιτική αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από ξένη βοήθεια. Αν υπήρχε ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, μεγάλο μέρος  των καταθέσεων θα επέστρεφε στις τράπεζες. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η δημιουργία ρεαλιστικών προοπτικών εξόδου από την κρίση θα βελτίωναν επίσης την κατάσταση. Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να ρίχνουν χρήματα σε ένα άδειο βαρέλι μόνο και μόνο για να διασωθούν οι τράπεζες.     

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αν το κάνετε αυτό, πώς θα μπορέσετε να ξαναδανειστείτε χρήματα από τις αγορές;

Μιλάμε για συμφωνημένο μορατόριουμ και όχι για μονομερή απόφαση. Από τώρα ως το 2020 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μόνο για τόκους 110 δις ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν έχουμε ανάπτυξη; Και πώς να έχουμε ανάπτυξη αν ό,τι έχουμε πρέπει να δίνεται πρώτα για τόκους; Πώς να πετύχουμε ταυτόχρονα και μηδενισμό του ελλείμματος και πληρωμή των τόκων και ανάπτυξη; Η εξίσωση είναι άλυτη. Αν δεν υπάρξει μια γενικότερη ευρωπαϊκή ρύθμιση, τότε μια ρεαλιστική μεταβατική λύση είναι να υπάρξει μια συμφωνημένη αναστολή πληρωμών, να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις στις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη, και, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί, να ρυθμίσουμε συνολικά το χρέος και άλλες εκκρεμότητες.

Θέλετε να επιτύχετε την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Συγχρόνως όμως το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα…

Σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κατά 20% – 25% με παράγοντες σχετικούς με την εργασία και κατά 75% – 80% με «διαρθρωτικούς παράγοντες». Ακριβώς γι’ αυτό, συνθλίβοντας τους μισθούς, καταστρέφουμε την οικονομία χωρίς να αυξάνουμε ουσιωδώς τις εξαγωγές. Πρέπει να στραφούμε λοιπόν στους διαρθρωτικούς παράγοντες και, ειδικά στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό.

Μέχρι τώρα η κρίση αντιμετωπίσθηκε με λιτότητα και νέα δάνεια. Είναι σαν να δίνει κάποιος σε ένα υπερχρεωμένο άνεργο περισσότερα δάνεια αντί να τον βοηθήσει να βρει δουλειά. Οι όροι με τους οποίους δόθηκε βοήθεια ήταν τέτοιοι που η κρίση έγινε χειρότερη. Το φάρμακο αποδείχθηκε χειρότερο από την αρρώστια. Για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει να εξαλείψουμε πρώτα τους παράγοντες που δημιουργούν ύφεση, και η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των μέτρων λιτότητας. Συγχρόνως όμως η Ευρώπη απειλεί πως, αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια, η Αθήνα δεν πρόκειται να πάρει άλλα χρήματα.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν δίνουν λύσεις. Λύση μπορεί να δώσει μόνον ο ειλικρινής διάλογος.

Μπορείτε να ρισκάρετε μια διακοπή της χρηματοδότησης;

Εξαρτάται τι εννοούμε «όρους». Αν εννοούν τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, τότε επιμένω ότι η σημερινή πολιτική ενέχει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της πλήρους περιθωριοποίησής της ακόμη και της εξόδου από το ευρώ, αφού δεν θα μπορεί ούτε το 2020 να είναι συνεπής με τους κοινούς κανόνες.

Αν με τη λέξη «όρους» εννοούμε ακριβώς το σεβασμό των κοινών κανόνων, εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Αλλά αυτό δεν γίνεται με τη σημερινή πολιτική.

Αν διακοπεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα στη χρεοκοπία και θα αναγκαστεί πιθανότατα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Συνιστά κάτι τέτοιο μια επιλογή;

Όχι, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας. Εμείς δεν είμαστε ούτε αντι-ευρωπαϊκό ούτε φιλο-ευρωπαϊκό, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα. Θεωρούμε τη χώρα μας μέρος της Ευρώπης, της καρδιάς της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας, την αξιοπρέπεια του λαού μας και τη δυνατότητα της οικονομίας μας να σταθεί ισότιμα μέσα στο ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην είχε μπει στο ευρώ. Και ίσως δεν έπρεπε να είχε μπει με τον τρόπο που μπήκε. Τώρα όμως μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.

 Αυτό δεν είναι βέβαιο. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν.

Οι επιλογές είναι δύο: είτε η Ελλάδα θα γίνει τελικά ένα θετικό παράδειγμα είτε θα γίνει η κατάρα της Ευρώπης. Εμείς θέλουμε να εργασθούμε για το πρώτο σενάριο.

 

————————————————-

Τα links των εφημερίδων που δημοσιεήτηκε η συνέντευξη είναι:

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr