Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ma Kai, είχε σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Yπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Πρέσβης, Διευθυντής της Β5 Δ/νσης του ΥΠΕΞ για Δ.Ο.Σ. με χώρες Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Υποσαχαρικής Αφρικής και Ασίας, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) Δημήτρης Κοντοφάκας, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Νικολακάκης.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε την αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη Στρατηγική Εταιρική Σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η Κίνα, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε έναν πολύ σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, που εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, στοχευμένα, σε συγκεκριμένους τομείς και με συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συμφωνώντας, υπογράμμισε τη βούληση της χώρας του για διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road» γεγονός για το οποίο η κινεζική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της. Σημείωσε δε τις επενδυτικές ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επιβεβαιώνει το υπαρκτό ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση στη χώρα, ιδιαίτερα μέσω επενδυτικών δράσεων στον τομέα των υποδομών (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε, τόσο από τον κ. Δραγασάκη όσο και από τον κ. Μa Kai, στο θετικό παράδειγμα της Cosco, που μπορεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου.
Η κινεζική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή εταιρειών σε έργα που ήδη καθιστούν την Ελλάδα μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος κάλεσε την κινεζική πλευρά να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων Πειραιά – Βελιγραδίου – Βουδαπέστης και Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στο ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων, με την ελληνική πλευρά να καλεί κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό.
Ως προς τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο Αντιπρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά και ως πάροχοι υπηρεσιών.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, με την κινεζική να δίνει έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τη σημασία ίδρυσης υποκαταστήματος της China Development Bank στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε κινεζικές τράπεζες να συνεργαστούν με ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Παράλληλα, εξέτασαν τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς εμπορικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών ελληνικών, κυρίως αγροτικών, προϊόντων προς την Κίνα, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος που υφίσταται σε βάρος της Ελλάδας. To τελευταίο ζήτημα αναγνώρισε ως σημαντικό η κινεζική πλευρά, κάνοντας μνεία στην υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και καλώντας Έλληνες εκθέτες να συμμετάσχουν στην 1η «China International Import Expo» που θα πραγματοποιηθεί στη Σανγκάη το Νοέμβριο του 2018. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πρόθεση για συμμετοχή στην εν λόγω Έκθεση.
Για τον τουρισμό υπογραμμίστηκε η σημαντική συμβολή της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Πεκίνου στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης ως προς τη σημασία της διεύρυνσης της συνεργασίας, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε εκείνα του πολιτισμού, της έρευνας, της παιδείας και των σχέσεων ανάμεσα στις δύο λαούς και συζητώντας σειρά δράσεων στους τομείς αυτούς.
Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
1 ημέρα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
7 ημέρες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 εβδομάδα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 εβδομάδες πριν
«Το καθήκον των αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον προκλήσεων & απειλών»
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 μήνας πριν
Main - Alexis Tsipras Institute Events
rb.gy
Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας & ανταγωνισμόςShare on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter