Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ: “Οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας πιο κοντά”

1. Κατά τη γνώμη σας η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποτελεί το σχέδιο για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

 

Όχι, ακριβώς επειδή διατηρούνται τα δομικά στοιχεία της έως τώρα πολιτικής: δεν αντιμετωπίζεται το μη βιώσιμο χρέος, ούτε η άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης. Η καταστροφική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας δεν σταματά.

 

2. Σε ποια σημεία συμφωνείτε και γιατί δεν στηρίζετε ώστε να είναι πιο ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στις επερχόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις; Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης σας καλούν να συμμετάσχετε στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα, γιατί αρνείστε;

 

Μερικές λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση, τι σημαίνει «εθνική ομάδα», τη στιγμή που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, για παράδειγμα, η Ελλάδα ήταν απούσα, χωρίς άποψη, χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς συμμαχίες; Το μόνο δείγμα που διαθέτουμε μέχρι στιγμής είναι η επιστολή Σαμαρά προς τους εταίρους μας, από όπου όμως απουσιάζει έστω και η λέξη επαναδιαπραγμάτευση.

 

Η δική μας τοποθέτηση, που μας διαφοροποιεί πλήρως, αφορά την κεντρική επιλογή που πρέπει να κάνει η χώρα: είτε θα συνεχίσει η τακτική του «υπάκουου μαθητή», που συνεχίζει πρόθυμα τις πολιτικές που έχουν ισοπεδώσει την οικονομία και την κοινωνία ελπίζοντας σε μια μελλοντική διευθέτηση του χρέους, είτε θα γίνει μια σκληρή αλλά και ισότιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας για την οριστική επίλυση του κομβικού προβλήματος του χρέους και την αλλαγή της πολιτικής συνολικά ως προϋπόθεση για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που πράγματι έχουμε ανάγκη.

 

3. Μπορούν να τεθούν «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο;  Με δεδομένη την θέση των δανειστών τυχόν ρήξη δεν θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας και σε αναγκαστική έξοδο από το ευρώ;

 

Κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί ήδη εκ των πραγμάτων: η πολιτική του μνημονίου απέτυχε, το χρέος δεν κατέστη βιώσιμο, η ύφεση είναι ανεξέλεγκτη. Κανένας νόμος και καμία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να υποχρεώνει έναν ολόκληρο λαό να αποδέχεται μια πολιτική που τον οδηγεί στην καταστροφή.

 

4. Συμφωνείτε ότι συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής;

 

Δεν συμφωνούμε, για τον απλό λόγο ότι εάν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής σημαίνει επιμήκυνση των πολιτικών που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, τότε όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το διαιωνίσει. Η όποια επιμήκυνση δεν θα έχει καμία ωφέλεια εάν δεν πετύχουμε το μείζον: να αποτραπεί οριστικά η μνημονιακής έμπνευσης πολιτική της άνισης, άδικης και αναποτελεσματικής δημοσιονομικής προσαρμογής, και της λιτότητας.

 

5. Πλέον τίθεται εκ νέου το ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο. Πιστεύετε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να περιορίσεις τις δαπάνες του κράτους;

 

Η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το πρόβλημα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα δεν είναι το μέγεθός του αλλά η κοινωνική και οικονομική του αναποτελεσματικότητα. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η θέση μας αυτή πλέον υποστηρίζεται ευρύτατα, όπως πρόσφατα από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς λοιπόν λέμε όχι στις οριζόντιες, γενικευμένες, μη στοχευμένες και μη ατιολογημένες περικοπές. Και αντίθετα, επιδιώκουμε να μπει ένα τέλος στον κομματισμό και στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, να αξιοποιηθεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου με προγραμματισμό και διαφάνεια.

 

6. Η κυβέρνηση επιταχύνει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την γνώμη σας σε ποιους τομείς και πως μπορεί να εισέλθει ο ιδιωτικός τομέας;

 

Αν ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας περιμένει ότι θα επωφεληθεί από τις ιδωτικοποιήσεις που έρχονται, ας έχει υπόψη ότι αυτές θα προοριστούν κυρίως για κεφάλαια και ομίλους του εξωτερικού. Φοβάμαι ότι τα ελληνικά δημόσια μονοπώλια πρόκειται απλώς να αντικατασταθούν από ξένα ιδιωτικά. Αντιστρέφοντας το ερώτημα, εμείς καλούμε την κυβέρνηση, αν μπορεί, να αντικρούσει πειστικά τη δική μας εκτίμηση ότι μετά τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές, η ελληνική οικονομία θα είναι περισσότερο ευάλωτη και θα βρεθεί ακόμη πιο                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            κοντά στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Και αυτό διότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου με κριτήρια αμιγώς ταμειακά, για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας, και μάλιστα σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις πραγματικές αξίες, ενώ δεν μειώνει το χρέος, μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς τη λεγόμενη «καθαρή οικονομική θέση» του κράτους. Αντίθετα η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους με όρους δημοσίου συμφέροντος και με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας θα έχει θετικές επιτπώσεις.

 

7. Πόσο δύσκολα είναι η κατάσταση της χώρας; Χρειάζεται να διαθέτει η κυβέρνηση Plan Β και αν «ναι» γιατί;

 

Καταρχάς, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα ένα παγκόσμιο παράδειγμα καταστροφής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν την Ελλάδα με μια χώρα που βγαίνει ηττημένη από μια κατάσταση πολέμου. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ στο πρώτο μνημόνιο προβλεπόταν ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012, η ύφεση τρέχει τώρα με ρυθμό 6,5% και με ανάλογες προβλέψεις για το 2013, η επίσημη ανεργία ξεπερνάει το 23% και η φτώχεια επεκτείνεται με κύματα νεόπτωχων νοικοκυριών. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι οι υποστηρικτές της πολιτικής των μνημονίων δείχνουν να αγνοούν ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα ακριβώς της πολιτικής αυτής.

 

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, η συζήτηση περί Plan B θα είχε νόημα μόνο εφόσον υπήρχε ένα σαφές και συνεκτικό Plan A και όχι απλώς μια λογική συνέχισης των βασικών πολιτικών επιλογών του μνημονίου.

 

8. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής όπου εξαιρείται η Ελλάδα επιβαρύνει τη θέση της χώρας μας;

 

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν πλήρως την αρχική μας εκτίμηση ότι η κρίση της Ελλάδας είναι μέρος της κρίσης της Ευρώπης, και ότι συνεπώς απαιτούνται κοινές λύσεις για τα κοινά προβλήματα. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι υπήρχαν πραγματικά περιθώρια διαπραγμάτευσης τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, και ότι η ιδέα που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια συμμαχία των χωρών του Νότου είχε νόημα και έπρεπε εξαρχής να αποτελέσει ελληνική πρωτοβουλία.

 

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, καθώς οι αντιφάσεις εντός της Ευρώπης παραμένουν εκρηκτικές. Δυστυχώς όμως, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να εκμεταλλευθεί τα όποια θετικά βήματα προκύπτουν.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr