Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ” _Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ισχυρός στη νέα Βουλή_

 

1) Τα στελέχη της ΝΔ επιχαίρουν διότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε επιτέλους την αλήθεια για την ελληνική οικονομία, εξαγγέλλοντας διετές πάγωμα σε μισθούς και προσλήψεις. Αυτή είναι η “αλήθεια”;

 

 

 

Αυτή η πολιτική δε συνιστά έξοδο από την κρίση αλλά αναδιανομή του πλούτου και των εισοδημάτων σε βάρος των αδυνάτων. Αν αυτή η πολιτική εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και μακροχρόνια στασιμότητα.

 

 

 

Ο στόχος του πρωθυπουργού νομίζω ήταν ευρύτερος. Έχοντας επίγνωση της επικείμενης ήττας του επενδύει στη χειροτέρευση της κοινωνικής και οικονομικής  κατάστασης και στην προοπτική μιας ενδεχόμενης επανόδου του ως φορέα μιας ακόμη πιο σκληρής δεξιάς πολιτικής.

 

 

 

2) Προτείνει κάτι διαφορετικό το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής;

 

 

 

Σε επιμέρους ζητήματα το επιχειρεί με πολυγλωσσία και αντιφάσεις. Υιοθετεί ακόμη και δικές μας θέσεις σε κάποια ζητήματα, όπως το φορολογικό. Όμως αυτό το κάνει το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά πριν τις εκλογές. Γι αυτό και έχει συσσωρευμένο ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, διότι τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει την ασυνέπεια του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του πολύ σκληρά.

 

 

 

Όμως κι αυτές οι επιμέρους αναπροσαρμογές που επιχειρεί δεν συνθέτουν ένα εναλλακτικό μοντέλο ούτε επιτρέπουν τη συγκρότηση άλλου τύπου κοινωνικών συμμαχιών, με άξονα τις εργαζόμενες τάξεις. Έτσι, κατά βάση το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στην απόσπαση της στήριξης των ισχυρών για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Και απ’ ό,τι φαίνεται, πριν ακόμη τις εκλογές, προχωρά σε στρατηγικούς συμβιβασμούς με το χρηματο – τραπεζικό σύμπλεγμα και άλλα ισχυρά κέντρα του εγχώριου και του διεθνούς κατεστημένου.

 

 

 

3) Δεδομένων των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, τι δυνατότητες διαφορετικής οικονομικής πολιτικής υπάρχουν;

 

 

 

Μα οι δείκτες της οικονομίας, τα προβλήματα, δηλαδή, καθιστούσαν αναγκαία την αλλαγή πολιτικής και του τρόπου ανάπτυξης ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Και τούτο γιατί η ανάπτυξη που είχαμε από το 1994 ως το 2007 στηρίχθηκε κυρίως στο δανεισμό και την υπερχρέωση του κράτους και των νοικοκυριών, στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.

 

 

 

Οι ανισότητες και οι αντιφάσεις αυτής της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης έφεραν την κρίση και άρα, χωρίς αλλαγή πολιτικής, η κρίση θα αναπαράγεται με τις ίδιες ή με άλλες μορφές.

 

 

 

 

4) Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί κατά πολύ τους επόμενους μήνες, πώς αντιμετωπίζεται;

 

 

 

Στη διεθνή συζήτηση έχει εισαχθεί τελευταία ένας νέος όρος. Μιλούν για «άνεργη ανάκαμψη». Εννοούν ότι ακόμη κι αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη αυτή θα είναι «άνεργη», δηλαδή δε θα δημιουργεί απασχόληση, αντίθετα μπορεί να συνοδεύεται με αύξηση της ανεργίας. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να γίνει κεντρικό και καθημερινό σημείο αναφοράς η προγραμματική μας θέση ότι δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, χωρίς ανάκαμψη της απασχόλησης.

 

 

 

Στην πορεία του εκλογικού αγώνα, θα παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις μας για την προστασία των ανέργων, την προστασία και την αναβάθμιση της εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 500.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα 4 – 5 χρόνια ως στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια προοδευτική απάντηση στην κρίση. 

 

 

 

 

5) Εκτιμάτε ότι έχουν βάση τα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

 

 

 

Εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει το σύστημα των κυρίαρχων συμφερόντων είναι η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση τα συμφέροντά τους, αλλά θα τα υπηρετεί. Μια τέτοια σύγκλιση έχει ήδη από χρόνια επιτευχθεί. Γι’ αυτό και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι στις εκθέσεις τους διαβεβαιώνουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές και κερδοσκόπους. 

 

 

 

 

Το πρόβλημά τους τώρα είναι ότι αυτή η δικομματική συναίνεση και η πολιτική βάση πάνω στην οποία έχει επιτευχθεί, λόγω της κρίσης, απονομιμοποιείται, δεν πείθει, αμφισβητείται από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και συζητούν κάποιοι και το μεγάλο συνασπισμό ή αναζητούν και άλλες διεξόδους στη βάση πάντα της διασφάλισης ευρύτερων συναινέσεων γύρω από συντηρητικά μίγματα πολιτικής.

      

 

 

6) Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα πράξει σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας;

 

 

 

Όπως και σεις ορθά ρωτάτε μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, δηλαδή, η πολιτική. Από τη σκοπιά λοιπόν αυτή, έχω ήδη απαντήσει. Η Αριστερά δε μπορεί να δράσει με τρόπο που να νομιμοποιεί μια πολιτική με την οποία είναι η ίδια στρατηγικά και δομικά αντίθετη.

 

 

 

Πέραν των όσων είπαμε ήδη, η επόμενη βουλή, κατά τη γνώμη μου, θα είναι μεταβατική. Ακόμη και αν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη βοήθεια του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, αυτή δε θα είναι σε θέση να συγκρουστεί με τα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες και να δρομολογήσει μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να θυσιάζει την αυτόνομη παρουσία του και τη δυνατότητά του να επηρεάζει μαζί με τα κινήματα τις εξελίξεις στο βωμό μιας εύθραυστης και μεταβατικού χαρακτήρα διαχείρισης, ενός χρεοκοπημένου συστήματος, ενός άδικου και μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.   

 

 

 

7) Τι σηματοδοτεί η απόφασή σας να μην είστε υποψήφιος στις εκλογές; Σε συνθήκες δύσκολες, όπως οι σημερινές, δεν απαιτείται πανστρατιά και συμμετοχή όλων στα ψηφοδέλτια;

 

 

 

Σε ό,τι αφορά την «πανστρατιά» είμαι παρών και από τους πρώτους.

 

 

 

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο ερώτημα, πάντα πίστευα ότι ένα ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να καθιστά διαφανείς και γνωστές τις προθέσεις του στη συλλογικότητα στην οποία ανήκει και στην κοινωνία. Οι απόψεις και οι επιλογές μου λοιπόν ήταν γνωστές στα όργανα του κόμματος από το 2004. Και από το 2006, όταν άνοιξε η σχετική συζήτηση, διατύπωσα και δημόσια τη διάθεσή μου να συμβάλω έμπρακτα στην ανανέωση του κόμματος.

 

 

 

 

8) Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών;

 

 

 

 

Εξ αντικειμένου όλα τα θέματα είναι ανοιχτά. Όλα πρέπει λοιπόν να τεθούν επί τάπητος. Όλα πρέπει να επανεξετασθούν με ειλικρίνεια από την αρχή. Αλλά αυτό θα γίνει υπό ευνοϊκότερους όρους με μια ισχυρή παρουσία μας στη Βουλή.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr