Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” στο αφιέρωμα της εφημερίδας στις εκλογές 2012

– Θα συμφωνήσετε  με την κατάργηση του αφορολόγητου  ορίου και των φοροαπαλλαγών  όπως επιτάσσει το Μνημόνιο; 

 

Η πολιτική των μνημονίων και η ανευθυνότητα των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οδυνηρή για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και δραματική για την οικονομία. Το κράτος έχει δημοσιονομικά παραλύσει και επιχειρήσεις, ακόμη και υγιείς, καταστρέφονται από  την πιστωτική ασφυξία. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Η δική μας στρατηγική αποσκοπεί όχι στην αναστολή για κάποιες εβδομάδες ή για κάποιους μήνες αλλά στην οριστική αποτροπή του κινδύνου αυτού. Ακριβώς για αυτό τόσο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες δηλώνεται σαφώς ότι η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του μνημονίου από ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, ανασυγκρότησης της οικονομίας και δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η μετάβαση από τη σημερινή στη νέα κατάσταση θα είναι αποτέλεσμα ενός επανασχεδιασμού και επαναδιαπραγμάτευσης των πάντων.

 

Ένα από τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι και η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε α) στην κατάρτιση περιουσιολογίου, β) στην επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, γ) στην φορολογική αποκάλυψη πτυχών της παραοικονομίας και δ) στην ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.

 

Ειδικότερα η σύνταξη του περιουσιολογίου, όπου θα αποτυπώνονται όλες οι μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα οδηγήσει στην ουσιαστική φορολογική ανακούφιση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροϊδιοκτητών, των μικρομετόχων και μικροομολογιούχων, με ταυτόχρονη αύξηση των συνολικών εσόδων του κράτους.

 

– Πρέπει να τροποποιηθεί το φορολογικό καθεστώς της εφοπλιστικής δραστηριότητας;

 

Επειδή αναγνωρίζουμε  τη μεγάλη σημασία της εμπορικής ναυτιλίας ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια Εθνική Προγραμματική Συμφωνία με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, μέσω της οποίας θα επιδιωχθούν οι ακόλουθοι στόχοι: α) η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον τομέα αυτό με την δημιουργία ενός νέου, σταθερού φορολογικού καθεστώτος, β) την οργανική σύνδεση της ναυτιλίας με την εγχώρια οικονομία, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης, γ) τη χορήγηση κινήτρων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας κλπ. – Πώς πρέπει να φορολογείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία;

 

Όταν ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται σε συνάρτηση και με άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχει ένας πολίτης. Και τούτο διότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική περιουσία και τα συνολικά εισοδήματα, δηλαδή τελικά η πραγματική φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι  θα καταργήσει το χαράτσι που επιβλήθηκε στην ακίνητη περιουσία για τα μικρομεσαία εισοδήματα και ειδικότερα, σε πρώτη φάση, στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι οι άνεργοι και γενικά όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογηθεί με έναν κλιμακωτό φορολογικό συντελεστή, στοιχείο που θα συζητηθεί μεταξύ άλλων κατά τον ευρύ διάλογο που θα διεξάγουμε με την κοινωνία ενόψει της υιοθέτησης του νέου φορολογικού συστήματος.  

 

– Πώς κρίνετε την πρόταση για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της χώρας; Την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους;

 

Ο έλεγχος του χρέους είναι αναγκαίος σε κάθε περίπτωση. Πρέπει να αποκαλυφθούν οι όροι και οι συνθήκες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος, στρατηγικός στόχος μας και πρώτη επιλογή μας είναι μια ρύθμιση στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης που θα αφορά στη διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους, πιθανότατα μέσω της απορρόφησής του από την ΕΚΤ ή παρεμφερή θεσμό. Επιπλέον σημαντική ανακούφιση θα αποτελούσε η σύνδεση του επιτοκίου με μια ρήτρα μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης.

 

Εφόσον μια τέτοια κοινή λύση για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες  δεν καταστεί άμεσα δυνατή, τότε θα αναζητήσουμε μεταβατικές λύσεις όπως η αναστολή πληρωμής των τόκων για μερικά χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν πόροι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό και μέσα και έξω από τη χώρα ότι η Ελλάδα αλλά και καμιά χώρα δεν μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα δημοσιονομική προσαρμογή με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων πολιτικών, και πληρωμή των τόκων για το συσσωρευμένο χρέος ύψους 110 δις ευρώ μέχρι το 2020. Αυτό είναι μια άλυτη εξίσωση. 

 

– Ο έλεγχος του  δημοσίου στα τραπεζικά ιδρύματα  πρέπει να ενισχυθεί;

 

Η δημόσια ιδιοκτησία και ο κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών αποτελεί την βασική προϋπόθεση που θα θέσουμε για όσα πιστωτικά ιδρύματα ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα. Κάτι άλλωστε που συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ. Βέβαια θα προχωρήσουμε σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαμόρφωση του αποτελεσματικότερου συστήματος δημόσιου ελέγχου. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς πρωτεύουν στοιχείο αποτελεί η αναμόρφωση των κριτηρίων και των όρων λειτουργίας των τραπεζών, ώστε αυτές να καταστούν μοχλός ανάπτυξης, στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της στοχευμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

– Είναι αναγκαίο  να διευρυνθεί το πρόγραμμα  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας  και της δημόσιας γης; Να  περιλαμβάνει και την παραχώρηση  υποδομών (όπως οδικοί άξονες,  αεροδρόμια, λιμάνια, υδάτινοι πόροι,  τουριστικές εγκαταστάσεις);

 

Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους, θα μεταφερθούν σε ειδικό, αποκλειστικά δημόσιο ταμείο. Οι πόροι αυτού του ταμείου θα καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης προτεραιότητα θα δοθεί στη δημιουργία αναπτυξιακών κοινοπραξιών με τη συμμετοχή τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτικών φορέων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr