«Πρωτοβουλία δημοκρατικής ευθύνης η πρόταση δυσπιστίας»

Ομιλία του Βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών Γιάννη Δραγασάκη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά της κυβέρνησης.

Το βίντεο της ομιλίας

 

Όλη η ομιλία

Πρόταση δυσπιστίας: Γιατί τώρα

Η πρόταση δυσπιστίας δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια και τις αναλύσεις που προβάλλονται από τη κυβέρνηση και μερίδα των φιλοκυβερνητικών Μέσων ενημέρωσης.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπηρετεί σκοπιμότητες. Υπηρετεί ανάγκες της κοινωνίας, είναι πράξη πολιτικής δημοκρατικής ευθύνης. Η ίδια ευθύνη που έκανε  τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διατυπώνει πριν από δυο χρόνια  προτάσεις συνεργασίας για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, τον κάνει σήμερα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας.

Έχουμε χρέος να προειδοποιήσουμε και να καλέσουμε τον λαό να βάλει τέλος σε μια ανίκανη κυβέρνηση και σε μια επικίνδυνη για την κοινωνία πολιτική. Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, και να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας, βρήκε απήχηση στην κοινωνία και σε όλη την αντιπολίτευση. Και αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όλοι εκείνοι οι σεναριογράφοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τώρα σε αυτό το ώριμο και αναγκαίο βήμα;

Πρωτοβουλία-ανταπόκριση στο κοινό αίσθημα

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ενόχλησε ακριβώς γιατί είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κοινό αίσθημα. Αίσθημα που αρχίζει από την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια και φτάνει έως την οργή και την αγανάκτηση.

Είναι η μομφή της κοινωνίας για την οικτρή αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα:

  • Στο μέτωπο της πανδημίας με τους 23.000 και πλέον θανάτους, τους περισσότερους αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.
  • Στο μέτωπο της ακρίβειας με την τιμή του ρεύματος να είναι η πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη.
  • Στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών με αποκορύφωνα την πλήρη αποτυχία στην αντιμετώπιση του τελευταίου ισχυρού, αλλά όχι απρόβλεπτου χιονιά.
  • Στο μέτωπο των δικαιωμάτων και τη λειτουργία της δημοκρατίας με την πρωτοφανή αδιαφάνεια και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση προσφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή.

Μομφή για το παρόν, προειδοποίηση για το μέλλον

Η πρόταση δυσπιστίας δεν  αποτελεί μόνο την αναγκαία  μομφή για ό,τι έχει ήδη συμβεί. Αποτελεί και μια ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον. Κι εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

τα προβλήματα του αύριο δεν θα είναι μια γραμμική προέκταση των προβλημάτων του σήμερα. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και συχνά εκθετικές. Διότι ζούμε  μια εποχή πολλαπλών κρίσεων που εκφράζουν την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Τα προβλήματα επιβάλλουν υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και σχεδιασμού και ένα κλίμα πολιτικού διαλόγου που αυτή η κυβέρνηση διαρκώς δυναμιτίζει.

Και αυτό είναι ανάγκη της χώρας, απαίτηση της κοινωνίας και όχι μια θέση στενά κομματική. Αφορούν, οι προκλήσεις αυτές, όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις κοινωνικές και τις οικονομικές. Έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι μέσα σε αυτή τη γενική ρευστότητα,  «ροκανίζοντας» το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης και ένα ακόμη ΕΣΠΑ θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον.

Ο χιονιάς τελειώνει αλλά, η κλιματική κρίση προειδοποιεί ότι, χιονιάδες και άλλα φυσικά φαινόμενα θα ακολουθήσουν πιο συχνά και πιο έντονα. Αυτή η πανδημία θα τελειώσει. Αλλά οι ειδήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενες μπορεί να είναι χειρότερες. Το κύμα ακρίβειας ήρθε για να μείνει. Και πυροδοτεί ήδη ένα νέο κύκλο λιτότητας και φτωχοποίησης, που απειλεί, όχι μόνο τα πιο ευάλωτα, αλλά και τα μεσαία στρώματα. Και ο Πρωθυπουργός παραπλανά, εξαγγέλλοντας μάταια κάθε τόσο το τέλος  της ακρίβειας.

Δύναμης καταστροφής η σημερινή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί, αλλά ακυρώνει και καταστρέφει ό,τι παρέλαβε:

  • Εγκατέλειψε τη προηγούμενη αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπούσε στη παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και την αντικατέστησε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν την ανασφάλεια και τις ανισότητες.
  • Εγκατέλειψε τα πορίσματα επιστημόνων διεθνούς κύρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τα βήματα που είχαν γίνει για μια ισχυρή και σύγχρονη πολιτική προστασία και τα αντικατέστησε με το «χάος των άριστων»
  • Εγκατέλειψε το διαμορφωμένο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και εξάγγειλε χωρίς μελέτη, ανεύθυνα, τον άμεσο παροπλισμό των λιγνιτικών μονάδων. Και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες.
  • Εγκατέλειψε το σχεδιασμό για τον ΑΔΜΗΕ και προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις δείχνοντας πως ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι σε  κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ενέργεια,  η δημόσια παρουσία  είναι  προϋπόθεση ασφάλειας, ότι το αποτελεσματικό δημοκρατικό,  κοινωνικό και αναπτυξιακό  κράτος είναι προϋπόθεση ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Ανεμελιά, αλαζονεία, ταξικότητα, μεροληψία

Πιστεύει κανείς πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα αύριο; Αυτή η  κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία θέληση ή ικανότητα μάθησης. Δεν αναγνωρίζει  καν τα προβλήματα. Αρνείται την όποια κριτική, προστατευμένη στη γυάλινη επικοινωνιακή σφαίρα της.

Κάθε μέρα η πολιτική της γίνεται πιο ταξική, πιο μεροληπτική και η στάση της γίνεται πιο αλαζονική πιο ανέμελη, αδιάφορη. Και αυτό το μετέδωσε παντού. Έγινε το πνεύμα και το νεύμα του κράτους. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι τόσες ανεπάρκειες και προκλητικές συμπεριφορές, σε όλα τα επίπεδα από το Μαξίμου, ως τα υπουργεία και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η χώρα χρειάζεται νέα αρχή

Χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην πολιτική που γεννά ανασφάλεια, όχι μόνο στους πιο ευάλωτους, αλλά και στην πραγματική μεσαία τάξη. Στην πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς, αφήνει απροστάτευτο το εισόδημα από την ακρίβεια, αποδιοργανώνει το κράτος, μεταφέρει τον πλούτο στους ισχυρούς και διαμορφώνει συνθήκες στεγαστικής κρίσης στους νέους και τις οικογένειες.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Με οδηγό τις ανάγκες της κοινωνίας, πίστη στις δυνατότητές μας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος,  και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολλών. Και αυτό προϋποθέτει, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και μια νέα αρχή.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,824

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr