«Με την πολιτική της κυβέρνησης επιστρέφουν τα φαντάσματα του παρελθόντος»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.

 

Η εκτίμησή σας για την οικονομική κατάσταση ποια είναι; Προοπτικές θετικές βλέπετε ή επιστροφή στα μνημονιακά έτη;

Ευτυχώς μας θωρακίζει, ως ένα βαθμό, η ρύθμιση του χρέους που είχε πετύχει η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το απόθεμα ρευστότητας που είχε δημιουργήσει, το γνωστό «μαξιλάρι». Όμως, όσο το παραγωγικό μοντέλο παράγει ελλείμματα και ανισότητες, όσο, δηλαδή, δεν αντιμετωπίζουμε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη χρεωκοπία και τα μνημόνια, ο κίνδυνος να επιστρέψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος υπό τη μια ή την άλλη μορφή παραμένει ενεργός. Θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε σε «πορτοκαλί» ζώνη, κυρίως γιατί η κυβέρνηση στερείται αναπτυξιακής στρατηγικής για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, στρέφεται ολοταχώς σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, και η χώρα καθίσταται πιο ευάλωτη σε δυσμενείς διεθνείς  αναταράξεις. Αυτό αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, η σφοδρότητα της ακρίβειας στη χώρα μας, η επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων και η ανησυχητική άνοδος των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο διάστημα.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα, η αναβάθμιση της εργασίας και της θέσης των εργαζομένων, το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Αυτό που βλέπουμε από την άλλη πλευρά είναι μια κυβέρνηση εκτός εποχής, προσκολλημένη σε ξεπερασμένα νεοφιλελεύθερα δόγματα, με ταξική μεροληψία στο τρόπο για παράδειγμα που ιεραρχεί τις φοροελαφρυνσεις, με μια λογική «ανεμελιάς» για το αύριο, αδιαφορίας για τους «άλλους».

Έχουμε ένα καινούριο κεντρικό πρόβλημα: τον «κορονο-πληθωρισμό». Πώς αντιμετωπίζεται άμεσα;

Δεν πρόκειται μόνο για κορονο- πληθωρισμό αλλά και για γεοπολιτικο-πληθωρισμό, και για  κερδο- πληθωρισμό. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός έχει σχεδιαστεί με κίνητρο το κέρδος και μέσο τις αγοραίες τιμές και τους φόρους  καθιστά την ακρίβεια διαρκές πρόβλημα. Αν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή της κοινωνίας και οι καταναλωτές είχαν τις προϋποθέσεις να ήταν ταυτόχρονα και παραγωγοί ενέργειας, οι συνέπειες θα ήταν ηπιότερες. Άμεσα απαιτούνται στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, έλεγχος στις αγορές, επαρκής αύξηση των μισθών και βέβαια ειρήνη και συλλογική ασφάλεια για όλους στην Ευρώπη. Μεσομακροπρόθεσμα είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ο επανασχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης με όρους δικαιοσύνης, μακροχρόνιων συμβάσεων και δημόσιων πολιτικών.

Μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση προς το καλύτερο του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.;

Εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποια βήματα αλλά θα είναι πίσω από τις ανάγκες της Ευρώπης και ειδικότερα τις δικές μας ανάγκες. Για αυτό χρειάζεται κτίσιμο συμμαχιών για αποφασιστικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν την ανάκαμψη και θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις με ορούς μείωσης των ανισοτήτων και των αποκλίσεων. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει άβουλη και παθητική και σ αυτό το τομέα.

Πολλοί λένε ό,τι η ακρίβεια είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις…

Πράγματι και δεν είναι μόνο η ακρίβεια αλλά οι νέες κοινωνικές ανισότητες που κυοφορούνται. Ενώ η τάση της ακρίβειας είναι ανοδική, η εξέλιξη των πραγματικών μισθών είναι αρνητική. Κι ενώ η τάση των κερδών, κυρίως της περιουσίας και του real estate, είναι ανοδική η δυνατότητα απόκτησης ή και ενοικίασης στέγης γίνεται όλο πιο δύσκολη. Γύρω από αυτούς τους δυο πόλους, την επιβίωση και τη διαβίωση, τείνουν να  διαμορφωθούν εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακροδεξιά να τις εκμεταλλευτεί. Η διέξοδος πρέπει να είναι δημοκρατική και να τη δώσει η κοινωνία και όχι ξένα ή εγχώρια παράκεντρα.

Εσείς ποτέ περιμένετε εκλογές; Είστε έτοιμοι; Ρωτώ γιατί πολλοί λένε ότι δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ…

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές το δίλημμα το έχει τελικά ο κ Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, όποτε και αν γίνουν. Και ζητάμε να γίνουν το συντομότερο γιατί η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ούτε νέα παιγνίδια με τους εκλογικούς νόμους.

Σε ότι αφορά την πειθώ το θέμα δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ζούμε μια συνθήκη που η κοινωνία ούτε πείθεται ούτε ενθουσιάζεται εύκολα. Κι αυτό έχει να κάνει με την πολλαπλή κρίση που βιώνει και την αίσθηση των περιορισμών.  Γι αυτό και η απάντηση δεν βρίσκεται σε μεθόδους πολιτικού μάρκετιγκ ούτε σε κατάχρηση της επικοινωνίας όπως επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης αλλά στην προοδευτική ανακατεύθυνση της πολιτικής προς μια συμπεριληπτική ανάπτυξη και στην επανασύνδεση της πολιτικής με την κοινωνία. Και αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει και μπορεί να πρωτοπορήσει.

Εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση, προτάσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Εφικτό να προχωρήσουν; Μήπως τείνει να γίνει αρχηγικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Όπως υπαινίχτηκα ήδη ζούμε μια παρατεταμένη απαξίωση αν όχι κρίση του κομματικού φαινομένου. Γι αυτό θεωρώ θετική την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων καθώς δεν αφορά μόνο τα κόμματα αλλά και τη λειτουργία της ιδίας της δημοκρατίας. Η πρόταση του προέδρου μονοπωλεί όντως τη συζήτηση αλλά σημασία έχει το σύνολο των αλλαγών που θα ψηφιστούν να οδηγεί σε  ένα κόμμα πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, ανοιχτό στη κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τον αρχηγισμό, αυτός προκύπτει ως ανάγκη σε κόμματα με χαμηλή εσωτερική συνοχή και μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις. Άρα η απάντηση και στο θέμα αυτό είναι η εσωτερική δημοκρατία, η συλλογικότητα και η λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του. Και καθώς ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής για το Καταστατικό πρέπει να σας πω ότι η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής περιλαμβάνει ένα σύνολο καινοτόμων προτάσεων προς αυτή τη κατεύθυνση που ελπίζω να υιοθετηθούν και να γίνουν πράξη.

Φοβάστε μήπως ο προσυνεδριακός διάλογος εξελιχθεί σε μάχη μηχανισμών που απωθεί ψηφοφόρους;

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασφαλώς συνυπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, αισθητικές και πολιτισμικές παραδόσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά σχέδια όπως στο παρελθόν.  Όλα τα εισηγητικά κείμενα του συνέδριου είναι κοινής αποδοχής. Και όλα είναι αποτέλεσμα της θετικής συμβολής όλων των δυνάμεων του κόμματος. Αυτά είναι πολύ θετικές προϋποθέσεις για ένα συνέδριο σταθμό, για ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό κόμμα των μελών, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και πυλώνα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr