Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ”: “Το πρόγραμμά μας αποτρέπει οριστικά την απειλή χρεοκοπίας”

• Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στις 18 Ιουνίου και είστε κυβέρνηση. Έχετε δεσμευτεί για καταγγελία του μνημονίου. Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης; Φέρνετε νόμο για κατάργηση του εφαρμοστικού; Τι άλλο;

 

Η εφαρμογή των μνημονίων και οι εγκληματικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οδυνηρή για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και δραματική για την οικονομία. Το κράτος έχει δημοσιονομικά παραλύσει και επιχειρήσεις, ακόμη και υγιείς, καταστρέφονται από την πιστωτική ασφυξία. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Η δική μας στρατηγική αποσκοπεί όχι στην αναστολή για κάποιες βδομάδες ή για κάποιους μήνες αλλά στην οριστική αποτροπή του κινδύνου αυτού.

 

Ακριβώς γι’ αυτό τόσο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες δηλώνεται σαφώς ότι η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του μνημονίου από ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, ανασυγκρότησης της οικονομίας και δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η μετάβαση από τη σημερινή στη νέα κατάσταση θα είναι αποτέλεσμα ενός επανασχεδιασμού και επαναδιαπραγμάτευσης των πάντων

• Επομένως δεν πάμε σε πρόταση νόμου από την πρώτη ημέρα;

 

Το ποιο θα είναι το πρώτο βήμα, το δεύτερο ή το τελευταίο θα είναι αποτέλεσμα ενός εμπεριστατωμένου σχεδιασμού και αυτό θα είναι έργο της νέας κυβέρνησης.

 

• Δηλαδή αποκλείεται τελείως την επιστροφή στη δραχμή; Υπάρχουν πολλοί που διακρίνουν πλεονεκτήματα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

 

Σε ό,τι αφορά εμάς δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή. Εμείς δεν είμαστε μια «φιλοευρωπαϊκή» πολιτική δύναμη. Είμαστε μια ευρωπαϊκή δύναμη. Αποσκοπούμε σε αλλαγή υποδείγματος και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.  Προσβλέπουμε σε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

 

Το πρόγραμμά μας είναι ταυτόχρονα και εθνικό και ευρωπαϊκό. Όμως η σημερινή, άδικη και καταστροφική, πολιτική είναι αυτή που δεν εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

 

• Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές έχουμε την Σύνοδο Κορυφής. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση των εταίρων μας;

 

Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις. Εκείνο το οποίο μπορώ να κάνω είναι να επαναλάβω αυτά που είπαμε στους Ευρωπαίους παράγοντες που συναντήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Παρίσι και το Βερολίνο. Εκείνο που είπαμε λοιπόν είναι ότι από την σημερινή κατάσταση χάνουμε όλοι. Η ελληνική κοινωνία καταστρέφεται, οι δανειστές μας κινδυνεύουν να μην πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να έχει σημαντικές ζημιές εξαιτίας της έκθεσής της σε ελληνικά χρεόγραφα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μετάβαση σε μια κατάσταση win win, μια κατάσταση δηλαδή από την οποία μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για όλους.

 

• Γίνονται διεργασίες, είτε ασκήσεις επί χάρτου, σε διεθνή κέντρα και σε χώρες, με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ;

 

Ασκήσεις μπορεί να γίνονται. Άλλοι για να μας τρομοκρατήσουν, άλλοι για να κερδοσκοπήσουν. Η δική μας στάση πρέπει να είναι όχι πώς αναπαράγουμε αυτά τα σενάρια, αλλά πώς τα αντικρούουμε. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα από ορισμένα κόμματα, που γίνονται «παπαγάλοι» τέτοιων σεναρίων. Κατ’ αρχήν στη Γερμανία υπάρχουν δυνάμεις που ποτέ δεν ήθελαν ευρωζώνη. Ήθελαν «γερμανοζώνη». Δεύτερον υπάρχουν δυνάμεις που δεν ήθελαν την Ελλάδα στο ευρώ. Το να βγαίνουν κάποια κόμματα να αναπαράγουν τις απόψεις αυτές, είναι ανεύθυνο και καταστροφικό για τη χώρα.

 

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια να αποβληθεί μια χώρα από την ευρωζώνη θα είναι αιτία μεγάλης αναταραχής και ίσως η αρχή της διάλυσής της. Το σενάριο αυτό, «Ιφιγένεια» όπως το αποκαλούν (να διώξουμε την Ελλάδα για να βγει ένα τιμωρητικό παράδειγμα για τις άλλες χώρες) το θεωρώ φασιστικό! Διότι λένε, επί της ουσίας ότι θα σκοτώσουμε τον Α για να παραδειγματίσουμε τον Β, ώστε να συμπεριφέρεται όπως εμείς θέλουμε. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με Δημοκρατία ούτε καν με τις στοιχειώδεις αξίες του ανθρωπισμού. Αν υπάρχουν δυνάμεις που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

• Έχετε υποστηρίξει πως η οικονομία είναι σαν να βγήκε από πόλεμο…

 

Το αναγνώρισε πρόσφατα και ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκαρ Φίσερ και δεν είχε άδικο. Έχουμε φτάσει να έχουμε ύφεση 20%, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης.  Στην Ελλάδα δεν έχουμε συρρίκνωση, έχουμε καταστροφή του παραγωγικού ιστού. Αυτό το μοντέλο αφήνει ερείπια πίσω του. Δεν είναι εύκολη μια ανάκαμψη μετά. Το λένε μοντέλο της «δημιουργικής καταστροφής». Αλλά είναι καταστροφή χωρίς δημιουργία.

 

• Με τι όρους θα διαπραγματευτείτε;

 

Η νέα κυβέρνηση θα σχεδιάσει μια πορεία, από το ένα στάδιο στο άλλο. Αυτό που θα προκύψει θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπάρχει μια δομική αλληλεξάρτηση. Δεν έχουμε μια εξωτερική σχέση, όπως η Αργεντινή με την Αμερική που έκοψε τη σχέση αυτή και ισορρόπησε. Έχουμε ένα πλέγμα αλληλεξαρτήσεων. Η κεντρική μας τράπεζα είναι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, το νόμισμα μας είναι το ευρώ, η χρηματοδότηση της οικονομίας από την ΕΚΤ και το ΕΣΠΑ, οι γεωργικές επιδοτήσεις είναι από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το θέμα είναι αυτές οι σχέσεις να αναδιαταχθούν με τέτοιο τρόπο που να υπηρετούν, την επιβίωση της δικής μας οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

 

• Υπάρχει η αίσθηση ότι οι πιστωτές που ήδη έχουν χάσει το 65% από το κούρεμα των ομολόγων, δεν θα συμφωνήσουν σε λύση. Αντί της κατά μέτωπο αμφισβήτηση της δανειακής σύμβασης, μήπως θα ήταν προτιμότερο να επιδιώξετε ένα νέο  hair cut;

 

Εμείς προτείνουμε τρεις λύσεις: η πρώτη μας επιλογή είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα του χρέους. Αυτή ήταν εξαρχής η δική μας στρατηγική πρόταση και δικαιώνεται. Δεν είμαστε μόνο εμείς με πρόβλημα υπερχρέωσης. Η «ουρά» είναι μεγάλη και διαρκώς μεγαλώνει. Η Ισπανία έχει χαμηλό δημόσιο χρέος αλλά τεράστιο ιδιωτικό. Σε μερικά χρόνια το ιδιωτικό θα γίνει δημόσιο. Ας υποθέσουμε ότι αυτή δεν υιοθετείται, διότι απαιτεί ευρύτερη συναίνεση. Προτείνουμε δύο εναλλακτικές «μεταβατικές» λύσεις: να πάμε σε μια συνολική διμερή διαπραγμάτευση.

 

Η δεύτερη λύση, να πάμε σε μια αναστολή πληρωμών των τόκων. Και να αφήσουμε σε εκκρεμότητα άλλα θέματα. Με βάση το σημερινό σχεδιασμό, από τώρα έως το 2020 πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα ταυτόχρονα: να μηδενίσουμε το έλλειμμα να χρηματοδοτήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας και να πληρώσουμε 110 δις. τόκους. Αυτά δεν γίνονται. Η εξίσωση είναι άλυτη αν δεν αλλάξουμε μοντέλο πολιτικής.

 

•   Ποιος είναι ο πρώτος σας στόχος; Το πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης;

 

Οι στόχοι μας είναι τρεις και είναι αλληλένδετοι: υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων, των φτωχών και των νεόπτωχων. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με όρους δικαιοσύνης. Ευρύ πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στο κράτος, το  πολιτικό σύστημα, την κοινωνία. Μόνον έτσι θα ανακτήσουμε την ελπίδα και θα γίνει ορατή η προοπτική. Διαφορετικά θα πορευόμαστε τυφλοί μέσα στο τούνελ μέχρι να επέλθει το μοιραίο και η ολική καταστροφή.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr