Συνέντευξη στον ιστότοπο “left.gr” για την κρίση στην Κύπρο, τις αιτίες της και τις θέσεις της Αριστεράς

Στο left.gr συζητάμε με δύο στελέχη της Αριστεράς για την κρίση στην Κύπρο: τον Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, β’ Αθήνας, που είναι και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Σπύρο Λαπατσιώρα, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στέλεχος της επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στη συζήτηση θίγονται όλα σχεδόν όσα αφορούν το θέμα: Αν η τελική συμφωνία ήταν χειρότερη της αρχικής. Την αλλαγή πολιτικής από μέρους των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι πλέον «ασφαλείς» (πάνω από 100.000 ερώ). Συζητάμε αν αυτό σηματοδοτεί μια εκροή καταθέσεων από τον «επισφαλή» νότο της ευρωζώνης στον «ασφαλή» βορρά. Αναπόφευκτα στη συζήτηση υπεισέρχεται και το ζήτημα του ευρώ. Αν έχει αρχίσει το τέλος του ευρώ και πώς πρέπει να διεξάγεται στην Αριστερά η όλη συζήτηση περί ευρώ.

 

 

Στη συζήτηση τίθεται και το ζήτημα του αν ο τρόπος λειτουργίας της κυπριακής οικονομίας ήταν βιώσιμος («υπερτροφικός» τραπεζικός τομέας, μικρή παραγωγική βάση, φορολογικός παράδεισος). Ανάμεσα σε άλλα, ο Γιάννης Δραγασάκης μας λέει:

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποκρισία του νεοφιλελευθερισμού. Τι έλεγε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο; Πρώτον ότι το χρήμα είναι παραγωγή. Έλεγε ότι ο τζίρος των τραπεζών, το να δανείζονται και να δανείζουν χρήματα είναι μια κρίσιμη παραγωγική δραστηριότητα. Και μάλιστα μας έλεγαν ότι μετριούνται όλα αυτά στο εθνικό εισόδημα. Δεύτερον ότι πρέπει να υπάρχουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Η Κύπρος το έκανε και αυτό. Δηλαδή το καλύτερο παιδί του συστήματος ήταν η Κύπρος […]

 

[…] Εμείς σαν Αριστερά λέμε ότι το μοντέλο της Κύπρου είχε πρόβλημα. Διότι ήταν «μονοκαλλιέργεια» και στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των μεγάλων ανταγωνισμών που ζούμε το οικονομικό μοντέλο δεν θα πρέπει να είναι τόσο ευάλωτο στις διεθνείς εξαρτήσεις».

 

Ανάμεσα στα άλλα, συζητάμε και για τον τρόπο που η τρικομματική κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση στην Κύπρο. Για τον Γιάννη Δραγασάκη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

 

«Η σχέση Ελλάδας και Κύπρου σε κυβερνητικό επίπεδο δεν ήταν σχέση αλληλεγγύης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα που να βοηθήσει την Κύπρο. Ζούμε ακόμα το πάρτι και τη χαρά της τρικομματικής κυβέρνησης που δεν πέτυχε η Κύπρος κάτι καλύτερο. Είναι τραγικό να βλέπει κανείς πολιτικούς σαν τον κύριο Βενιζέλο που να επιχαίρουν ότι “η Κύπρος δεν θα επιτύχει τίποτα”».

 

 

Για τον Σπύρο Λαπατσιώρα η κρίση δεν είναι μόνο μια καταστροφική διαδικασία για τις ζωές των εργαζομένων, αλλά και μια ευκαιρία για ένα ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι μόνο το θέμα των συνεπειών της κρίσης, είναι το θέμα των συνεπειών που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές διαχείρισης αυτής της κρίσης. Μέσα απ όλα αυτά διαμορφώνονται νέοι κανόνες και άρα τίθεται τα ζήτημα του μετασχηματισμού […] εγώ σε αυτό που θα επέμενα περισσότερο δεν είναι να καταστήσουμε σαν όριο της σκέψης μας τα σημερινά αδιέξοδα. Αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα άλλο μέλλον για τους λαούς, να προσπαθήσουμε να το υποστηρίξουμε με μαζικούς αγώνες».

————————————————————————————————

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ –>

http://left.gr/news/i-krisi-stin-kypro-oi-aities-kai-oi-theseis-tis-aristeras-miloyn-sto-leftgr-oi-g-dragasakis-kai

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr