Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΤΥΠΙΑ” _Για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ_

 

• Τι είδους πρόγραμμα θα φτιάξετε;

 

«Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα γραφείου, δηλαδή να το φτιάξουμε και να το βάλουμε στα συρτάρια μετά. Θέλουμε να θέσουμε σε κίνηση τη σκέψη του κόσμου που συσπειρώνεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να δώσει προγραμματικό περιεχόμενο στο ογκούμενο αίτημα για αλλαγή, που παρατηρούμε στην κοινωνία. Μας σπρώχνει η κοινωνία αυτή τη στιγμή».

 

• Και πώς θα γίνει αυτό;

 

«Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θετική για το ΣΥΡΙΖΑ συγκυρία αλλά και συγχρόνως σε μια δύσκολη συγκυρία, διότι είχαμε κατά νου αυτό που ξεκινάμε τώρα, να το κάνουμε σε περισσότερο χρόνο.

 

Τώρα ο χρόνος έχει πυκνωθεί και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την κρίση, την πολλαπλή αυτή κρίση που ζούμε παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Σε συνδυασμό με την οικολογική κρίση, με την κρίση στην ενέργεια αλλά και τη διατροφική κρίση. Αυτό είναι το πλαίσιό μας».

 

• Τι θέλετε να βγάλετε από αυτό το πρόγραμμα;

 

«Αρχίζουμε με το τι δε θέλουμε: Δε θέλουμε μια επιτροπή που θα γράψει ένα κείμενο. Όλη αυτή η δουλειά που θα γίνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι μια πρόταση από κάθε συνιστώσα που αποφασίστηκε με παζάρι ή έναν συμψηφισμό. Θα γίνει μια εργασία βάθους, που θα αρχίζει από τα κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα. Θα ζητήσουμε απ’ όλες τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αρχίσουν να επεξεργάζονται τα δικά τους τοπικά προγράμματα και ταυτόχρονα και περιφερειακά προγράμματα. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει πρώτη ύλη, αλλά τα προβλήματα που έρχονται είναι ορμητικά, επομένως θα χρειαστούμε σε κάποια θέματα και επιστημονική προεργασία. Για παράδειγμα, στα θέματα περιβάλλοντος πρέπει να “ποσοτικοποιήσουμε” το τι θα συμβεί στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εάν αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι σήμερα. Δηλαδή, αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, τι θα συμβεί σε 10 ή σε 20 χρόνια. Ετσι ώστε να έχουμε συνείδηση για τι πρόγραμμα μιλάμε, ώστε να ενεργήσουμε άμεσα. Αυτή η επιστημονική προετοιμασία αλλού μπορεί να χρειάζεται και αλλού να μη χρειάζεται».

 

• Και ποιοι θα φτιάξουν αυτό το πρόγραμμα;

 

«Γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν και δυνάμεις πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ιδρύματα και πανεπιστήμια. Μετά την επιστημονική προσέγγιση το επόμενο στάδιο είναι οι πολιτικές προτάσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν την επιστημονική τους θεμελίωση και τελευταίο στάδιο θα είναι ο διάλογος επί των προτάσεων. Εδώ θα απευθυνθούμε προς τα κινήματα και την κοινωνία. Δεν θέλουμε να κάνουμε προτάσεις για να δώσουμε την εντύπωση ότι έχουμε προτάσεις».

 

• Πώς θα διαμορφωθούν οι προτάσεις σας;

 

«Πρέπει οι προτάσεις μας να είναι συνεκτικές. Για παράδειγμα, μπορούμε να προτείνουμε επενδύσεις, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε αγνοώντας τον παράγοντα περιβάλλον, για να αυξήσουμε την απασχόληση. Εάν το κάνουμε αυτό, θα οξύνουμε το πρόβλημα στο περιβάλλον. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την οικολογική κρίση κόβοντας πράγματα. Εάν το κάνουμε αυτό οξύνουμε την οικονομική κρίση. Άρα, πρέπει να είναι συνεκτικές οι προτάσεις. Να διαμορφώνουν δηλαδή ένα πρόγραμμα.

 

Το επόμενο στάδιο θα είναι η επικοινωνία. Δεν θα κατεβάσουμε στον κόσμο τόμους και βιβλία. Αλλά οι τόμοι θα υπάρχουν, αλλά βάσει αυτών, και εάν είναι δυνατόν και συνθηματικά, να λέμε το τι θέλουμε να κάνουμε. Και αυτό το συνθηματικά να μην ακούγεται κούφιο σύνθημα, αλλά να συμπυκνώνει την ουσία. Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο. Θα το παλέψουμε…».

 

• Τι ζητάτε από τον κόσμο;

 

«Αυτογνωσία. Θέλουμε ο κόσμος να έχει γνώση και των προβλημάτων και των δυνατοτήτων. Αν μας εμποδίζει να κάνουμε κάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το πούμε ανοικτά. Η δική μας πολιτική θέλει μέσα τον πολίτη, μέσα τον εργαζόμενο, ενάντια στα καρτέλ. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής θα είναι η λύση. Αυτό δεν εξαρτάται από την εκφώνηση της πρότασης. Εάν ο ΣΥΝ γίνει κυβέρνηση και ο κόσμος κάθεται στις πολυθρόνες, δε μπορούμε να υποσχεθούμε τη λύση των προβλημάτων. Κάτι μπορούμε να κάνουμε αλλά για λίγο».

 

• Γιατί κάνετε τώρα πρόγραμμα; Σας αναγκάζουν οι δημοσκοπήσεις;

 

«Να κάνω δύο παρατηρήσεις: Εμείς και 3,2% να είχαμε, θα το κάναμε. Ο ΣΥΝ θέλουμε να έχει μια πρωτοποριακή θέση στην προγραμματική συζήτηση. Αυτό που κάνουν οι δημοσκοπήσεις είναι η επιτάχυνση και ο ορίζοντας που μας δίνει.

 

Δε μπορούμε ως πολιτικό κόμμα σήμερα να αγνοήσουμε αυτή την ώθηση, αυτό το αίτημα που εκφράζει ο κόσμος. Άλλωστε εμείς τον καλέσαμε. Εμείς του είπαμε “να αλλάξουμε το τοπίο”. Θέλουμε να είμαστε σε επικοινωνία με αυτή τη δυναμική. Και τα προγράμματα που κάνουμε είναι μέρος αυτής της δυναμικής.

 

Το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η τάση του κόσμου σήμερα απέναντι στα μεγάλα κόμματα δεν έχει αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Εμείς πιάνουμε την τάση και θα δούμε μέχρι που θα πάει. Δεν ξεκινάμε προκάτ. Έχουμε απορρίψει την πολιτική των δύο βημάτων η οποία έλεγε “δώστε μου την εξουσία και, αφού πάρω την εξουσία, θα σας πω τι θα κάνω, θα τα φτιάξω όλα ωραία”. Εμείς λέμε, αυτά είναι τα προβλήματα, αυτές τις λύσεις προτείνουμε εμείς και μέσα από εκεί λέμε στον κόσμο τι θα κάνουμε εφόσον μας δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε, να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας κάποια στιγμή».

 

*** Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Θ. Τσάτση προφορικά και διαμορφώθηκε με ευθύνη του δημοσιογράφου

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr