Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”_ Για τις εκλογές 2009_

 

1. Αλήθεια, μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το επίδικο των διαφωνιών τόσο μέσα στον ΣΥΝ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί οι πολίτες μάλλον προσλαμβάνουν όλα αυτά ως μάχη καρέκλας.

 

 

 

 

Είμαστε τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές. Είμαστε σε ώρα μάχης. Η κοινωνία και κυρίως η ξεχασμένη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κοινωνία των ανέργων, της εργασιακής επισφάλειας, της υποβαθμισμένης ζωής, των θυμάτων της κρίσης περιμένει τις θέσεις μας. Θέσεις και προτάσεις έγκαιρα επεξεργασμένες που δυστυχώς ακατανόητες πράγματι έριδες και συμπεριφορές άφηναν κλειδωμένες στα συρτάρια. Στις μέρες που έχουν μείνει πρέπει να προσηλωθούμε μόνο σε αυτό: Στο νέο μετεκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται,  τοπίο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στα ορατά σε όλους προβλήματα και στις δικές μας θέσεις και προτάσεις.

 

 

 

2. Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση ή αμέσως μετά τις εκλογές θα προκύψει νέα σκληρή αντιπαράθεση;

 

 

 

Όχι μόνο υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά δεν έπρεπε καν να έχει εκδηλωθεί. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό αλλά ούτε «ταπεινωτική ήττα» συνιστούσε ούτε καταστροφικό ήταν.

 

 

 

Ήταν μια κρίση που πυροδοτήθηκε από τα πάνω, από πολλές πλευρές και με πολλές σκοπιμότητες.

 

 

 

Γι’ αυτό και η κρίση αυτή δεν άγγιξε τον απλό κόσμο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και τώρα δίνει ενωμένος την εκλογική μάχη.

 

 

 

3. Τελικά έχει μέλλον η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά ή έχει κλείσει ο κύκλος της και χρειάζεται κάτι καινούργιο;

 

 

 

Η Αριστερά στη χώρα μας είναι μια υπαρκτή δύναμη με παράδοση αγώνων και βαθιές κοινωνικές ρίζες. Το καινούργιο θα ήταν να υπερβεί τις χρόνιες παθογένειές της  και να καλύψει τα προγραμματικά και πολιτικά της ελλείμματα. Να βρει τρόπο να διαλέγεται και ταυτόχρονα να δρα ενιαία. Να επιλύει τις όποιες διαφορές της όχι με διασπάσεις αλλά με τη δημοκρατική συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς.

 

 

 

Αυτή την τομή κλήθηκε να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα αποδείχθηκε πιο δύσκολο από όσο περιμέναμε. Η αναγκαιότητά του όμως είναι διαρκής και έντονη. Η προσπάθεια επομένως πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, αλλά προφανώς σε νέες βάσεις.

 

 

 

4. Θεωρείται ότι η απόφαση του Α. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος θα επηρεάσει αρνητικά την ψήφο των αριστερών πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

 

 

Προφανώς. Διότι δε μας περισσεύει κανείς. Όμως προσθέτω και το εξής: ψυχή της αριστεράς δεν είμαστε εμείς οι επώνυμοι αλλά ο κόσμος που μας ανέδειξε. Αυτός είναι που τελικά κρατά ζωντανή την ελπίδα για μία σύγχρονη και ριζοσπαστική Αριστερά.

 

 

 

Και ό,τι πετύχουμε θα είναι επιτυχία ακριβώς αυτού του κόσμου, ο οποίος δείχνει να παίρνει την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του.

 

 

 

5. Ένδεκα αρχηγοί για μία θέση; Το μοντέλο ηγεσίας που προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν το καταλαβαίνουν οι πολίτες. Πολυκέφαλο σχήμα, ακέφαλο σχήμα λένε.

 

 

 

Αυτή είναι η μια όψη μιας λύσης ανάγκης που επιλέχθηκε ως διέξοδος, ακριβώς από την κρίση. Η άλλη όψη είναι ότι αυτή η λύση έχει μέσα της έναν ηθικό και έναν δημοκρατικό πυρήνα. Και αυτός είναι ότι όλοι θα εκλεγούν με σταυρό. Και ότι ο νέος Πρόεδρος δε θα οριστεί, αλλά θα προκύψει δημοκρατικά από τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεργασία και με όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

6. Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας θα σας θέσει δυο καυτά ερωτήματα: συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή επαναληπτικές εκλογές με κίνδυνο να βρεθείτε εκτός βουλής. Πώς θα απαντήσετε;

 

 

 

Κατά τη γνώμη μου η επόμενη βουλή θα είναι μεταβατική. Ακόμη και αν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη βοήθεια του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, αυτή δε θα είναι σε θέση να συγκρουστεί με τα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες και να δρομολογήσει μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να θυσιάζει την αυτόνομη παρουσία του και τη δυνατότητά του να επηρεάζει μαζί με τα κινήματα τις εξελίξεις στο βωμό μιας εύθραυστης και μεταβατικού χαρακτήρα διαχείρισης, ενός χρεοκοπημένου συστήματος, ενός άδικου και μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.   

 

 

 

7. Οι ψηφοφόροι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πεδίο της οικονομίας. Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;   

 

 

 

Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Περιορίζομαι εδώ σε δύο ιδέες:

 

 

 

Πρώτο, η κρίση είναι σύνθετη, οικονομική, κοινωνική, οικολογική, ηθική. Άρα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με βαθιές αλλαγές μακράς πνοής που να συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο και να στηρίζονται σε μια ευρεία κοινωνική βάση.

 

 

 

Δεύτερο, βασικός άξονας για να έχουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη είναι η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα η δημιουργία τουλάχιστον 500.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα 4-5 χρόνια. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί υγιής αγοραστική δύναμη και ζήτηση καθώς και νέος πλούτος που μαζί και με τη δίκαιη διανομή του μπορούν να δημιουργήσουν μια αφετηρία για την ανάσχεση της κρίσης, την αντιμετώπιση των συνεπειών της  και την έξοδο από αυτήν.

Please enter the Page ID of the Facebook feed you'd like to display. You can do this in either the Custom Facebook Feed plugin settings or in the shortcode itself. For example, [custom-facebook-feed id=YOUR_PAGE_ID_HERE].

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @atsipras:Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δε μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μ… https://t.co/V8n8r7LDN3
RT @n_iliopoulos:Μείωση 50% στον μισθό των εργαζομένων που θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού επειδή νοσεί το παιδί τους με covid. Η κυβ… https://t.co/zOc1tDlmUb
RT @Neolaia_Syriza:Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Μόνοι υπεύθυνοι για τους βιασμούς είναι οι βιαστές. Ούτε τα ρούχα, ούτε τα… https://t.co/g7kCAanP34
RT @leftgr:Στηρίζουμε την ΑΥΓΗ με ηλεκτρονική συνδρομή – μόνο με 2,10 € την εβδομάδα https://t.co/wC3uxWUgt2
RT @atsipras:Η διαφθορά είναι σήμερα στη χώρα μας προστατευόμενο είδος. Κι εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι α… https://t.co/iLyizVC0Gi

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr