• Είναι άδεια τα ταμεία, κ. Δραγασάκη;
Ο καταρρέων δικομματισμός παραδίδει άδεια ταμεία, μια καταρρέουσα οικονομία και μια κοινωνία όπου η συντριπτική πλειοψηφία δυστυχεί ή ζει σε μεγάλη ανασφάλεια και μόλις ένα μικρό τμήμα της ευημερεί. Για να αντιστραφεί αυτή η οδυνηρή και επικίνδυνη κοινωνική πραγματικότητα θέτουμε τρείς άμεσους πολιτικούς στόχους: πρώτος στόχος, η άμεση υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής.
Ο δεύτερος στόχος μας είναι η αποτροπή μιας ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, με την άμεση σταθεροποίηση της οικονομίας.
Τρίτος στόχος μας είναι ο περιορισμός της γενικευμένης ανασφάλειας, η αναγέννηση της ελπίδας, η δημιουργία νέων, ορατών προοπτικών, με την εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, παντού.
Σε ό,τι αφορά την άμεση υλική ανακούφιση όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή κοντά σ’ αυτό, οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι και οι όποιες υπαρκτές δυνατότητες θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του στόχου αυτού, με παρεμβάσεις στο εισόδημα, τη φορολογία, την πιστωτική πολιτική, την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, τη στήριξη μορφών αλληλέγγυας οικονομίας.
• Πώς μπορείτε τότε να υπόσχεστε επαναφορά των κατώτατων μισθών και του επιδόματος ανεργίας στα προηγούμενα επίπεδά τους; Πώς θα ανταποκριθείτε -σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ- στην υπόσχεση που δίνετε για κατάργηση των χαρατσιών στους πιο ευάλωτους πολίτες; Με τι λεφτά όλα αυτά και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
Μέτρα σαν αυτά επιβάλλονται όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά ως συστατικά ενός σχεδίου για να σταματήσει η ύφεση και η οικονομική κατάρρευση. Είναι επομένως ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως συστατικά του νέου ανορθωτικού προγράμματος που θα πρέπει να αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο.
Γενικότερα, τώρα, η συζήτηση στη βάση του «λεφτά υπάρχουν» ή «λεφτά δεν υπάρχουν» είναι εξαρχής άγονη και αποπροσανατολιστική. Το θέμα είναι πώς δημιουργείται ο πλούτος, από ποιους ελέγχεται και προς όφελος ποιων διανέμεται. Ειδικά σήμερα, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας, την απαξίωση και τη φυγή σημαντικού μέρους του κινητού πλούτου στο εξωτερικό, το ζητούμενο είναι η δημιουργία νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Όρος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η καταπολέμηση των αδικιών και των ανισοτήτων, η δίκαιη και αναπτυξιακή αναδιανομή.
Εμείς δεσμευόμαστε σε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικής και κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η δομή του προγράμματος αυτού συνίσταται αφενός στη σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών γύρω στο 44% του ΑΕΠ και τον αναπροσανατολισμό τους με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα, και αφετέρου στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, που υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%), μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων. Στόχος μας είναι η αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα σε ορίζοντα τετραετίας, μέσα από μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος σύμφωνα και με τις συνταγματικές επιταγές.
• Μια βασική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, και διαχρονικά αλλά και στις μέρες μας, είναι ο εξωτερικός δανεισμός. Δεν φοβάστε ότι οι δανειστές μας θα μας πιέσουν με το πάγωμα των δόσεων, στην περίπτωση που δεν πειστούν από τα επιχειρήματά σας για αθέτηση των βασικών όρων του μνημονίου; Πού θα βρει, στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα για την κάλυψη των βασικών μαζικών αναγκών μια κυβέρνηση της αριστεράς;
Δική μας επιλογή δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, ούτε όμως μπορούμε να συναινέσουμε στη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία δεν εγγυάται την επιβίωση της κοινωνίας και της χώρας. Με τη σημερινή πολιτική χάνουμε όλοι. Η ελληνική οικονομία καταστρέφεται, οι δανειστές δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ και η Ευρώπη ως σύνολο αποσταθεροποιείται. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να πάμε σε μια κατάσταση στην οποία ο ελληνικός λαός θα ξαναβρεί την ελπίδα και την προοπτική, η Ελλάδα θα είναι για την Ευρώπη παράγοντας σταθερότητας και όχι κρίσης, και οι δανειστές θα πάρουν πίσω ένα μέρος από τα χρωστούμενα ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Άρα και οι δανειστές έχουν ισχυρό κίνητρο και εκείνοι να μπει τέλος στην καταστροφική πορεία της Ελλάδας και να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της.
Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στον ελληνικό λαό, αλλά και στους λαούς της Ευρώπης, τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, η οποία συνίσταται σε μια νέα, έντιμη, δεσμευτική συμφωνία με τους θεσμούς και τους λαούς της ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει την ουσιαστική επανένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στη βάση ενός μακροχρόνιου, 10-ετούς τουλάχιστον, σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Στη θέση του καταστροφικού μνημονίου πρέπει να μπει ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ένα σχέδιο εσωτερικών αλλαγών σε όλους τους τομείς, με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ανάκαμψη των μισθών, της απασχόλησης και της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Υπάρχει επομένως ανάγκη μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης του μέλλοντός μας.
Αν δεν καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια, τότε ως μόνη λύση στην παρούσα φάση βλέπουμε αυτό που ορισμένοι ονομάζουν μορατόριουμ για το χρέος. Δηλαδή θεωρούμε ότι αν σταματήσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορούμε όμως ταυτόχρονα να πετύχουμε δύο στόχους. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα το πληρώνουμε για τόκους, δεν θα μπορούμε να το επενδύουμε σε ό,τι δημιουργεί απασχόληση και ανάπτυξη. Άρα θα ανακυκλωθεί η κρίση.
• Από τη στιγμή που, εκτός απροόπτου, μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, ποια είναι η κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές που θα έχει με άλλα κόμματα, αναφορικά με τη βασική θέση του για ακύρωση του μνημονίου;
Άμεσος στόχος είναι το σταμάτημα της ύφεσης, της πτώχευσης της κοινωνίας και της βίαιης αναδιανομής εις βάρος των αδυνάτων.
Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει αν δεν κερδίσουμε την ενεργητική συμμετοχή και την ψυχική ταύτιση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της νέας γενιάς σε ένα σενάριο ελπίδας. Αυτό είναι η ουσία του προβλήματος και αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το επιχειρήσει σήμερα.
• Βασικός όρος του μνημονίου είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ρητώς είτε στο πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων είτε στην επανακρατικοποίηση όσων στρατηγικών επιχειρήσεων έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Δεν είναι ξεπερασμένη η θέση σας αυτή; Και, κυρίως, πολλαπλά επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο;
Για εμάς είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της συμβολής όλων των μορφών της οικονομίας, δημόσιων επιχειρήσεων, μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, μορφών αλληλέγγυας οικονομίας στο πλαίσιο μιας μικτής οικονομίας, για τη σχεδιασμένη και στοχευμένη μετάβαση σε ένα νέο, κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο παραγωγικό σύστημα.
Όπως αναφέρουμε και στο πρόγραμμα μας απαιτείται, ένας συνδυασμός μέτρων και δημόσιων πολιτικών καθώς και μια αντίστοιχη πολιτική των τραπεζών, που από τη μία θα στηρίζουν, όπου είναι δυνατό, την καταρρέουσα παλιά παραγωγική βάση και από την άλλη θα ενθαρρύνουν νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό σύστημα που θα περιορίζει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και τον εξωτερικό δανεισμό, θα στηρίζει την απασχόληση και θα σέβεται το περιβάλλον.
Μια τέτοια παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αλληλένδετη με την ανασυγκρότηση του κράτους, την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αναβάθμιση της εργασίας και του ρόλου των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, την άμεση κατάργηση των εργασιακών νόμων που αποδυνάμωσαν την ισχύ των συμβάσεων εργασίας και την αποκατάσταση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, καθώς επίσης και με την ανάδειξη νέων μορφών συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, πέρα από τα παραδοσιακά, πελατειακά, κομματικά και εργοδοτικά, δίκτυα.
Παράλληλα ξεκαθαρίζουμε ότι βασικά αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να είναι προσιτά σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.
• Να ρωτήσω κλείνοντας, κάτι πιο προσωπικό: πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να σκάσει στα χέρια σας η χρεοκοπία της χώρας;
Τέτοια σενάρια θα είναι καταστροφικά για την κοινωνία και τη χώρα, ανεξάρτητα τίνος στα χέρια θα συμβούν. Το θέμα λοιπόν δεν είναι πού να κρυφτούμε όταν κάτι τέτοιο συμβεί, αλλά πώς θα το αποτρέψουμε. Και σ’ αυτή την πρόκληση ακριβώς, της αποτροπής του κινδύνου, απαντάει η στρατηγική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
————————
το link της εφημερίδας:
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=3545
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας
dragasakis.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η θηριώδης, όπως ονομάστηκε, αποχή αναδεικνύουν το πρόβλημα εμπισ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter