Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή την παρουσία του στην Κύπρο, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον των προτάσεων του κ. Σόιμπλε. Θεωρεί πως οι βαθύτεροι λόγοι της αντιδημοκρατικής πρότασης της ΕΕ στην Κύπρο είναι ο απόλυτος έλεγχος των κεφαλαίων, ακόμη ίσως και η μεταφορά τους σε χώρες που είναι στην σφαίρα επιρροής των Γερμανών. Πιστεύει πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ υπεραμύνονται της απόφασης της Κύπρου που απέδειξε “κάτι που δεν τολμήσαμε στην Ελλάδα. Να διεκδικήσουμε τις διπλωματικές δυνατότητες εντός της ευρωζώνης με αξιοπρέπεια”
Η Συνέντευξη δόθηκε στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
• Ύστερα από την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου, ποια πιστεύετε ότι είναι η επόμενη ημέρα;
Η απόφαση έχει μια ευρύτερη σημασία για την Ευρώπη και τους λαούς της γηραιάς Ηπείρου διότι δείχνει πως ακόμη και μια μικρή χώρα, μπορεί να δίνει και να κερδίζει μάχες και ο κυπριακός λαός κέρδισε μια μάχη για την αξιοπρέπειά του. Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται. Σήμερα που είμαστε εδώ, στην Κύπρο, βλέπουμε τα δυο στρατόπεδα: του φόβου και της κινδυνολογίας. Ενός ιδιότυπου ψυχρού πολέμου. Από την άλλη πλευρά, είναι η προοπτική της ελπίδας από τις υπαρκτές και εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν και επιτρέπουν στην Κύπρο να αποφύγει μια καταστροφή ανάλογη με εκείνη της Ελλάδας. Ελπίζω πραγματικά να επικρατήσει αυτή η προοπτική.
• Διακρίνετε τον κίνδυνο μιας γενικότερης κρίσης στην ευρωζώνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η απόφαση του eurogroup δεν αφορά μόνον την Κύπρο αλλά όλη την Ευρώπη, και είναι μια απόφαση οπισθοδρόμησης. Δηλαδή, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη στρατηγική η οποία αρνείται την ύπαρξη μιας πανευρωπαϊκής συστημικής κρίσης και αντίθετα αντιμετωπίζει την κρίση ως άθροισμα εθνικών κρίσεων. Τη μια μιλούμε για την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, την άλλη της Κύπρου κλπ. Έτσι, ενώ θα έπρεπε η Ευρώπη να κινηθεί σε ένα σύστημα αξιόπιστης εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, προχωρά σε μια απόφαση που θα σκορπίσει την ανασφάλεια σε όλη την γηραιά Ήπειρο. Διότι αν οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς στην Κύπρο κανείς καταθέτης δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, ιδίως σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
• Ναι αλλά ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και πρέπει να τιμωρηθούν όσοι το χρησιμοποιούν…
Ο ισχυρισμός αυτός δημιουργεί ανησυχίες. Διότι το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα ειδικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την ΕΕ κατά την ένταξη της. Πριν την ένταξη η Κύπρος είχε φορολογικούς συντελεστές 6% για τις off shore εταιρίες και 20% για τι εγχώριες εταιρίες. Κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ ορίστηκε συντελεστής 20% για όλες. Τώρα το ανακάλυψε ο κ. Σόιμπλε ότι έχει η Κύπρος ειδικό φορολογικό καθεστώς; Οι ισχυρισμοί αυτοί γεννούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά διότι δεν είναι μόνον η Κύπρος με ειδικό φορολογικό καθεστώς αλλά είναι και το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ιρλανδία, ακόμη και η Αυστρία έχει ειδικές ρυθμίσεις. Γιατί ο κ. Σόιμπλε ζητάει την τιμωρία αποκλειστικά και μόνον της Κύπρου; Μήπως ο πραγματικός λόγος είναι να μεταφερθούν τα κεφάλαια από την Κύπρο στην Γερμανία ή σε χώρες που το τραπεζικό τους σύστημα ελέγχεται από την Γερμανία;
Τέλος εμείς, όπως και άλλες δυνάμεις της αριστεράς, χρόνια τώρα, ζητούμε να καταργηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Γιατί το αρνείται ο κ. Σόιμπλε και η κυβέρνησή του;
• Λέει όμως ο κ. Σόιμπλε ότι το μοντέλο της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αλλάξει…
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Πρώτον μόνον της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο; Γιατί ειδικά της Κύπρου; Δεύτερον αν η Κύπρος δεν έχει ανάγκη άλλο μοντέλο, αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσει ο κυπριακός λαός και δεν θα πρέπει η κυπριακή κοινωνία, όπως και κάθε κοινωνία να συζητήσει ποιο μοντέλο επιθυμεί να αλλάξει; Γιατί δεν αξιοποιείται η πρόταση της Ρωσίας και προσωπικά και του κ, Πούτιν για μια πολιτική συμφωνία και συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία την Κύπρο και την ΕΕ για την συντονισμένη και με σχέδιο αντιμετώπιση πτυχών του προβλήματος, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σόιμπλε; Πολύ φοβούμαι πως τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν μια αυτοκρατορική λογική που θυμίζουν άλλες λογικές και δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι τελικά ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυο λογικές: τη λογική της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και τη λογική της αυταρχικής επιβολής της θέλησης των ισχυρών για την αξιοποίηση υπαρκτού ή και ανύπαρκτων προβλημάτων. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της σύγκρουσης που γίνεται στην Κύπρο, στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη.
• Τι θα γίνει όμως με τους μεγάλους καταθέτες; Δεν πρέπει να πληρώσουν; Ακούγεται το νούμερο για 100 χιλιάδες ευρώ…
Είναι γεγονός ότι αυτό είναι το πανευρωπαϊκό όριο των εγγυημένων καταθέσεων και δεν πρέπει να πειραχτεί. Θα μπορούσαν να συζητηθούν λύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πρόγραμμα θα οδηγούσε πράγματι σε έξοδο από την κρίση και όχι σε φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, όπως στην Ελλάδα.
Δεύτερον πρέπει να επισημάνω πως και η Ρωσία ενδιαφέρεται να ελέγξει τα κεφάλαια που βρίσκονται σε offshore τοποθετήσεις. Επομένως και το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή και της Ρωσίας και της Κύπρου και της ΕΕ, έτσι ώστε να μην πληγούν οι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Κύπρο και την Ρωσία που αποτελούν συστατικό στοιχείο της οικονομίας της μεγαλονήσου.
• Φοβάστε την επέκταση του προβλήματος και στην Ελλάδα;
Σίγουρα αυτό που γίνεται στην Κύπρο δεν αυξάνει την ασφάλεια στους Έλληνες καταθέτες. Θα έλεγα ότι επιτείνει ένα προϋπάρχον πρόβλημα. Δεύτερον, ακόμη και αν δεν λάβει οξύτερες μορφές το συγκεκριμένο πρόβλημα, η απόφαση αυτή επιβαρύνει την ελληνική οικονομία ποικιλοτρόπως, αφού θα πρέπει να απορροφηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και αφού η όποια τάση αύξησης των καταθέσεων είναι πολύ πιθανόν να ανακοπεί. Άρα, το έτσι και αλλιώς οξύ πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί. Όμως, όπως τόνισα, εάν αυτή η απόφαση δεν ανακληθεί, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους βαθμούς ανασφάλειας σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και επομένως, σε μελλοντική κρίση, μπορούμε να δούμε καταστροφικά αποτελέσματα.
• Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις σας διακρίνατε πως υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη λύση;
Το ισχυρό χαρτί του κυπριακού λαού είναι ότι υπάρχουν λύσεις εναλλακτικές.
Πρώτον οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να είναι πολύ μικρότερες από τους αριθμούς που αναφέρονται.
Δεύτερον, εντοπίζεται το όλο πρόβλημα στον τραπεζικό χώρο και όχι στον δημοσιονομικό χώρο, που είναι υπό έλεγχο.
Τρίτον, υπάρχουν εσωτερικοί πόροι και άρα δυνατότητες εσωτερικού δανεισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν και, τέταρτον, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ειδικών ομολόγων με μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Και, τέλος, υπάρχουν δυνατότητες μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κύπρος παραδοσιακά.
• Πολλοί εκτιμούν πως η απόφαση της Κύπρου απέδειξε αυτό που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ότι ποτέ δεν διαπραγματευθήκαμε….
Προφανώς. Οι εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποδεικνύουν πως το πρόβλημα δεν ήταν αμιγώς ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Στα πλαίσια της ευρωζώνης, μια μικρή χώρα έχει ισχυρές διαπραγματευτικές δυνατότητες, που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας ούτε αξιοποίησαν ούτε αξιοποιούν. Δείχνουν γιατί μια χώρα δεν πρέπει να εκποιεί ή να εγκαταλείπει εργαλεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ζητά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αναλάβει τις τρεις κυπριακές τράπεζες, όταν πριν από λίγο ζητούσε να το πουλήσει.
• Εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;
Πιστεύω πως οι εξελίξεις στην Κύπρο θα επιταχύνουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ακριβώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που αποτελείται από πολιτικές δυνάμεις παραιτημένες από κάθε διεκδίκηση και παραδομένες σε μονόδρομο καταστροφής. Αυτό σήμερα γίνεται πιο φανερό, πιο ανάγλυφο, και πιστεύω πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επηρεάσει τις εξελίξεις.
Από εκεί και πέρα, επίσης, οι εξελίξεις στην Κύπρο κάνουν πιο έντονη την ανάγκη για μια ευρύτερη συμπαράταξη των λαών του ευρωπαϊκού Νότου και γενικότερα όλων των λαών που υποφέρουν από ανάλγητες πολιτικές λιτότητας, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που διαλύει κοινωνίες, καταστρέφει οικονομίες και οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αδιέξοδο.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας
dragasakis.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η θηριώδης, όπως ονομάστηκε, αποχή αναδεικνύουν το πρόβλημα εμπισ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter